Vágólapra másolva!
A szerdán két ezüstöt szerző Hosszú Katinka csütörtökön a saját világcsúcsához közeli teljesítménnyel jutott tovább 100 vegyesen a dohai rövidpályás vb-n. A 800 gyors délelőtti futamaiban Kapás Boglárka a legjobb időt úszta - délután derül ki, hogy ez hányadik helyre elég.

Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott be a délutáni elődöntőbe 100 méter vegyesen a Dohában zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon. Bejutott Verrasztó Evelyn is, bátyja, Dávid pedig a 400 méter vegyes csütörtöki döntőjére készülhet.

A szerdán 200 pillangón és 400 vegyesen egy-egy ezüstérmet szerző Hosszú Katinka 56,99 másodpercet úszott, alig maradva el 56,86-os világrekordjától. A 400 vegyesen kétszeres Európa-bajnok, 2010-ben világbajnoki negyedik Verrasztó Dávid a negyedik legjobb idővel (4:02,97) került be a döntőbe, Grátz Benjámin, a 400 méteres vegyesúszás idei junior Eb-aranyérmese azonban 14.-ként kiesett.

Kiúszta az izomlázat

"Kicsit meg akartam nyomni, a tegnapi nap után van némi izomláz, ezt ki akartam úszni magamból. Nem baj, hogy nem jött össze a világcsúcs, legalább nem kell itt maradni doppingvizsgálatra" - mondta a futam után Hosszú Katinka. Elmesélte, hogy egy külföldi tévés feidegesítette a kérdéssel: minek indul annyi számban, tegnap a két ezüst helyett miért nem volt jó egy arany. "Miért, miért, mert akkor egy ezüst lett volna, hiszen a 200 pillén indultam volna, ha csak az egyikben megyek - ott pedig nem volt esélyem még az egyéni legjobb időmmel sem" - magyarázta Hosszú.

Így örült Hosszú Katinka a szerdai ezüstnek Forrás: AFP/John Macdougall

"Nagyjából ezt akartam, szerintem jól ment, az első fele rendben volt, a mell is, gyorson lazsáltunk kicsit, azaz abban még van. Ez a 4:02 így reggel szerintem teljesen jó, tavaly ennyivel nyertem Eb-t. Jó erőben érzem magam, az a lényeg, hogy délután 4:00-val kezdődjön az idő, és akkor pezsgőt bontunk, ha ötödik vagyok, akkor is. (...) Most pihenek hat órát, aztán jövök és beleadok mindent" - idézte az úszószövetség közleménye Verrasztó Dávidot.

Kapás Boglárka egy kvázi-döntőben úszott csütörtök délelőtt, 800 gyorson. Ő lett az első, de a végső helyezése még változhat. Ebben a számban ugyanis nincs klasszikus előfutam-döntő leosztás, hanem a nyolc legjobb nevezési idővel érkező (köztük Hosszú Katinka) úszik délután, a többiek pedig reggel, aztán összesítenek, így alakul ki a végeredmény.

Mandulaműtét után

"Az edzőmmel azt tűztük ki célként, hogy kerüljek most be az első hatba, pláne így, hogy nem a legjobbakkal úszom este. 8:15 körüli időt saccoltunk, majdnem meglett, remélem, elég lesz a hat közé jutáshoz. Most ennyi van bennem, megint objektív okokból volt kevesebb időm a felkészülésre, közbejött egy mandulaműtét, sajnos, így megint csak a minőség volt rendben az edzéseken, a mennyiség nem stimmelt" - értékelt Kapás Bogklárka.

Nem került döntőbe a 4x50 méteres magyar vegyesváltó. Balog Gábor (hát), Horváth Dávid (mell), Szilágyi Liliána (pillangó) és Gyurinovics Fanni (gyors) négyese 1:44,20 perces idővel a 13. lett a 27 csapatos mezőnyben. A váltó két női tagja egyéniben sem járt sikerrel: a 18 éves Szilágyi az 50 méter pillangó selejtezőjében a 23. lett, a 13 éves Gyurinovics a 36. helyen végzett 100 méter gyorson. Ebben számban a szintén 13 éves Késely Ajna 40.-ként zárt.

Holoda Péter az 50 méter gyors 176 fős selejtezőjében a 41. időt úszta, így szintén nem jutott be az elődöntőbe. A szerdán a 200 méter gyors döntőjében negyedikként célba érkező Kozma Dominik, noha nevezték, nem indult el ebben a számban.