Mit veszítene a sportvilág Sarapova eltűnésével?

Sarapova, Párizs
Párizs, 2014. június 8. Az orosz Marija Sarapova a bajnoki trófeával a párizsi Eiffel-torony előtt 2014. június 8-án, miután az előző napon 6-4, 6-7, 6-4 arányban legyőzte a román Simona Halepet a francia nemzetközi teniszbajnokság női egyesének döntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban. (MTI/EPA/Etienne Laurent)
Vágólapra másolva!
Sokan azt hitték, Marija Sarapova Los Angelesben a visszavonulását jelenti be, aminek lett is volna realitása, az ötszörös GS-győztes orosz kiválóság ugyanis 2008-ban azt mondta, hogy nem szeretne még tíz évig teniszezni. Mint kiderült, erről szó sincs – az orosz teniszezőnő folytatná pályafutását, ám doppingügybe keveredett, évekre is eltilthatják, így akár az is megtörténhet, hogy mégsem látjuk már a teniszpályán. 

"Hatalmas hibát követtem el. Őszintén remélem, hogy nem így fog véget érni a karrierem. Kész vagyok teljes felelősséget vállalni a történtekért. Négyéves korom óta teniszezem, mindig nagy alázattal viseltettem a játék iránt. Most úgy érzem,

– mondta könnyeivel küszködve Sarapova, aki páratlan pályafutást tudhat a maga mögött, így nem csoda, hogy nem ilyen befejezésről álmodott.

A doppingyügy dióhéjban

A 28 éves kiválóság 2006 óta szed a cukorbetegsége megelőzésére egy olyan gyógyszert szed, amelynek a hatóanyaga – a meldonium – tavaly decemberben felkerült a tiltott szerek listájára. Elismerte, hogy december 22-én megkapta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől a legújabb változásokat tartalmazó levelet, de nem nézte át a listát (a részletekről itt olvashat).

Pedig úgy tűnt, hogy Sarapova tényleg a karrierje végéhez közeledik. Mostanság egyre több sérüléssel bajlódott, a múlt héten a kedvenc Indiana Wells-i tornájáról kellett lemondania alkarsérülés miatt. A világranglista-hetedik orosz sportolónő legutóbb januárban versenyzett, az Australian Open negyeddöntőjében Serena Williamstől kapott ki.

Idén az Oscar-gálán is ott volt – akkor még nem sejthette, hogy nagy a baj Forrás: AFP/Adrian Sanchez-Gonzalez

2008-ban már elhintett egy olyan nyilatkozatot, amelyből azt lehetett leszűrni, hogy nemigen fog ő 2018-ban teniszezni.

– kommentálta 21 évesen Sarapova a 25 évesen visszavonuló Justine Henin döntését. Pedig ekkor már neki is volt három Grand Slam-diadala (2004 – Wimbledon, 2006 – US Open, 2008 – Australian Open), Henin végül hét GS-trófeával a vitrinjében tette le végleg a teniszütőt. Sarapova ekkor hallani sem akart arról, hogy még tíz évig a pályán maradjon. Nyolc éve azt mondta, ijesztőnek tartja azt az elképzelést, hogy még további tíz éven keresztül játsszon, mert addigra már szeretne többgyerekes anyaként, boldog férjes asszonyként élni.

Az évszázad legnagyobb hatású sportolónője?

Nyugodtan lehet nevezni a 21. század eddig legnagyobb hatású sportolónőjének, hiszen a Forbes magazinnál a nők mezőnyében 11-szer ő bizonyult a leggazdagabbnak, és ezt nemcsak a sikereinek, hanem a szépségének is köszönhette. 2002-től kezdve a Maxim magazin négy egymást követő évben őt választotta a világ legszexisebb sportolónőjének, 2006 Valentin-napján pedig fürdőruhában pózolt a Sports Illustrated Swimsuit Issue-jában.

A Sports Illustrated bikinis különkiadásának a fő attrakciója volt 2006-ban Forrás: Sports Illustrated

2014 és 2015 júniusa között 6,7 millió dollárt keresett a pályán, azon kívül pedig 23 milliót. Pályafutása során,

összesen 36,7 millió dollárt teniszezett össze,

a reklámbevételei ezt jócskán meghaladják. Olyan szponzorai voltak, mint a Nike, az Avon, az Evian, a Porsche vagy a Tag Heuer. Ebből három (a Nike, a Porsche és a Tag Heuer) a doppingügy kirobbanása után szinte azonnal közölte, hogy a vizsgálat végéig felfüggeszti Sarapova támogatását.

Nemzetközi sajtóvisszhang

Oroszország, Szport-Ekszpressz: "Nehéz felfogni a történteket. Nem arra gondolunk, hogy a világsztárról és közönségkedvencről kiderült, hogy tiltott szerrel élt, hanem sokkal inkább arra, hogy a teljesen haszontalan és semmi előnyt nem biztosító meldoniummal bukott le. Sokkoló az is, hogy a játékos nem vette észre azt, hogy betiltották a készítményt. Sarapova hangsúlyozta, nem így akarja befejezni karrierjét. Mi sem szeretnénk ezt, ezért azt kívánjuk, hogy a lehető leggyorsabban térjen vissza a pályára."

Olaszország, La Repubblica: "Marija, milyen csúnya meccs! Visszafogott fekete ruha, távolba meredő pillantás, összekulcsolt karok: egy másodosztályú Los Angeles-i hotel szomorú konferenciatermében Sarapova elvesztette élete mérkőzését. A világ romokban hever – nemcsak az övé, hanem a teniszvilág is."

Corriere della Sera: "A címlapok sztárja még sosem volt ilyen gyűrött. Gyanús sietséggel hozták össze, és élőben közvetítették a szibériai születésű teniszező szomorú pillanatát, aki a legszégyenletesebben szennyezte be magát: doppinggal. Lemállott a smink, amelyet Hollywood készített a bevándorolt orosz játékosnak, aki élete lehetőségét kapta meg az USA-tól. A teniszpályán kiszámítható és robotszerű, most azonban az igazi élettel kell megküzdenie."

Anglia, Times: "Nagy csapás lenne, ha Sarapova hitelét vesztetten, a nehezen felépített imázst lerombolva hagyná el a sportvilágot. Annyi bizonyos, hogy ez az egyedülálló nő, aki végigküzdötte az életét, nem fogja ellenállás nélkül elveszteni a szívekért és lelkekért vívott csatát."

Daily Mail: "A pozitív teszt igazi katasztrófa a tenisz számára. A sporttörténelem egyik legnagyobb sztárját felfüggesztették, és hírnevén örökre csorba esett."

Románia: Gazeta Sporturilor: "Mennyi a hazugság, mennyi az igazság? Mit esznek Oroszországban? Marija azt akarja bemagyarázni, hogy nincs egy csapata, amelyik a tenisz egyik legbonyolultabb témájával foglalkozik, az antidopping-előírásokkal? Mit várhatunk a világranglista 500. helyezettjétől, ha a világ leggazdagabb játékosa a véletlenre bízza a doppingellenes küzdelmet?"

Így lett a világ legjobb teniszezőnője

A kétéves Sarapova és az első orosz világelső Jevgenyij Kafelnyikov apja jó barátok lettek, utóbbitól kapta meg élete első teniszütőjét négyévesen. Két évvel később bekerült Martina Navratilova teniszakadémiájára, ahonnan az apjával Floridába ment szerencsét próbálni – 700 dollárral indultak útnak. Az apja mosogatást vállalt, hogy Marija teniszezhessen, az anyját vízumgondok miatt csak két évvel később engedték be az országba.

15 évesen döntőt játszott az AusOpenen Forrás: AFP/Greg Wood

Nyert egy tehetségkutatót (Rising Star Award), 14 évesen pedig már profiként versenyzett. 2002-ben az AusOpenen és Wimbledonban is

döntőt játszott a junior lányok mezőnyében.

2003-ban csatlakozott véglegesen a felnőtt WTA-versenysorozathoz, ebben az évben kétszer is feltűnt a GS-főtáblán, a tokiói torna döntőjében a magyar Kapros Anikót győzte le.

2004-ben, 17 évesen Wimbledont nyert Forrás: Getty Images/AFP/2004 Getty Images/Scott Gries

2004-ben, mindössze 17 évesen Wimbledonban a korábbi bajnok Lindsey Davenportot is legyőzve, a döntőben a címvédő

Serena Williamset két vállra fektetve megszerezte élete első GS-címét.

Lottie Dod és Martina Hingis után ő volt a harmadik legfiatalabb wimbledoni női győztes. Az ebben az évben szerzett öt címét csak Davenport múlta felül hét tornagyőzelemmel, Justine Henin Sarapovához hasonlóan öt tornát nyert. A világranglistán ekkor már negyedik.

2005. augusztus 22-én ő lett az első orosz női teniszező a világranglista élén. Az elsősége csak egy hétig tartott, mivel Lindsey Davenport megnyerte a New Haven-i versenyt. Ő volt az egyetlen játékos, aki három Grand Slam-torna elődöntőjébe is eljutott, és mind a négy GS-tornán a későbbi győztestől kapott ki.

Sarapova hírhedt nyögése

Riválisai nem igazán voltak oda Sarapova nyögéseiért, az ütések során ugyanis komoly hangokat kiadva ütött bele a labdába, ami adott esetben meg is zavarhatta ellenfeleit. "Négyéves korom óta így játszom, nehéz lenne megváltozni. Nem állítom, hogy tetszik, amikor visszanézem magam a tévében, de ez automatikus nálam" – mentegetőzött Sarapova.
A Roland Garros-győzelemre sokáig kellett várnia, 2006-ban már távol volt tőle Forrás: AFP/Christophe Simon

Egy évvel később viszont összejött neki újra a GS-győzelem,

öt elbukott elődöntőt követően. Justine Henint 6-4, 6-4-re győzte le a US Open döntőjében.

2007-ben az AusOpen fináléjában az ekkor mindössze világranglista-81. Serena Williams legyőzte Sarapovát, aki így is világelső lett. Négy egymást követő évben a világ legjobb öt játékosa között zárta az évet.

Floridai autogramosztogatás 2008-ból Forrás: Getty Images/AFP/2008 Getty Images/Matthew Stockman

A következő évben újabb GS-trófeát nyert: az AusOpent szettveszteség nélkül teniszezte végig, a fináléban Ana Ivanovicot győzte le 7-5, 6-3 arányban. Ezek után egy 18 meccses veretlenségi sorozatot állított fel, majd hullámvölgybe került: a Roland Garros második fordulójában kikapott a ranglista-154. Alla Kudrjavcevától. Mint kiderült, április óta rotátorköpeny-szakadással bajlódott, így

ki kellett hagynia a pekingi olimpiát, a US Opent és a WTA-vébét is.

A jobb vállát megműtötték.

2009-ben újjá kellett építenie önmagát, a világranglistán a 126. helyen is megfordult. Döcögősen sikerült a visszatérés, a US Openen például a harmadik fordulóban kikapott a 17 éves Melanie Oudintól, úgy, hogy 21 kettős hibát és 60 ki nem kényszerített hibát ütött. A tokiói Toray Pan Pacific Openen aratott tornagyőzelmét – a döntőben Jelena Jankovicot verte meg – követően már 15. volt a ranglistán.

2007-es vállproblémái miatt szinte újra kellett tanulnia a szerválást - 2010-ben már 195 km/órával ment a dolog Forrás: AFP/PK/Patrick Kovarik

2010-ben Marija Kirilenko már az első fordulóban kiejtette az AusOpenen. A Roland Garroson két kört ment, és azzal vigasztalódhatott, hogy 2004 óta ő volt az első, aki szettet tudott nyerni Justine Henin ellen Párizsban (a belga 6–2, 3–6, 6–3-ra nyert). Wimbledonban, a negyedik körben Serena Williams búcsúztatta.

Cincinnatiben óriási pechje volt

a Kim Clijsters elleni döntőben: három meccslabdát rontott, amikor vihar miatt felfüggesztették a meccset. A folytatásban aztán a belga nyert, Sarapova pedig ezzel nem tudott bekerülni a top 10-be a világranglistán, ráadásul a bokája is megsérült.

Utolsó GS-trófeáját Párizsban nyerte 2014-ben Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

2011-ben az aucklandi ASB Classicon a negyeddöntőben kikapott a későbbi bajnok Arn Grétától 6–2, 7–5-re. Wimbledonban döntőbe jutott, de Petra Kvitová 6–3, 6–4-re legyőzte. Egy évre rá pedig valóra vált élete álma, a karrier Grand Slam: megnyerte a Roland Garrost, miután Sara Erranit 6-3, 6-2-re lemosta a döntőben. Ebben az évben

Londonban sikerült begyűjtenie egy olimpiai ezüstérmet is,

az arany Serena Williamsé lett. Az Orosz Teniszszövetség elnöke szerint most nincs miért aggódnia, ott lesz Rióban is. "Badarság az egész. A sportolók azt szedik, amit felír nekik az orvos vagy a fizioterapeuta. Szerintem Sarapova szerepelni fog a riói olimpián" – nyilatkozta kedden Samil Tarpiscsev.

Van olimpiai ezüstérme is Forrás: AFP/Martin Bernetti

Párizsban, 2014-ben megszerezte ötödik GS-sikerét, Simona Halepet 6-4, 6-7, 6-4 arányban felülmúlta a fináléban. Tavaly az AusOpenen Serena Williams állította meg a döntőben, miután 6–3, 7–6-ra legyőzte Melbourne-ben.

"Nagyon bízom benne, hogy a körülmények mérlegelésével esélyt kapok a folytatásra" – mondta hétfő este.

A teniszvilág doppingkrónikája

1995: A svéd Mats Wilander és cseh Karel Novacek szervezetében kokain nyomaira bukkantak a Roland Garros alatt. Mindketten három hónapos eltiltást kaptak.
1997: Andre Agassi 2009-ben beismerte, hogy 12 évvel korábban metamfetamint vett be. A pozitív doppingteszt után hazudott a férfi profikat tömörítő ATP-nek, amely nem büntette meg őt. Az amerikai sztár három évvel a vallomása előtt, 2006-ban visszavonult.
1998: A cseh Petr Korda mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolont mutatott ki a vizsgálat, egyéves eltiltással lakolt érte.
2001–2005: Az argentin játékosok közül Juan Ignacio Chela, Guillermo Coria, Guillermo Canas és Mariano Puerta is doppingvétséget követett el, melyekért különböző hosszúságú eltiltást kaptak.
2003: A brit Greg Rusedski ugyancsak nandrolonnal bukott le. A pozitív tesztet szennyezett élelmiszerek fogyasztásával magyarázta, végül felmentették.
2007: A svájci Martina Hingis szervezetében kokainhasználatra utaló jeleket találtak a wimbledoni Grand Slam-torna során. Kétéves eltiltása után ismét aktív.
2009: A francia Richard Gasquet kokainhasználat miatt két és fél hónapos büntetést kapott.
2009: A belga Yanina Wickmayert és Xavier Malisse-t a tartózkodási hely bejelentésének ismételt elmulasztása miatt egyéves büntetéssel sújtották, amelyet egy hónap múlva felfüggesztettek. Wickmayer még aktív.
2012: A cseh Barbora Strycova mintájában a tiltólistán szereplő sibutraminra bukkantak. Fél év elteltével visszatérhetett a pályára.
2013: A müncheni tornán a horvát Marin Cilic pozitív tesztet szolgáltatott, mintája a stimulánsok közé tartozó niketamidot tartalmazott. Kilenc hónapra eltiltották, de a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy hónapra csökkentette a büntetést.
2013: A szerb Viktor Troicki megtagadta a vértesztet, ezért 18 hónapra eltiltották, ezt a CAS 12 hónapra mérsékelte. Jelenleg ismét aktív.
2016: Az orosz Marija Sarapova bejelentette, hogy pozitív lett a doppingtesztje az ausztrál nyílt bajnokságon. Az ötszörös Grand Slam-bajnok azt mondta, hogy decemberben felkerült a tiltott szerek listájára a meldonium, annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére.

A WADA elnöke szerint Sarapova egyéves eltiltást kaphat, míg az AP hírügynökség szerint bizonytalan, hogy mire számíthat. Több évre is eltilthatják, viszont ha a sportág nemzetközi szövetsége csak kisebb figyelmetlenségnek tekinti az esetet, akkor elképzelhető, hogy tovább versenyezhet.

Szavazzon!

Ön szerint mi várhat Sarapovára?