Vágólapra másolva!
Vasárnapi megválasztása után szinte azonnal munkába állt a Magyar Úszószövetség új elnöke, dr. Bienerth Gusztáv. A posztról leköszönő Gyárfás Tamás utódja kívülről érkezik, de már látja, mi okozta a szervezetben kialakult válságot. Bienerth új időszámítást, stílust és vezetői szemléletet ígér, valamint egy minőségi szolgáltatást nyújtó szövetséget, amely a sportolók érdekeit tartja szem előtt.

Bienerth Gusztáv csütörtök délelőtt ismertette programjának első részleteit és az elnökség közeljövőjének legfontosabb lépéseit. Az Origónak adott exkluzív interjújában elnöksége első napjainak tapasztalatairól beszélt, de visszafelé nem, csak előre tekint.

Azzal kezdte sajtótájékoztatóját, hogy egy új időszámítás kezdődik a Magyar Úszószövetség életében. Mit jelent ez a sportági képviselői vagy épp a szurkolók számára?

Huszonnégy év nagyon hosszú, ennyi idő alatt egy hivatalban lévő elnök látásmódja meghatároz egy szervezetet.

Én egy teljesen új ember vagyok, teljesen más tapasztalatokkal és más stílussal.

Ebben a tekintetben, illetve az elvárások, a munkamódszer és a stílus szintjén kezdődik egy új időszámítás az úszószövetségben.

Megfogalmazta már magában, hogy milyen elnök akar lenni?

Egy jó és sikeres elnök akarok lenni, akit egy éven belül befogad az úszótársadalom.

Hogy látja, mennyire tud együtt dolgozni Gyárfás Tamással a közös projekteken?

Természetesen egy megválasztott elnök első megbeszélése az elődjével történik, megállapodtunk az átadásról és az átvételről.

Alapvetően abban egyeztünk meg, hogyan tudunk a jövőben közösen dolgozni a magyar úszósport érdekében.

Én, mint a Magyar Úszószövetség elnöke, ő pedig, mint a világ úszósportjának meghatározó alakja, a FINA alelnöke és a LEN kincstárnoka. A készség és a képesség mindkét fél részéről adott.

Bienerth Gusztáv jó és sikeres elnök akar lenni Fotó: Polyák Attila - Origo

Örömmel fogadta önt az úszótársadalom?

Erre nem tudok felelni. Voltak támogatóim és ellenfeleim, egy demokratikus választási rendszerben ez így természetes.

Az én munkám lényege, hogy olyan körülmények és feltételek mellett tudjanak készülni, hogy ezt az örömöt nagyon sokan, a lehető legtöbbször éljük át.

Mekkora jelentőséget kap az elnökség munkájában az a hétpontos ultimátum, amelyet olimpiai- és világbajnok úszok nyújtottak be Gyárfás Tamás távozását követelve? Mennyi valósulhat meg ezekből reálisan akár a következő félévben?

Én nem pontokban gondolkodom, hanem abban a reális igényben, hogy egy átlátható, hatékony és minőségi szolgáltatást nyújtó szövetségnek kell működnie az úszók elképzelései és követelései szerint, amelyeket világosan megfogalmaztak. Nincs az én fejemben egyes pont, se ötös pont.

Új időszak kezdődik az úszószövetség életében, én egy más típusú, más felfogású vezető vagyok, mint az elődöm.

Vannak világos, átlátható céljaim, és természetesnek tekintem, hogy ezeket számon lehet majd kérni. Nem évente egyszer, hanem négyszer, a tagszövetkezetek számára meghirdetetett internetes tájékoztató fórumokon.

"Vannak világos, átlátható céljaim" Fotó: Polyák Attila - Origo

Mérve lesz az ország legjobb úszóinak elégedettsége?

A megújuló Magyar Úszószövetség nyitott lesz a vitákra, az észrevételekre, a kommentekre és kritikákra is. Az elnökség mindenen egyes nap, minden világeseményen megmérettetik, és ez így van jól.

A Magyar Úszószövetségbe vetett bizalom erősen megrendült az elmúlt egy évben. Van terve arra, hogy ezt a kapcsolatot hogyan lehet erősíteni?

A sajtótájékoztató üzenete pontosan erről szólt. Van egy új elnök, aki napokon belül a nyilvánosság elé állt, elmondta, mit tett és mit fog tenni. Ezt a dinamikát és ezt a tempót kell fenntartani.

Miben hibázott az előző elnök, hogy ez a kapcsolat így elmérgesedett és végül lemondáshoz vezetett?

Nem tudok erre válaszolni, és jó, hogy nem tudok erre válaszolni, mert nincsenek eleve eldöntött feltételezéseim, amelyek nem a közvetlen tapasztalatomon alapulnak.

Nekem semmilyen szerepem nincs Gyárfás Tamás lemondásában.

Kívülről jött emberként nem vagyok részese egyetlen belső konfliktuscsoportosulásnak, ez valahol előnyt is jelent.

Korábban említette, hogy kívülállóként meglepte az úszószövetségben kialakult válság. Néhány napja már ön az elnök, még tart a meglepődöttség?

Ma már nem lep meg, most már jobban látom az okokat. Nem az elmúlt négy nap, hanem az elmúlt hónap eseményei a programom elkészítése közben megszerzett tudás és tapasztalat miatt.

"Rengeteg feladat áll előttünk" Fotó: Polyák Attila - Origo

Konkrétumokat lehet tudni a válság okairól?

Nem szívesen nézek visszafelé, inkább csak előre.

Készül egy gazdasági, pénzügyi, jogi átvilágítás, ezt követően tudunk majd sok kérdésre választ adni.

Rengeteg feladat áll előttünk, számomra másodlagos, hogy mi történt egy, két vagy tíz évvel ezelőtt.

Az úszók váltották le Gyárfás Tamást?

Nem váltották le, Gyárfás Tamás lemondott.

Ön szerint mennyire pozitív vagy épp negatív az úszók szerepvállalása a szövetség vezető személyi kérdéseit befolyásoló kérdésekben? Fontos, hogy kiálltak magukért, a sportágukért vagy nem annyira szerencsés a kialakult helyzet?

Az úszók alapérdeke, hogy ők úszni akarnak. Ők sportemberek, akik a medencében dolgoznak. Ha ennyire elmérgesedik a viszony, az nem jó, talán ez vezetett az elnök lemondásához.

Az elnöknek az úszók érdekében kell dolgoznia, ha ez az egyensúly megbomlik, zavar támad, akkor le kell vonni a megfelelő következtéseket.

A szövetség és az úszók, klubok tarthatatlanná mérgesedett viszonya mindenki számára nyilvánvaló, de a konkrét problémákról nem sokat tudunk. Beszélt már erről az úszókkal?

Cseh László kivételével még nem beszéltem az úszókkal.

Cseh Lászlót kértem meg arra, hogy szervezzen meg egy találkozót a hét pont aláírói és köztem.

Ez a jövő héten meg is fog történni, akkor már okosabb leszek ebben a kérdésben. Vannak feltételezéseim, de konkrét sérelmekről nincs ismeretem.

Cseh László különleges személy a sportolók és a szövetség kapcsolatában, hiszen elnökségi tagként mindkét oldalhoz erősen kötődik. Beszélt már vele a jövőjéről és az ő speciális helyzetéről?

Cseh László felajánlotta a lemondását, én ezt nem fogadtam el, számítok a munkájára, ebben őt is megerősítettem. Cseh egy kiváló sportember, szüksége van rá a magyar úszótársadalomnak és személy szerint nekem is.

Sajtótájékoztatóján említette, hogy az úszók kilenc nap múlva esedékes dubaji edzőtábora ellehetetlenült. Lehet tudni ennek az okát?

A kiválasztott partner nem teljesítette a feltételeket, nincs vízfelület, ahol az úszóink készülni tudnának.

Ha már szó volt a meglepődésről, ez a szituáció mennyire lepte meg önt?

Engem semmi nem lep meg.

Kellemetlen, de a háttérben egy rendszerhiba is van, hiszen nem alakulhat ki egy olyan helyzet, hogy kilenc nappal az edzőtábor kezdete előtt kiderül, hogy nincs edzőtábor.

Ez nem működhet így, profi emberekről, profi sportolókról van szó, ennél jobban kell dolgozni.

"A szakmai kérdésekben a szakmának kell eldöntenie" Fotó: Polyák Attila - Origo

Sikerült már megoldást találni erre a problémára?

Dolgozunk rajta, részben hazai edzőtábor lesz, egyes sportolóknak pedig egy másik edzőtábort szervezünk.

Elnökként mennyire kíván belelátni a szakmai munkába? Mit gondol, a Rióban betliző úszók magukra találnak a budapesti világbajnokságig?

Programom egyik alapeleme, hogy a szakmai és irányítási kérdéseket külön kell választani. Nyilvánvalóan van összefüggés a kettő között, de dr. Sós Csaba szakmai alelnök és az edzők birtokában van az a szükséges tudás, amellyel ezeket a kérdéseket képesek megvitatni, szükség esetén pedig a döntést az elnökség elé terjeszteni. Ez egy csapatmunka, a szakmai kérdésekben a szakmának kell eldöntenie.

Lesz éremben mérhető célkitűzés a nyári világbajnokságra?

Január 25-re hívtam össze az elnökség első teljes ülését, az egyik napirendi pont a 2017-es szakmai terv elkészítése, amelyben erre a kérdésre is választ fogunk adni.

Azt mondta, hogy ön 100 százalékban az úszószövetség elnöke, 100 százalékban turisztikai kormánybiztos, és 100 százalékban a Budapest 2024 projekt alelnöke. Hány órát dolgozik egy héten?

Sokat, de nem egyedül, hanem csapatban dolgozom. A 300 százalék üzenete, hogy nagyon sokat kell dolgozni, tanulni, és csapatban kell munkálkodni. Mind a három területen kiváló csapatom van.