Egy Kokó-beszólástól a vb-címmeccsekig

szergej kovaljov, jean pascal
MONTREAL, QC - MARCH 14: Jean Pascal (right) lands a punch to the head of Sergey Kovalev during their unified light heavyweight championship bout at the Bell Centre on March 14, 2015 in Montreal, Quebec, Canada. Richard Wolowicz/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy álma vált valóra Enyedi Zoltán pontozóbírónak, amikor a WBO vb-címmeccsén, világsztárok között dolgozhatott a Szergej Kovaljov-Jean Pascal félnehézsúlyú vébémeccsen. A magyar pontozónak nem ez volt az első címmeccse, korábban Vlagyimir Klicsko meccsén is közreműködött, és megosztotta velünk gondolatait a közelgő Pacquiao-Mayweather meccsel kapcsolatban is. 

„Ideszámolva a kötelező kihívós, úgynevezett interim vb-címmeccseket, ez már nagyjából a 20. volt, ahol dolgozhattam, de a montreali azért különösen közel áll a szívemhez. Egyrészt maga a körítés frenetikus volt, ott ült mellettem Bernard Hopkins az HBO szakértőjeként, a ringszpíker Michael Buffer volt [az ő védjegye a meccsek előtt elhangzó „Let’s get ready to rumble! mondat.”], és a WBO teljes vezetősége jelen volt – mondta az Origónak Enyedi.

Az egész egy Kokó-beszólásból indult

Enyedi Kovács Kokó István régi barátja, a bokszlegenda éttermében tartott egyik meccsnézésen Kokó húzta azzal, hogy ha ilyen jól tudja, miért nem megy el pontozóbírónak. Enyedi komolyan vette a poént, elvégezte a kellő tanfolyamokat, majd 2007-ben az ABC pontozói szemináriumát is, így lett a szervezet hivatalos bírója.

„Nyilván sokat köszönhetek Kokónak, nélküle talán nem is lehetnék ilyen meccseken pontozóbíró, hiszen ez egy tanulható szakma, és sokan művelik magas szinten Magyarországon is. Jó szem kell hozzá, és sok rutin, ezen kívül nagyon fontos a pártatlanság, de ha ezek megvannak, az emberből jó pontozóbíró válhat – mondta Enyedi.

Megélhetésnek kevés, golfozni viszont muszáj

A magyar pontozóbíró szerint nem nagyon lehet megélni csak ebből, mert rengeteg költséggel jár a munka, így neki is van civil foglalkozása. „Vannak konferenciák, amiken kötelező a részvétel, és ilyenkor ildomos a rendezvény helyszínén lakni, ami általában egy ötcsillagos luxusszálloda. Ezekre az eseményekre nem jár költségtérítés, a legutóbbi például Puerto Ricóban volt, ahova mondanom sem kell, nem két fillér eljutni.

Nem is gondolná az ember, hogy mi mindenhez kell értenie egy pontozóbírónak. „Nem tudom, hogyan, de az ökölvívás háttérsportja lett a golf. Egyszerűen mindenki golfozik, így ha ez ember be akar kerülni a brancsba, kénytelen valamilyen szinten megtanulni játszani. Kokónak mázlija volt, ő tényleg ügyes, és megszerette a sportot, én viszont már azt is nagy eredménynek tartom, ha harminc ütésből egy oda megy, ahova szeretném. De muszáj csinálni, a legutóbbi konferencia nulladik napja például csapatépítő golfozásról szólt – mesélte nevetve Enyedi.

A szakma csúcsa

„Ha nem a Kovaljov-Pascal meccs, akkor Vlagyimir Klicsko meccse volt eddig a csúcs a pályafutásomban. Mindannyian nagy formátumú sportolók, Klicsko például saját súlycsoportjában jelen pillanatban verhetetlennek tűnik, de Kovaljovnak is pontoztam már meccsét, például azt is, amikor világbajnoki övet szerzett.”

Kovaljov megvédte a címét Jean Pascal ellen Forrás: AFP/Richard Wolowicz

„Nyilván Las Vegas a sportág Mekkája, oda eljutni dolgozni hihetetlen élmény lenne, de a kanadai szövetség is neves, a legjobbak közül való, így a montreali gálát is a legszebb emlékek között tartom számon. Leszámítva, hogy nem voltam felkészülve a -12 fokos hidegre, és kicsit megfáztam, de ennél nagyobb bajom soha ne legyen.”

A pontos munka és a pártatlanság mellett Enyedi szerint az ismeretségek kiépítése a kulcsa, hogy az ember a legjobbak között dolgozhasson. „Nyilván azok a bírók, akik Vegasban dolgoznak a nagy meccseken, nem nagyon szeretnék átadni a helyüket kívülről érkezőknek. Egy külföldinek oda bekerülni álomszerű, de azért távolról sem lehetetlen.”

A pontozók munkáját nyilvánosan nem értékeli a supervisor (ez Kokó feladata a WBO-nál), de személyesen elmondják a véleményüket a pontozóbíróknak. „Volt, amikor nem értettünk egyet egy-egy menet pontozásában a supervisorral, de eddig még nem volt gond a munkámmal – mondta Enyedi.

Mi lesz az év meccse?

Most már minden szem a május elején esedékes Floyd Mayweather-Manny Pacquiao mérkőzésre szegeződik, az utóbbi évek legnagyobb presztízsű összecsapása természetesen Egyedit is érdekli, már csak azért is, mert Pacquiao az egyik kedvence.

Floyd Mayweather Jr. (b) és Manny Pacquiao Forrás: AFP

„Mayweathernél senki nem tud többet az ökölvívásról, így ő a találkozó esélyese, de PacMan kivételes tehetségű harcos, így meglepheti az amerikait. Technikailag Mayweather jobb, ez nem lehet kérdés, így bár én bízom Pacquiaóban, meglepetés lenne, ha ő győzne.”