A címvédő után a világelső is kiesett az AusOpenen

tennis Horizontal
Germany's Mischa Zverev (R) shakes hands with Britain's Andy Murray following Zverev's victory in their men's singles fourth round match on day seven of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 22, 2017. / AFP PHOTO / GREG WOOD / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Vágólapra másolva!
Andy Murray is kiesett, miután kikapott a német Mischa Zverevtől, így alakul a Nadal-Federer döntő az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A címvédő Novak Djokovic váratlan bukását követően a világelső Andy Murray azt gondolhatta, eljött az ő ideje Melbourne-ben, az elmúlt években négyszer győzte őt le a szerb a döntőben. Ehhez képest olyan történt vele, amire 2009 óta nem akadt példa: a negyeddöntő előtt kikapott a szezon első Grand Slam-versenyén. Ráadásul a ranglistán 50. teniszező, a német Mischa Zverev győzte le 3 óra 34 perc alatt 7:5, 5:7, 6:2, 6:4-re.

Murray (balra) a végén gratulálhatott Zverevnek Forrás: AFP/Greg Wood

A meccsről

Vasárnap délután a balkezes, klasszikus szerva-röptét játszó Mischa Zverev állt a háló másik oldalán, a 4. fordulóban. A 29 éves német öccse, Alexander egy nappal korábban elvérzett Rafael Nadal ellen ugyanezen a pályán. Most a Rod Laver aréna lelátójáról bíztatta a testvérét, aki alig másfél éve 6:2, 6:2-re kapott ki Murray-től, Münchenben (igaz, 2015-ben az 1067. helyig csúszott vissza a ranglistán). Nem az volt az első találkozójuk, mert egy korosztályhoz tartoznak és

a skót háromszor legyőzte őt még a juniorok között,

illetve karrierjük elején Futures-tornákon.

Aki követi a férfiteniszt, már tavaly ősszel észrevehette, hogy egyre inkább két Zverevre kell figyelni. A jövő Grand Slam-bajnokának kikiáltott Alexander mellett, tíz évvel idősebb bátyja - mintegy megirigyelve testvére sikerét - másodvirágzásba kezdett. Mischa Zverev pályafutása alatt 21-szer indult Grand Slam selejtezőjében, de mindössze négyszer jutott a főtáblára. A tavalyi US Open előtt sorozatban 11-szer vérzett el a kvalifikáció során.

Zverev öröme a Murray elleni győzelem után Forrás: AFP/Greg Wood

New Yorkban aztán sikerült neki és talán ennek is köszönhette, hogy ősszel szárnyalni kezdett: legyőzte többek között Nick Kyrgiost (Sanghajban) és Stan Wawrinkát (a bázeli negyeddöntőben), így Melbourne-ben már alanyi jogon rajtolhatott a főtábláról. A 2. fordulóban John Isnert verte 6:7, 6:7-ről fordítva (először sikerült 0:2-es játszmaállásról nyernie).

ő hajtott, hogy újra keményen dolgozzam. Nagyon jól ment neki az elmúlt években és nem akartam messze lemaradni mögötte. Úgy éreztem, én is tudok még jól játszani és kellemetlen perceket szerezni másoknak. Elkezdtem kicsit komolyabban koncentrálni a teniszre" - mondta Zverev.

A 44 a cél

A történethez tartozik, hogy az idősebb Zverevet különböző sérülések hátráltatták egészen 2011. vége óta. „2009-ben 45. voltam a világon és tavaly októberben azt mondtam magamnak, ezt szeretném megjavítani, legyek legalább 44. egy napon"- mesélte Mischa Zverev, aki már a 16 közé kerüléssel megjavította eddigi legjobb Grand Slam eredményét és soha nem nyert még világelső ellen.

McEnroe is gratulált Zverevnek (azt mondta: "Te vagy a kedvenc játékosom"):

Ahogy az ilyenkor lenni szokott az utolsó pillanatig azt várták sokan, hogy Mischa Zverev majd megremeg, megtorpan, lesz egy hiba, ami elbizonytalanítja és megfordul minden, mert az kizárt, hogy Andy Murray, a világelső, a stabilitás szobra kikapjon tőle. Nos, azért amikor 7:5, 5:7, 2:2-ről a német hat játékot nyert sorozatban és gyakorlatilag nem tudott hibázni, már lehetett sejteni, hogy ez nem a szokásos forgatókönyv szerint alakul majd. Zverev remekül adogatott a nehezebb helyzetekben és töretlenül ment a hálóra, ahol nem nagyon tudott elütni mellette, felette a brit.

Murray legutóbb 2006-ban veszített 50-en kívüli játékos ellen az Australian Openen.

„Életem legjobb meccse volt, egyszerűen hihetetlen - mondta Zverev. - Az volt a kulcs, hogy hittem magamban, a játékomban. Mertem szerva-röptét játszani, sokat nyesni.

Éreztem, hogy versenyben vagyok vele és minden jól működik. Nem tudom, hogy sikerült nyugodtnak maradnom. Néha kinéztem a páholyba, a mamámra és ő folyamatosan mosolygott, ami segített. Igyekeztem pozitív maradni és ez is sikerült. Nem volt B tervem. Tudtam, csak úgy van esélyem, ha megyek a hálóhoz. Mindig mondtam, hogy a szerva-röpte játék tökéletesítéséhez több idő kell. Hozzá kell szokni, hogy elütnek melletted, amit nehéz megszokni, elbizonytalanít. Két hete,Brisbane-ben Rafa kivégzett, úgy éreztem, nincs esélyem. Fiatalon egy ilyen vereség képes könnyen elbizonytalanítani. Tehát a szerva-röpte játékhoz fejben teljesen más hozzáállás kell"- magyarázta Zverev.

„Nagyszerű megoldásokat mutatott a kritikus pillanatokban - mondta Murray. - A reflex-röptéire és hasonló bravúros ütéseire gondolok. Kiválóan adogatott, különösen, amikor szüksége volt rá. A két utolsó szettben végig hátrányban voltam, de az első kettőben vezettem, csak nem tudtam érvényesíteni a brékelőnyöm. Nem gondolom, hogy le voltam eresztve.

Felspannoltam magam, éreztem a pozitív energiát.

Voltak korábban is fájdalmas vereségek a pályafutásomban, ez is ilyen, de túl fogom tenni magam rajta"- nyilatkozta Murray, aki még nem tudta, hogyan tovább. Előbb a családjával szeretne egyeztetni. Legközelebb valószínűleg a Davis-kupában lép pályára.