Cseh és Hosszú nagy riválisa tarolhat az amerikai úszógálán

Michael Phelps
USA's gold medallist team Ryan Murphy (not pictured), Cody Miller, Michael Phelps, Nathan Adrian pose during the podium ceremony of the Men's swimming 4 x 100m Medley Relay Final at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Aquatics Stadium in Rio de Janeiro on August 13, 2016. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Az év legjobb amerikai úszóit díjazó novemberi Arany Úszószemüveg Gálán a férfiak mezőnéyben Michael Phelps, a nőknél pedig Katie Ledecky lehet a legnagyobb nyertes. 

Nem meglepő módon Michael Phelps és Katie Ledecky lehet az idei Arany Úszószemüveg Gála (Golden Goggle) két főszereplője – számol be a Swimming World magazinra hivatkozva a jövő évi budapesti vizes világbajnokság hivatalos oldala.

Az Év férfi úszója kategóriában a Rióban öt arany- és egy ezüstérmet (ez utóbbit 100 pillangón, Cseh Lászlóval és a dél-afrikai Chad Le Closszal hármas holtversenyben) szerző,

összesen immár 23 olimpiai elsőségnél járó Phelps

mellett többek között Nathan Adrian, Ryan Murphy and Anthony Ervin is ott van a jelöltek frissen nyilvánosságra hozott listáján, de a „Baltimore-i Golyó" az Év legjobb férfiteljesítménye és az Év férfi váltója címet is bezsebelheti a 400 méteres gyorsváltó és a 400-as vegyesváltó riói aranyáért.

Michael Phelps (középen) kevés helyet ismer jobban, mint az olimpiai dobogó legfelső fokát Forrás: AFP/Odd Andersen

A nőknél egyéniben az idei ötkarikás játékokon négy első (Hosszú Katinkához hasonlóan három egyéni számban, 200, 400 és 800 gyorson, míg a negyediket a 4x200-as gyorsváltóval) és két második helyet besöprő

Katie Ledecky a nagy esélyes,

rajta kívül mások mellett jelölték a Rióban szintén remeklő Maya DiRadót, Simone Manuelt és Lilly Kinget is. Ledecky az Év legjobb női teljesítménye és az Év női váltója cím fő várományosa is, utóbbiban Allison Schmitt-tel, Leah Smithanddel és DiRadóval.

Katie Ledecky szinte legyőzhetetlen volt Rióban (is) Forrás: AFP/Odd Andersen

Az Év edzője elismerés várhatóan Bob Bowmané, az amerikai olimpiai férfi úszóválogatott kapitányáé lesz.

Az eseményt az Egyesült Államok Úszószövetsége november 21-én, a New York-i Marriott Marquis hotelben rendezi meg, a házigazda pedig négy év elteltével ismét az NBC Sports olimpiai közvetítéseinek frontembere, a legendás kommentátor, Bob Costas lesz.

A szurkolók november 11-ig szavazhatnak az interneten az egyes kategóriákban.