A felesleges kanyaron semmi sem múlt

Székelyi Dániel, Gyurta Gergely, Risztov Éva, úszás
Kazany, 2015. július 30. Székelyi Dániel (b), Gyurta Gergely (k) és Risztov Éva a nyíltvízi úszók 5 kilométeres csapatversenyén a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. július 30-án. A magyar csapat a hetedik helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Végre elmozdultak a tízen kívüli pozíciókból nyíltvízi úszóink: a Gyurta Gergely, Székelyi Dániel, Risztov Éva trió az előkelő 7. helyen végzett a csapatversenyben. Gellért Gábor szövetségi kapitány szerint ez abszolút reális eredmény.

A németek triója nyerte a nyíltvízi úszók csütörtöki 5 kilométeres csapatversenyét a kazanyi vizes világbajnokságon, a magyar hármas a hetedik helyet szerezte meg.

A két férfiból (Christian Reichert, Rob Muffels) és egy nőből (Isabelle Franziska Harle) álló gárda 55:14.4 perc alatt ért célba, csaknem 17 másodperccel hamarabb, mint a holtversenyben ezüstérmes brazil és holland hármas. A 22 csapatot felvonultató mezőnyben a Risztov Éva, Gyurta Gergely és Székelyi Dániel alkotta magyar együttes 56:08.4 perces eredménnyel lett hetedik.

Székelyi Dániel, Gyurta Gergely és Risztov Éva Forrás: MTI/Kovács Anikó

A 10 kilométeren Londonban olimpiai bajnok Risztov Éva a hazai szövetség beszámolója szerint elmondta, végig az előre megbeszélt taktika szerint úsztak.

Végig úgy mentünk, ahogy megbeszéltük, ennek az eredménye ez a kiváló helyezés. Úgy voltam vele, hogy ez az utolsó úszásom, mielőtt nyaralni megyek, úgyhogy beleadok mindent, így is tettem, és a fiúk is remekül mentek" - fejtette ki Risztov.

A 25 méteres medencében 1500 méter gyorson Európa-bajnok Gyurta Gergely is elégedetten nyilatkozott: "Úgy gondolom, elég jó iramot diktáltam, a többiek pedig végig tudtak jönni velem, jól működtünk együtt csapatként, egy világbajnoki hetedik helyezés szerintem nagyon értékes, muszáj megbecsülni."

Egy csapatban úszni egy olimpiai bajnokkal és egy Európa-bajnokkal, ezt még fel sem tudom fogni. Fantasztikus volt végig, szinte repültem velük, óriási megtiszteltetés, hogy hozzájárulhattam ehhez a helyezéshez, ez hatalmas lökést jelent nekem a jövőre” - mondta a trió harmadik tagja, Székelyi Dániel.

Risztov Éva Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Előzetesen a hatodik-nyolcadik helyre vártam a csapatot, ez a realitás. Tény, a végén jött egy kisebb felesleges kanyar, de nem ezen múlt. Az éremre most nem volt esélyünk" - értékelt Gellért Gábor szövetségi kapitány.

A nyíltvízi versenyekből még a leghosszabb táv van hátra: két nap múlva negyedórás különbséggel indul neki a mezőny a 25 kilométernek, színeinket a férfiaknál Székelyi Dániel, a nőknél Olasz Anna és Kiss Nikoletta képviseli.

Eredmény, 5 km-es csapatverseny:
1. Németország (Christian Reichert, Rob Muffels, Isabelle Franziska Härle) 55:14.4 p
2. Brazília és Hollandia 55:31.2
...7. Magyarország (Gyurta Gergely, Székelyi Dániel, Risztov Éva) 56:08.4