Vágólapra másolva!
A makulátlan pályafutású Cseh Lászlót, és az olimpiai bajnok Kovács Ágnest is megpróbálták már doppingvétséggel bajba keverni, tehát nem Hosszú Katinka az első olyan magyar úszónagyság, akit igaztalan vádak érnek - emlékeztetett Kiss László, a válogatott szövetségi kapitánya.

A Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó szakember ezt nem sokkal az után jelentette ki, hogy az "Év úszónője" a sajtó képviselői elé kiállva nemes egyszerűséggel kérte ki magának azokat a légből kapott rágalmakat, amelyeknek az amúgy tekintélyes Swimming World Magazine internetes változata biztosított teret.

"Mindenkinek tudnia kell, hogy az úszásban ugyanolyan szigorúak és gyakoriak a doppingellenőrzések, mint az atlétikában, tehát az olimpiai játékok másik pilléres sportágában - magyarázta Kiss László. - Mindezt számokban kifejezve elmondhatom, hogy a magyar felnőtt úszóválogatott tagjait évente hat-hét alkalommal keresik fel a hazai doppingellenőrök, és legalább ugyanannyiszor a külföldiek. Ennél többször azoknak kell mintát adniuk, akik egy Európa- vagy világbajnokságon érmet nyernek, vagy azok közé kerülnek, akiket ezeken a versenyeken a dobogósok mellé kisorsolnak. Nem ritkán fordul elő, hogy egy versenyzőt egyazon napon "találnak meg" a magyar és a külföldi ellenőrök, és ilyenkor nem lehet arra hivatkozni, hogy 'kérem, nálam már jártak'."

Eset nélküli esetek

A háromszoros pekingi ezüstérmes Cseh László, illetve Kovács Ágnes "eset nélküli esetéről", illetve Hosszú Katinka megvádolásáról Kiss László elmondta, hogy magyar úszó eddig egyszer sem akadt fenn doppingvizsgálaton. A szakember ugyanakkor reméli, hogy "leáldoznak a napjai az olykor harminc százalékos átmeneti teljesítménynövekedést előidéző növekedési hormonok fogyasztóinak."

"Nem csak a felnőtt és az ifjúsági úszókat vizsgálják idehaza rendszeresen, hanem újabban már a gyerekversenyzőket is - folytatta Kiss László. - Nemrégiben a Budapest bajnokságon például 18 gyereknek kellett mintát adnia, amin még én is meglepődtem."

Keresztelő közben

Kiss László elárult minden idők legkülönösebb hazai doppingvizsgálatát is, aminek a vétlennek bizonyuló, de mégis szenvedő alanya a kétszeres olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes Güttler Károly volt.

"Karcsi kisgyermekének a keresztelője közben érkeztek a doppingellenőrök a templom elé, és állítólag nem volt könnyű lebeszélni őket arról, hogy ne a szertartás közben kezdjenek munkába. Még mindig jobb dolga volt Güttlernek, mint Kovács Ágnesnek, akit azért akartak eltiltani, mert a szükséges 75 milliliternyi mintaanyag helyett csak 25-öt tudott produkálni. Később kiderült, hogy az a kevéske is bőven elegendőnek bizonyult a szükséges - negatív eredménnyel záruló - tesztelés levezénylésére, de azért a nemzetközi szövetség is közbenjárt, amikor az illetékeseik túlbuzgóságot emlegettek."

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter