Cseh László bekeményített

506786343
This picture taken with an underwater camera shows Hungary Laszlo Cseh competing in the 100m butterfly men semifinal event at the 32nd LEN European swimming championships on August 22, 2014 in Berlin. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
Nemcsak klubot és edzőt, hanem kommunikációs stílust is váltott Cseh László, aki a nevelőegyesületét elhagyva, 29 évesen igazolt Kőbányáról Egerbe. Eddig minden világverseny előtt rendre csak annyit mondott, hogy szeretné megdönteni az egyéni csúcsait, és majd kiderül, hogy ez mire lesz elég, most viszont, csaknem húsz hónappal a riói olimpia előtt kijelentette, hogy olimpiai bajnok akar lenni.

"Hosszú töprengés után tudatosult bennem, hogy lehetnék sokkal magabiztosabb és nyitottabb is, ha tisztán látom a képességeim felső határát. A felismerésből azt szűrtem le, hogy ha jövőre olimpiai bajnok akarok lenni, akkor ezt az elhatározást nem szabad magamban tartani. Most, hogy nyíltan meghatároztam a nagy célt, máris több erőt és elszántságot érzek magamban" - nyilatkozta a Telekom Sporthír Szolgálatának Cseh László, aki Rióban 30 évesen igyekszik majd felvenni a versenyt riválisaival.

Forrás: AFP/Damien Meyer

Régi-új edzője, Plagányi Zsolt korábban azt mondta, hogy az ötszörös olimpiai érmes úszó mostantól több időt szentel majd a mentális felkészülésre, új pszichológust is keres magának.

Egy érem hiányzik a gyűjteményéből

"Ettől viszont az eredményeim még nem fognak ugrásszerűen javulni, az edzéseknek és a versenyeknek viszont egészen máshogy fogok hozzáállni. Ha nem lennék tisztában azzal, hogy hol tartok és még mit tudok kihozni magamból, akkor inkább hallgatnék, és nem beszélnék a gyűjteményemből hiányzó olimpiai aranyérem megszerzéséről" - tette hozzá Cseh László.

Forrás: AFP/John Macdougall

Száz pillangón két éve úszta a saját legjobbját, 200 vegyesen viszont hat, míg 200 pillangón és 400 vegyesen már hét éve nem sikerült legyőznie újra saját magát. Mégis úgy gondolja, hogy nem ezekkel a szakállas rekordokkal fog egyszer majd visszavonulni.

Máris érzek egy kis javulást

"Még csak néhány hete, hogy új környezetbe kerültem, de máris érzek egy kis javulást magamban. Ennek a folyamatnak kell folytatódnia, mert a tavalyi és a tavalyelőtti eredményeimmel nem sokra mennék az olimpián. Valójában már az idei kazanyi világbajnokságon jelét kell adnom annak, hogy jó döntéseket hoztam, és bőven van még energiatartalék bennem.”

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Nem sokkal a hétvégi, luxemburgi verseny után első közös edzőtáborozására indul Cseh és Plagányi. "Mind a ketten tisztában vagyunk a képességeinkkel, erre alapul a közös munkánk. Ha az együttműködés életképességében csak egy kicsit is kételkedtem volna, bizonyára más döntést hozok. Sok szakembert hallgattam meg, és persze kikértem az édesapám véleményét is, aki habozás nélkül azt mondta, hogy jól kijössz majd Plagányival” – mondta Cseh László, aki egyelőre maga sem tudja, hogy Rióban melyik számban lehet esélye az aranyéremre.