Vágólapra másolva!
A múlt heti ökölvívó országos bajnokság 69 kilogrammos súlycsoportjának pénteki elődöntőjében címvédő Bacskai Balázs egyhangú pontozással legyőzte a tízszeres bajnok Káté Gyulát, aki bejelentette visszavonulását. Legalábbis amatőr szinten.

„Nagy meccs volt, finom kis adok-kapok, azt hiszem, hogy rendes verekedést láthattak a nézők mindhárom menetben. Egy valami nem kérdéses, Bacskai vitte a meccset. A mester azon poénkodott, hogy "előtte azon gondolkodott, melyik kórházba visz majd a meccse végén", de szerencsére most is csak viccelt, én meg megspóroltam neki a kórházjárást. Öcsi bácsi szakmailag annyit fűzött hozzá a találkozónkhoz, hogy jobban kellett volna Bacskai felőrlésén dolgoznom és akkor esetleg meg lehetett volna csípni a meccset" – nyilatkozta Káté Gyula a Magyar Ökölvívó Szövetség honlapján.

„A felkészülésemmel nem volt gond, az utóbbi 4-5 hetet erőteljesebben meghúztuk. Az igazság az, hogy a hidegben nem nagyon tudok és nem is szeretek futni, mert mindig megfázom, futópadunk meg még nincs a Fradiban. Ezzel szemben a szakmai kondit növeltük jelentősen, e téren nem is volt gond. Minden összevéve leginkább talán az segített volna, ha visszaléphettem volna az időben mondjuk nyolc évet" - viccelődött 35 éves, tízszeres magyar bajnok.

Káté Gyula (kékben) és Bacskai Balázs (pirosban) csatája utóbbi győzelmét hozta Forrás: MÖSZ/Horváth György

Elmondta, eldöntötte, hogy befejezi az amatőr pályafutását, és nem titkolta, hogy Bacskai mondatta ki vele a végső szót.

„Tavaly is, idén is őt szerettem volna elkapni, egyebek mellett ez motivált. Tavasszal sokkal jobban elintézett, mint most, de a lényeg, hogy idén kétszer is vesztettem ellen, hiába feszültem meg. Viszont akárhogy is nézzük, összességében én vezetek, vagy ha úgy tetszik én nyertem 4-2-re. Úgy gondoltam, hogy az előnyöm jegelésének legjobb módja az lesz, ha itt és most abbahagyom. Húsz év amatőr bokszot zártam le a lépésemmel.

Forrás: MÖSZ/Horváth György

Pályafutása csúcsának a két világbajnoki bronzérmét tartja, mert 2003-ban Bangkokban, majd 2009-ben Milánóban is kemény ellenfelek ellen négy-négy mérkőzést nyert meg a dobogóig. Azt viszont sajnálja, hogy olimpián nem sikerült érmet szereznie.

„Vonz a profi élet, bízom benne, hogy mégsem Bacskai volt az utolsó ellenfelem a pályám során" – tette hozzá.