Vágólapra másolva!
A 19 éves Kenderesi Tamás a júniusi országos bajnokságon legyőzte Cseh Lászlót 200 pillangón, majd csak a televízión nézhette, amint riválisa megnyeri a számot a kazanyi világbajnokságon. A csókbetegségtől most már egyre kevésbé szenvedő Kenderesi már nincs karanténban, és újra úszhat.

"Azokat a napokat valószínűleg soha nem fogom elfelejteni, amikor kiderült, hogy a világranglista második helyezettjeként nem utazhatok el a versenyzőtársaimmal a kazanyi világbajnokságra. Ez egy akkora csapás volt, hogy nagyobbat nem is kaphattam volna" - nyilatkozta a Telekom Sporthír Szolgálatának Kenderesi, aki június végén még csak nem is sejtette, hogy valamilyen betegség lappang benne, mert semmi jel nem utalt erre.

"Az utolsó edzőtábor harmadik hetében egyáltalán nem csodálkoztam azon, hogy a szokásosnál egy kicsit fáradtabb vagyok.

de még akkor is csak egy megfázásos betegségre gyanakodtam. Ennek utána kell járni, mondta az edzőm, így kerültünk a Sportkórházba, ahol aztán kiderítették a bajok igazi okát" - sóhajtott egy nagyot a pillangóúszó.

Mindhiába készült a kazanyi vb-re Forrás: Mob.hu

Téglásy György, a Sportkórház belgyógyász főorvosa a második ellenőrző vizsgálat után azzal szembesítette, hogy mononukleózisos fertőzést kapott - a betegséget mirigylázként vagy csókbetegségként is szokták emlegetni -, ezért eltiltják az úszástól, sőt mindennemű edzéstől.

Kenderesi először fel sem fogta, hogy három hónapig a lábát sem lógathatja be a vízbe.

"Olyan jól ment az úszás az edzőtábor első hetében, hogy egyre bátrabban vártam a kazanyi döntőt. Engem a tét nem nyomasztani, hanem feldobni szokott, így azt is kimondtam magamban, hogy ha az ellenfelek megszorítanak, az 1:54.79-es egyéni csúcsomat is megjavíthatom. Az pedig éremszerzéshez is elég lehet. A sokk után akkor keseregtem újra, amikor a 200 pillangó világbajnoki döntőjét a televízióban nézve próbáltam elhelyezni magamat a döntősök között."

Mi az a csókbetegség?

A mononukleózis, másnéven csókbetegség egy többnyire tinédzsereket érintő fertőző betegség, amelyet még a 19. század végén Filatov és Pfeiffer írt le, majd 1968-ban véletlenül derült ki - miután egy kutató munka közben megfertőződött a vírussal -, hogy az Epstein-Barr vírus tehető felelőssé érte. A herpesz víruscsaládba tartozó vírus okozza, a világon mindenhol előfordul, meglehetősen nagy számban. Az emberek 90 százalékát fertőzi meg tíz éves korig, a kevésbé fejlett országokban pedig a gyerekeknek szinte 100 százaléka átesik a fertőzésen, csaknem tünetmentesen. Előfordulását tekintve 15-24 év az életkori csúcs. Hogy mi köze a csókhoz? Nyállal fertőz leginkább, valójában nem lehet védekezni ellene, és bár enyhe lefolyású a legtöbb esetben, a fertőző osztályon mégis gyakran kezelnek mononukleózissal beteget. Ennek legfőbb oka, hogy a háziorvosok olykor nem tudják megkülönböztetni más vírusos megbetegedéstől, és a biztonság kedvéért inkább beutalják a gyanús tünetekkel bíró betegeket. Jellegzetes tünetegyüttessel jár a fertőzés: magas láz, étvágytalanság, fáradékonyság, nyirokcsomó duzzanat, néha sárgaság hívja fel rá a figyelmet - olvasható az egészségkalauz.hu-n.

Kazanyban Cseh László 1:53.48-cal lett első, Kenderesitől a bronzéremhez 1:54.10 kellett volna, ennyit úszott ugyanis a lengyel Jan Switkowski.

Nagy tervekkel készül a riói olimpiára Forrás: MTI/Szalmás Péter / Mob

Három héttel ezelőtt az ultrahangos vizsgálat azt állapította meg, hogy Kenderesi Tamás lépe még mindig négy centiméterrel nagyobb a kelleténél, egy héttel később a különbség azonban már csak két centiméter volt. Ekkor határoztak úgy az orvosok, hogy

visszatérhet a medencébe, de 2000 méternél semmiképpen sem úszhat többet naponta.

A sebességre pedig azt mondták, hogy fogja vissza magát, és csak úgy tempózzon, ahogy a szorgos amatőrök.

"Én már ennek is örülök, és tartom magamat az előírásokhoz. Így legalább nem nulláról indulok majd, amikor - valamikor szeptemberben - megkezdődik a felkészülés az év végi rövidpályás Európa-bajnokságra. A kismedencében eddig soha nem éreztem otthon magamat, a magyar bajnokságon egyszer hetedik lettem, aztán pedig a döntőbe se kerültem be. Remélem, most másképpen alakulnak a dolgok, de fontosabb a számomra, hogy jövőre a nagymedencés Európa-bajnokságon, aztán pedig az olimpián is nagy időt tudjak úszni. Külön kihívást jelent a számomra a 2016-os magyar bajnokság.

jövőre viszont már azzal is számolnom kell, hogy a mesterhármashoz a világbajnoki címvédőt kell megelőznöm" – tette hozzá Kenderesi Tamás.