Újra összeállhat a Kovács-Janics páros

Kovács Katalin; Janics Natasa
Janics Natasa és Kovács Katalin nyerték a K2-500 méteres versenyszám első magyar aranyérmét
Vágólapra másolva!
Idén elsősorban a maximális olimpiai kvóta megszerzése a célja a magyar kajak-kenu válogatottnak, amely számára az augusztusi, milánói kvalifikációs világbajnokság mellett a júniusi, bakui Európa Játékok lesz a kiemelt verseny 2015-ben.

Baráth Etele, a sportági szövetség elnöke a pénteki sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, ezúttal az érmek számának kisebb jelentősége lesz, és bízik abban, hogy a szakvezetés taktikailag a legjobb összeállításban küldi majd vízre a csapatot.

Fókuszban a kvótaszerzés

Storcz Botond vezetőedző hangsúlyozta, azért van nagy jelentősége a maximális számú riói indulási jogok begyűjtésének, mert ha ezek megvannak, nem lesznek - vagy csak kis mértékben - kényszerhelyzetben a ötkarikás egységek összeállításakor. Példaként említette a női kajak szakágat, ahol hat kvóta szerezhető, de a négy számban nyolc beülő van, tehát valamennyire így is variálni kell a versenyzőket, de mégsem lesz olyan nehéz a helyzet, mintha csak négy vagy öt kvótával rendelkeznének.

Csabai Edvin szakmai igazgató mindehhez hozzátette, ha esetleg a vb után maradnak hiányok az indulási jogok tekintetében, akkor kidolgozzák, hogyan juthatnak még kvótá(k)hoz a pótkvalifikációs versenyen.
Storcz szerint női kajakban a megszerezhető hat kvótából hat begyűjtése tűnik reálisnak a vb-n, míg férfi kajakban 8-ból 7, férfi kenuban pedig 4-ből 3 a realitás, de utóbbi két szakágban is a maximumra törnek.

Kovács Katalin egyre jobban érzi magát

A sajtóbeszélgetésen több élversenyző is jelen volt. A kislánya tavalyi születése után visszatérő, háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin elárulta, hogy a felkészülése gyengébben indult, mint máskor, de december óta már teljes értékű munkát végez, jó erőben érzi magát, és biztos abban, hogy amikor majd kell, akkor nagyon jó formában lesz.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ahogy fogalmazott: nem vágott volna bele a visszatérésbe, ha nem lenne meggyőződve arról, hogy sikeres lesz, és idén az az elsődleges célja, hogy bekerüljön a válogatottba, a fő cél pedig a riói olimpia. Azt is elárulta, hogy a Mexikóban készülő Douchev-Janics Natasával folyamatosan tartja a kapcsolatot, s ha a páros versenyszámra gondolnak, azt elsősorban együtt képzelik el, bár a körülmények még nem tisztázottak.

Feljebb kell kapcsolni

Az ugyancsak ötkarikás bajnok Szabó Gabriella arról beszélt, hogy szeretné fokozni a tavalyi egyes teljesítményét, de a hangsúly idén is a pároson és a négyesen lesz, s ha esetleg választania kell az utóbbi két szám közül, akkor a négyest fogja választani. A Londonban szintén aranyérmes Dombi Rudolf azt mondta, már jó adag munka van bennük, mostantól pedig majd a "kilométerek gyűjtésén" lesz a hangsúly. Tavalyhoz hasonlóan a mostani szezonban is Boros Gergellyel vág neki a válogatónak, s ha esetleg párosban nem sikerül kivívniuk a vb-indulás jogát, akkor négyesben vagy egyesben fog próbálkozni.

Idén szokatlanul korán, május elején rendezik az Európa-bajnokságot kajak-kenuban, ezért erre a viadalra magyar részről nem a legjobbak, hanem egy fiatalokból álló csapat utazik majd. Ahogy Storcz Botond fogalmazott, a júniusi Európa Játékok sokkal jobban beleillik a felkészülésbe, s bár most először kerül sor erre a viadalra, ő magas színvonalú versenyekre számít, és úgy tudja, idén a riválisok is ezt tekintik majd a fő versenynek a vb mellett.

A világ minden táján folyik majd a felkészülés

A magyar kajakosok és kenusok nagy része mostantól külföldön, meleg égöv alatt készül, Floridától Abu-Dzabin át a Dél-afrikai Köztársaságig, valamint Portugáliáig és Sevilláig sok helyen táboroznak majd a sportolók, de akad olyan is - például a világbajnok Mike Róbert, Vasbányai Henrik kenupáros -, aki itthon edz az idényre.