Fury világbajnoki címe a boksz megcsúfolása

Wladimir Klitschko, Tyson Fury, Volodimir Volodimirovics Klicsko
Ukrainian heavyweight boxer Vladimir Klitschko (R) in action against British boxer Tyson Fury (L) at the Esprit Arena in Duesseldorf, Germany, 28 November 2015. Tyson Fury of Britain is the new heavyweight world champion after defeating long-reigning Ukrainian Vladimir Klitschko in a unanimous decision in Dusseldorf. Fury, 27, won the titles of the three most important ranking organizations, the IBF, WBO and WBA, in front of 45,000 spectators by a scores of 115-112, 115-112 and 116-111. Photo: FRISO GENTSCH/dpa
Vágólapra másolva!
Vladimir Klicsko a múlt szombati, düsseldorfi veresége alkalmával egyetlen alkalommal sem volt abban a helyzetben, hogy a harcot a maga javára alakíthassa Tyson Fury ellen. A német bokszlegenda, Ulli Wegner nagyon nem volt elragadtatva attól, amit látott.

„Fury ezzel a cirkuszával teljesen összezavarta Klicskót. Időnként mindkét kezét a háta mögé tette, úgy bosszantotta az ukránt, Klicsko ennek ellenére mégsem talált tisztán. Abszolút érthetetlen” – jegyezte meg Ulli Wegner, a német bokszsport egyik legendája, aki ettől az évtől egyébként a tavaly éppen Klicskótól vereséget szenvedett Kubrat Pulev edzője is.

A berlini Sauerland bokszistálló égisze alatt tevékenykedő Wegner szerint a múlt szombati világbajnoki mérkőzés óriási visszalépést jelent.

hanem a nehézsúly és az egész bokszsport számára is. És a legrosszabb: Fury egy ilyen teljesítmény után kapott négy övet! Ez a mérkőzés az egész bokszot leminősíti” – vélte Wegner. Fury győzelmével a legjelentéktelenebbnek számító IBO-övet is hazavihette a családnak.

Nem tetszett a bokszlegendának Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Friso Gentsch

Az egyébként már 73 éves (!), kulttrénernek számító Wegner érthetetlennek találta a címvédő ukrán passzivitását is. „Fury igazán nem olyan ember, aki kivételes lenne – különösen nem, ha az ő harci eszközeire tekintünk.

Fury a ringbe úgy lépett fel, mint egy komikus, és úgy is bokszolt.”

– vélte Wegner, aki nem spórolta meg a kritikát Klicsko edzője, Jonathan Banks vonatkozásában sem. „Klicsko számára Banks csak egy segédmunkás, és valójában ez a legrosszabb, ami történhet.”

Wegner, aki Pulev mellett Arthur Abraham felkészülését is irányítja, a világbajnoki címmeccset a bokszsport szegénységi bizonyítványaként könyvelte el. „Klicsko úgy álldogált a ringben, mint aki csak a pénzügyeit akarná elintézni. Semmit sem kockáztatott. Egyáltalán semmit” – osztotta ki az ukránt Wegner, majd hozzátette: „Mindenesetre én még soha az életben ilyen rossz világbajnoki címmeccset nem éltem át.”