Vágólapra másolva!
Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség döntése értelmében életre szóló eltiltást kapott a Sky és a Rabobank kerékpáros csapatának korábbi orvosa, Geert Leinders.

Leinders 1996 és 2009 között volt a holland Rabobank orvosi stábjának vezetője, 2010-ben került a Sky csapatához, ahol két évet töltött el. Az orvost a doppingvádakat követően elküldték a brit csapattól. Sir Dave Brailsford, a Sky csapatfőnöke később hibának nevezte a belga doppingdoki alkalmazását.

Leinderst a Rabobanknál eltöltött időszaka miatt kezdték el vizsgálni. Vezetése alatt több doppingbotrány kísérte a Rabobank működését, a leghíresebb eset a dán kerékpáros, Michael Rasmussen doppingügye volt, akit még 2007-ben, a Tour de France 16. szakasza után tiltottak el a versenyzéstől. Rasmussen ekkor a sárga és pöttyös trikót is viselte, és a legnagyobb kerékpáros verseny első számú esélyesének számított, előnye a későbbi győztes Alberto Contadorral szemben már több, mint három perc volt. Később Rasmussen azt nyilatkozta, hogy abban az évben mindenki szedett valamilyen szert a csapaton belül.

Leinders ügyében 2013 februárjában indítottak el nyomozást az amerikai, dán és holland hatóságok, miután több korábbi Rabobank-kerékpáros is azt vallotta, hogy a belga doki segítette őket EPO használatában. Többek között Michael Boogerd, Thomas Dekker, Denyisz Mencsov, Levi Leipheimer és Michael Rasmussen doppingesetével kapcsolatosan indították a vizsgálatokat.

Az USADA döntését azzal indokolta, hogy szamtanúk, dokumentumok és a kerékpárosok értékeiről készített szakértői elemzések ismeretében kijelenthető az orvos bűnössége. Leinders többek között EPO, vérdopping, szteroid és tesztoszteron alkalmazásában bizonyult bűnösnek.