Szabó Tünde: Nem lehet mérce a londoni nyolc arany

Szabó Tünde államtitkár
Szolnok, 2015. szeptember 19. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a Tiszaligeti napok megnyitóján Szolnokon 2015. szeptember 19-én. A közel 4500 résztvevő több korosztályban, 19 sportágban mérheti össze tudását a rendezvény négy napján. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
Szabó Tünde múlt péntek óta már hivatalosan is az Emberi Erőforrások Minisztériumának a sportért felelős államtitkára. Az 1992-es barcelonai olimpián 100 háton ezüstérmet nyert úszónő öt éven át sportága szakszövetségének a főtitkáraként dolgozott, mígnem idén májusban ügyvédként kezdett el tevékenykedni. Alig több mint három hónappal később újabb fordulat következett be az életében, amikor államtitkárnak kérték fel.

"Nem kértem gondolkodási időt, rögtön elfogadtam a felkérést, mert óriási megtiszteltetésnek tartottam, és egészen biztos voltam abban, hogy jó döntést hozok" - nyilatkozta a Telekom Sporthírszolgálatának Szabó Tünde.

"Versenyzőként, majd diplomásként egész életemben azért dolgoztam, tanultam és igyekeztem folyamatosan fejleszteni a tudásomat, hogy a magyar sport hasznos tagja lehessek. A magyar sportot mostantól egy lépcsőt feljebb lépve is a legjobb tudásom szerint szeretném szolgálni. A helyzetem persze jelentősen változott.

amelynek szerves része az iskolai testnevelés és a szabadidős sport, de emellett a lendületesen haladó létesítményfejlesztés is” - fogalmazott a MOB elnökségi tagságát és az úszószövetségnél betöltött alelnöki posztját egy időre felfüggesztő sportvezető.

Forrás: MTI/Mészáros János

Ha az ideje engedi, a MOB és a Magyar Úszó Szövetség elnökségi ülésein továbbra is részt fog venni, véleményezheti az előterjesztéseket és a jelentéseket, szavazásra viszont nem kérhetik fel.

A MOB Sportolói Bizottságának a vezetéséről viszont le kell mondania,

és nem titkolja, hogy utódjának az ebben a testületben aktívan dolgozó Martinek János öttusázó olimpiai bajnokot, a MÖSZ jelenlegi megbízott főtitkárát fogja javasolni.

Büszke arra, hogy államtitkári kinevezése előtt a rátermettségét senki sem kérdőjelezte meg, e helyett barátai, közelebbi és távolabbi munkatársai sok sikert és kitartást kívántak neki. "Mivel az egyik legnagyobb sportági szakszövetség vezetőségéből érkezem, ezért a sport különféle területein dolgozók, de különösképpen a szövetségek vezetői jól tudják, hogy számíthatnak rám, tehát a problémáikkal és a terveikkel foglalkozó, igazságos vezető leszek. Az Úszó Szövetségben ellátott feladataim elvégzése közben az irányításra, a gazdálkodásra, a sportszakmára és a versenyszervezés minden területére volt rálátásom, és ezt a tudásomat mostantól az eddiginél magasabb szinten az államigazgatásban szeretném kamatoztatni. A magyar sport területén tevékenykedők és velük együtt

Csak a véletlen művének nevezi, hogy a sportért felelős államtitkár székében Czene Attila személyében korábban is ült már egy egykori úszónagyság, és úgy gondolja, hogy valójában ezt is az úszósport egyik elismerésének lehet tekinteni. Véleménye szerint a két éve minden eddiginél nagyobb anyagi támogatásban részesülő magyar sportnak a jövőben is hasonlóan erős gazdasági háttérre van szüksége, és olyan programokra, amelyek nem csupán az élsport, hanem az oktatási intézményekben folyó munka hatékonyságát is növelik.

Forrás: MTI/Mészáros János

Nem aggódik a magyar sport nem túl fényes idei eredményei miatt. "Remélem, hogy az intő jelekre minden érintett sportág felfigyel, és ahol erősíteni vagy változtatni kell, azt ott haladéktalanul meg is teszik. A londoni sikersorozat káprázatos volt, de a nyolc aranyérmes mérleget szerintem nem lehet mércének tekinteni Rióban. Ettől függetlenül

Az újdonsült államtitkár arról is beszélt, hogy

a 2017-es budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság a magyar sport történetének egyik, ha nem a legnagyobb kihívása.

A hat vizes szakágat egyesítő eseményt nem csak jól, hanem kiválóan kell megtervezni, előkészíteni, majd lebonyolítani, mert csak így érdemelheti ki a világ elismerését, és csupán így lehetnek a sportszakmai eredményei, a turisztikai és gazdasági hatásai egyértelműen pozitívak.