Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyurta nem akarta utolérni japán ellenfelét

Gyurta Dániel, olimpiai bajnok, olimpikon, sportoló, mellúszás, úszás, úszó, sport,
London, 2012. augusztus 1. Gyurta Dániel örül, miután első helyen ért célba a 2012-es londoni nyári olimpia férfi 200 méteres mellúszás döntőjében, az Olimpiai Park területén lévő Vizesközpontban 2012. augusztus 1-jén. A versenyző világcsúccsal aranyérmes lett. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A harmadik legjobb idővel továbbjutott Gyurta Dániel szerint nem az előfutamokon kell remekelni, hanem a döntőben. A 200 méter mellen vb-címvédő Gyurta szerint öt-hat olyan versenyző is van, aki képes lehet 2:08-on belül úszni.

Harmadik idővel jutott döntőbe, elégedett?

Mindenki kérdezgeti, hogy láttam-e a japán ellenfelemet, Koszeki Jaszuhirót a szélén, és mindenkinek azt mondtam, hogy persze, láttam, nagyon jól ment, de úgy voltam vele, hadd ússza csak ki magát ma este! Ma nem akartam utolérni, hisz nem ez volt a cél, hanem az, hogy bejussak a fináléba, és ez sikerült is. Az utolsó ötvenen visszavettem, elvégre mégiscsak pénteken van a döntő.

A döntő teljesen más lesz?

Igen, egyértelműen. Mindig azt szoktam mondani, hogy ott kell megmutatni, hogy ki mit tud, mert az mindig minden tekintetben, fizikálisan és mentálisan is egy teljesen más verseny.

Számít, hogy hányadikként ment tovább?

A pályabeosztás számomra maximum annyit jelent, hogy ki milyen sorrendben fog bevonulni a döntőre. A vízben dől el minden!

Van, akitől tart?

A japán nagyon jól megy idén, ahogyan a német Marco Koch, az amerikai és a kazah ellenfelem is, de a többiek se rosszak. Szerintem öten-hatan vagyunk olyanok, akik 2:08-on belül tudunk versenyezni. Pénteken meglátjuk, hogy kiben mennyi van. Ez természetesen rám is vonatkozik.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hogy telik az este és a pénteki nap?

Most visszamegyek a szálláshelyemre, és felhívom a testvéremet, az edzőmmel átbeszéljük a történteket, aztán összeállítjuk a maradék egy nap teendőit, és jöhet a döntő.

Gondol arra, hogy ha pénteken is nyer, akkor egy komoly sporttörténelmi tettet hajt végre a mellúszók között?

Én ezzel ilyenkor nem foglalkozom. Úgy vagyok vele, hogy már annak is nagyon örülök, hogy ezt a három vb-győzelmet zsinórban meg tudtam csinálni, és ugyebár közte volt egy olimpiai aranyérem is. Én azt mondtam mindenkinek a kazanyi vb előtt, hogy kétféleképpen mehetek haza: vagy háromszoros vagy négyszeres világbajnokként.

Akkor mi foglalkoztatja?

Az, hogy ezt a pénteki két percet úgy rakjam össze, ahogyan én szeretném. Hogy aztán elmondhassam: mindent megtettem a címvédésért.

Szűcs Tamás (Kazany)

A kazanyi vb kulisszatitkairól itt olvashat.

Mindent egy helyen az Eb-ről