Vágólapra másolva!
Ülést tartott a Magyar Úszószövetség elnöksége, amelyen a legfontosabb napirendi pont a vasárnapi rendkívüli közgyűlés előkészítése volt. Íme a menetrend arról, hogyan lehet már január 8-án új vezetője a szövetségnek.

A MÚSZ január 8-ai közgyűlésén azt választhatják meg a szövetség elnökének, akire a megadott határidőn belül (2016. december 25-ig) jelölés érkezett, és a közgyűlésen megjelent küldöttek több mint ötven százalékának elnyeri a bizalmát. Ha ezt senki sem kapja meg, akkor 15-30 napon belül új rendkívüli közgyűlést kell tartani.

Az elnökjelöltek listájára Bienerth Gusztáv, Hornyák Viktor és Tóth István került fel, a korábbi elnök, Gyárfás Tamás nem indul a posztért. A közgyűlésen új jelöltet nem lehet állítani.

Forrás: AFP/Christophe Simon

Ha a jelölőlistára való kerüléskor a jelöltek mindegyike megkapja a több mint 50 százalék igen szavazatot, akkor valamennyien részt vesznek az elnöki tisztségért folyó szavazáson. Ha ezen az egyikük több mint 50 százalékos támogatást kap, akkor ő a MÚSZ új elnöke.

Ha egyikük sem éri el ezt a határt, akkor a legkevesebb szavazatot kapott kiesik, és egy újabb szavazásra kerül sor immár két jelölttel. A helyzet ugyanaz lesz: aki 50 százalék plusz egy szavazatot kap, elnök lesz. Amennyiben így sincsen döntés, akkor az elnökségnek 30 napon belüli időpontra, legkésőbb február 8-ig újabb rendkívüli közgyűlést kell összehívnia, és a jelölő bizottságnak új jelölteket állítania.

Ha a jelölőlistára való kerüléskor csak egy jelölt kapja meg a szavazatok több mint 50 százalékát, akkor a közgyűlés róla szavaz, hogy bizalmat kap-e elnökként vagy sem. Ahhoz, hogy ő lehessen a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a tagok több mint 50 százalékának igen szavazatát meg kell kapnia az elnöki tisztségért rendezett szavazáson. Amennyiben nem kapja meg, az új közgyűlés kiírásáról szóló rendelkezés lép érvénybe.

Az alapszabály értelmében személyi kérdésben akkor lehet titkos a szavazás, ha ezt bármely tag képviselője kezdeményezi, és a jelenlévők több mint 50 százaléka támogatja.