Kiss kijelölt utódja nem érti, miért támadják az úszószövetséget

Kiss László; Hargitay András beszélget Foglalkozás HÉTKÖZNAPI SZEMÉLY szövetségi kapitány
Budapest, 2016. január 6. Kiss László szövetségi kapitány (b) és Hargitay András ifjúsági szövetségi kapitány Hosszú Katinka többszörös világ- és Európa-bajnok versenyző sajtótájékoztatóján a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2016. január 6-án. Hosszú Katinka úszónő nem fogadta el a Magyar Úszó Szövetség szerződésajánlatát, a sajtótájékoztatón széttépte a szerződéstervezetet. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Hargitay András szerint a Magyar Úszószövetség mindenfajta erőszakot elítél, de nem zárja ki, hogy a bizonyságát is megkapja annak, amit Kiss László állít. 

"Nagyon nagyra értékelem, hogy a Halhatatlanok Klubja nem fordított azonnal hátat az eddig általa nagyra becsült Kiss Lászlónak" – szögezte le az utánpótlás-kapitány, aki versenyzőként olimpiai bronzérmet, világ- és Európa-bajnokságot nyert, és aki Kiss László kijelölt utódjának számít.

Hozzátette: ugyanakkor nagyon bántja, hogy van olyan tekintélyes sportvezető, aki két-három nappal ezelőtt még dicsőítette Kiss Lászlót, tegnap viszont már egy mondatra sem méltatta.

Elítélik az erőszakot, de nem zárják ki, hogy Kissnek igaza van

"Pedig Kiss László neki is, nekem is és többeknek elmondta, hogy 1961-ben nem az történt, amit a perirat rögzített. Véleménye szerint egy koncepciós per egyik áldozata volt, mert bizony abban az időszakban ilyenek is zajlottak, de ő igenis be fogja bizonyítani, valójában mi történt. Kijelenthetem, hogy a MÚSZ mindenfajta erőszakot elítél, de – érthető módon – nem zárja ki, hogy a bizonyságát is megkapjuk annak, amit Kiss László állít" – hangsúlyozta a MÚSZ alelnöke.

Hargitay (jobbra) jogosnak tartja, hogy az úszószövetség kiállt Kiss László mellett Forrás: MTI/Soós Lajos

A szakember elmondta, nagyon bízik abban, hogy megnyugszanak a kedélyek, és úgy gondolja, a magyar úszócsapat remek sportolókból, edzőkből és vezetőkből áll. "Olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat vonultatunk fel, az előttünk álló Európa-bajnokságon, olimpián, a 2017-es világbajnokságon több győzelemre esélyes klasszissal rendelkezünk" – mondta, kitérve arra is, hogy a MÚSZ elnökét, Gyárfás Tamást, úgyis mint a FINA alelnökét, idén a nemzetközi úszószövetség Gold Pinnel tüntette ki, amelyet annak ítélnek, aki a legtöbbet tette a világ úszósportjáért.

Az lett volna a visszatetsző, ha nem állnak ki mellette

"Számomra elkeserítő, hogy őt, mint ahogy a szövetséget, azért is támadják, mert kiállt az évtizedek óta szakmailag itthon és világszerte elismert Kiss László mellett, holott szerintem éppen az lett volna a visszatetsző, ha nem ezt teszi" – jelentette ki Hargitay András.

Kiss Lászlóról kedden közölte a Privatkopo.hu internetes portál, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. Szerdán a Magyar Úszószövetség vezetése és az edzőbizottság egyformán változatlan bizalmáról biztosította Kiss Lászlót.

Ugyanakkor a világbajnok Cseh László csütörtökön a Facebook-oldalán jelezte, nem kapott meghívót az elnökségi ülésre, és nem vett részt rajta. A MÚSZ sajtóosztálya a Népszabadsággal azt közölte, nem az elnökség, hanem a szövetség szűkebb vezetői köre állt ki Kiss László mellett.

A 75 éves szövetségi kapitány csütörtökön a magyar sport érdekeire, valamint a személyét ért támadás folytán megrendült egészségi állapotára hivatkozva lemondott tisztségéről. Egyben jelezte, hogy az "ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében" megtette a szükséges lépéseket.