Magyar teniszcsoda Izrael ellen

davis kupa Nagy Péter; Fucsovics Márton
Budapest, 2016. március 4. Nagy Péternek (háttal) gratulál csapattársa, Fucsovics Márton (b) és Bardóczky Kornél edző (j), miután győzőtt az izraeli Dudi Szela ellen a tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoport 1. fordulójának Magyarország-Izrael párharcában a Városligeti Műjégpályánál emelt ideiglenes csarnokban 2016. március 4-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Nagy Péter óriási bravúrral, ötszettes csatában legyőzte az esélyesebb Dudi Szelát a Magyarország-Izrael párharc pénteki nyitányán a tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában, a Városligeti Műjégpályánál emelt ideiglenes csarnokban. A folytatásban Fucsovics Márton is győzni tudott.

A magyarok második, illetve az izraeliek első számú játékosának összecsapására még csak harmadáig telt meg az 1500 férőhelyes létesítmény, de a 23 éves Nagyot külön szurkolótábor várta "Hajrá, Peti" feliratú táblákkal.

A világranglistán 89. riválisánál 523 hellyel hátrébb jegyzett magyar teniszező tavaly mutatkozott be a válogatottban, és

komoly hőstettekkel járult hozzá a feljutáshoz:

júliusban Siófokon - amikor 786. volt a rangsorban - legyőzte a 231. bosnyák Tomislav Brkicet, majd ősszel Szófiában a nála 304 hellyel előrébb álló Dimitar Kutrovszki sem bírt vele.

Az izraeli Dudi Szela végül kikapott Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szela személyében Nagy először szállt szembe top 100-as ellenféllel, ám

nem ijedt meg tőle, és 3:1-re elhúzott.

A keménypályásként ismert rivális szemlátomást idegenül mozgott a salakos borításon, sok "kajla" ütést mutatott be, és 4:2-nél ismét elvesztette az adogatását. Nagy nem remegett meg a lehetőségtől, és 27 perc elteltével máris szettelőnyben volt.

Nagy Péter óriási bravúrt hajtott végre Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második játszma ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: a magyar játékos rögtön brékelt, és nemsokára ismét 3:1 volt "ide". A 30 éves Szela tovább ütötte az outokat, 4:2-nél újfent elbukta a szerváját, csakhogy ezúttal visszabrékelt. A kétszettes hátrányt azonban csak elodázni tudta, 58 perc után ugyanis - minden várakozást felülmúlva - 6:2, 6:3 állt az eredményjelzőn.

Dudi Szela már 29. is volt a világranglistán

Az ATP-rangsor 29. helyén is megfordult izraeli a harmadik felvonásban stabilabbnak tűnt, néhány rövidítés is bejött neki, így ő lépett meg 3:1-re. Nagy azonban hamar magára talált, és sorozatban három gémet hozva megfordította az állást. Egy újabb brék után már Szela vezetett 5:4-re, majd hozta az adogatását, és

100 perc elteltével szépített.

A vendégek legjobbjának lendülete a folytatásban is kitartott: hozzászokott a pályához, türelmesebben ütött, ennek ellenére a negyedik szett egymás után hét brékkel indult. A különös sorozatot a hazaiak balszerencséjére Szela szakította meg (5:3), aki 5:4-nél kiszerválta a játszmát, így jöhetett az ötödik szett.

Így örültek a magyarok Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ekkor már néhány lefoglalt helyet leszámítva telt ház biztatta Nagyot.

Az utolsó játszma igazi nyílt sisakos csatát hozott, mindkét teniszező mozgósította tartalékait,

az eksztázisban küzdő Nagy elérhetetlen labdákat futott be,

és 3:0-ra elhúzott. Ekkor már fájlalta a combját is, mégis összehozott egy újabb bréket, és 5:1-nél a meccsért adogatott. A tét ekkor sem bénította meg, és 3 óra 1 perc elteltével élete legnagyobb győzelmét ünnepelhette.

"Úgy álltam ki, hogy »miért ne?«, és működött. Ez csak egy győzelem eddig, én ennyit tudtam ma segíteni, mindenki nagyon szurkoljon nekünk a folytatásban is!" - mondta a meccs hőse.

Felfokozott várakozás

Nagy Péter szenzációs diadala után felfokozott várakozás előzte meg a válogatott első számú teniszezőjének, Fucsovics Mártonnak (203.) és a vendégek másodikjának, Amir Weintraubnak (197.) a találkozóját.

A második meccsen két nagy ütő állt szemben, így az előzőhöz képest

keményebb, gyorsabb labdameneteket látott a közönség,

és a nyíregyháziak büszkesége 3:3-nál vette el először riválisa adogatását. Az előnyt aztán ügyesen megőrizte, így 31 perc elteltével szettelőnybe került. A második játszmában egy-egy brék után Fucsovics 4:2-re ellépett, sőt, az egyre bizonytalanabb Weintraub ismét elvesztette a szerváját. A 23 éves magyar 5:2-nél ellenállhatatlanul adogatott, és bő egy óra után már 6:4, 6:2-re vezetett.

A harmadik felvonás is egy-egy brékkel kezdődött, aztán Fucsovics

az egyik gémben egymás után három ászt is ütött,

majd újabb "brékváltás" következett. Egyre többször villant az izraeli elképesztő fonákja, a magyar játékos viszont a szervákban volt jobb, majd 5:5-nél egy zseniális fogadással elvette ellenfele adogatását. Ez egyben azt jelentette, hogy a mérkőzésért és a 2-0-s magyar vezetésért szervált, amit néhány perccel később már tombolva ünnepelt a publikum. Az összecsapás 1 óra 47 percig tartott.

Fucsovics Márton úgy összegzett az MTI-nek, hogy a hazai pálya és a jól kidolgozott taktika volt a siker kulcsa.

"Sokat jelentett a szurkolók buzdítása és a salakos borítás, amelyet nem szeretnek az izraeliek. Weintraub ellen az volt a taktikám, hogy jól ütöm a kick-szervákat a fonákjára, ezt a vége felé egyébként már elég jól kezelte. Emellett minél hosszabban akartam játékban tartani őt, és magas, pörgetett labdákat ütöttem neki.

és elhatároztam, hogy meg fogom csinálni a 2-0-t. Közel vagyunk a sikerhez, de még bármi lehet" - tette hozzá.

Szombaton a párosokon lesz a sor

Az I-es csoportban legutóbb 2000-ben szerepelt magyarok - akik két és fél éve veretlenek a DK-ban - ezzel 2-0-ra vezetnek. A szombati párost Fucsovics és Gödry Levente, illetve Edan Lesem és Jonathan Erlich vívja, míg vasárnap ismét két egyes találkozó lesz, a péntekihez képest fordított felállásban. A két kapitány, Kuhárszky Zoltán és Ejal Ran a versenynapok előtt még változtathat azon, hogy kit küld pályára.

Kuhárszky kifejtette, 2-0-ra vezetnek ugyan a magyarok, de két nehéz győzelmen van túl a csapat.
"Peti nagyon nagyot küzdött, Marci ellenfele pedig hibázgatott ugyan, de óriási tempót diktált. Egyelőre úgy tűnik, marad a holnapra előzetesen meghirdetett Fucsovics-Gödry páros."

Eredmény:
Magyarország-Izrael 2-0 - állás az első nap után
Fucsovics Márton-Amir Weintraub 6:4, 6:2, 7:5
Nagy Péter-Dudi Szela 6:2, 6:3, 4:6, 4:6, 6:1