Hosszú: Este jobb lesz, meglátjátok!

Katinka Hosszu (R) of Hungary is congratulated by a Hungarian swimming team official after winning the Women's 200m Individual Medley and set a world record during the 12th Fina World Swimming Championships (25m) on December 6, 2014 in the Qatari capital Doha. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn és Gyurta Gergely léphet fel magyar részről a dohai rövidpályás világbajnokság zárónapjának utolsó felvonásán: a hölgyek 200 gyorson finalisták, miután a 100 és a 200 vegyeshez hasonlóan ismét kéz a kézben léptek tovább, míg Gyurta Gergely az 1500 gyors elitfutamában indulhat. Hosszú Katinka még 50 háton is szerepel. A többieknek nem sikerült kiharcolniuk a döntőt a 200-as számokban - adta hírül a Magyar Úszó Szövetség.

Pedig reménykedtünk, hogy azért több finalistánk is akad, de például 200 háton Bernek Péter 12. (1:52.70), Balog Gábor pedig a 14. helyen zárt (1:53.54).

Csak delfinezni ne kelljen!

"Én is kezdek beteg lenni – mondta Bernek Péter, majd szemléltetés gyanánt egy rettenetes köhögőroham tört rá, és csak nagy nehezen folytatta. - Már este éreztem, hogy valami nem stimmel, mindenkitől begyűjtöttem a Strepsils-tartalékokat, de amikor most beugrottam, rögtön éreztem, ez most nem lesz jó. Az első ötven után az volt bennem, Istenem, csak delfinezni ne kelljen a víz alatt, nem bírom tüdővel. Rövid pályán meg anélkül nehéz... Sajnálom, jó lett volna döntőt úszni, de ha őszinte akarok lenni, ezt a mozgást még össze kell rakni ahhoz, hogy megint igazán jó legyen. Persze, a 400 gyors után azért annyira nem érzem drámainak a mai napot" - utalt a korábbi bravúrgyőzelmére Bernek.

Berneknek ment, gyorson most nem Forrás: AFP/Marwan Naamani

Akkoe eldurrant az agyam

A berlini rövidpályás Eb-n bronzérmet szerző Balog Gábor elismerte: neki még van mit tanulnia a 25-ös medencében. "Itt a fordulókon dől el minden. Áprilisban volt egy verseny, amikor egész jól ment, vezettem, aztán egy hosszú delfinezéssel megelőztek az utolsó hosszon. Akkor eldurrant az agyam, és azt mondtam, nekem is rá kell állnom erre. Gyakoroltam, amennyit tudtam, Berlinben már látszott az eredménye, de a rövid pályához még fejlődni kell. Így sem rossz, mindhárom távon megjavítottam az egyéni legjobbamat, Kiss Laci bácsiék is azt mondták, ha ez sikerül, már nem jöttem hiába. De dolgozom tovább, hogy jövőre még jobb legyek."

A rövid pálya nem az én világom

Kétszáz pillangón nem volt nagyon messze Biczó Bence a finálétól, de végül maradt a 12. hely (1:53.17 – 5 tized mínusz kellett volna még), míg Verrasztó Dávid a 18. helyen zárt (1:54.55). "Egyéni csúcs kellett volna egyáltalán a döntőhöz, ez most nem ment sajnos – mondta Biczó Bence, aki inkább 50-es medencében szokott érmet szerezni. – Nekem ez a verseny mindig küszködés, várni az utolsó napig... Ehhez képest reggel nem volt annyira rossz, az idei legjobb eredményem, de azt minden télen elmondom, hogy a rövid pálya nem igazán az én világom."

Biczó az Eb-n ezüstérmes volt 200 pillangón Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az egyetlen verseny, amelyikben sejthető volt, hogy indulónk nem lép tovább, a hölgyek 200 méteres mellúszása volt, melyben a 13 éves Gyurinovics Fanni számára az egyéni legjobb idő megjavítása volt a cél. Nos, ez bőven sikerült: majdnem négy másodpercet faragott (2:29.62), amivel a 30. helyen végzett.

Hosszú és Verrasztó kéz a kézben

Hogy azért kézzelfogható eredmények is legyenek, amelyeknek lehet örülni, arról a 200 gyorson Hosszú Katinka (1:52.73 – 3. legjobb idő) és Verrasztó Evelyn (1:54.80 – 8.) gondoskodott.

"Ez csak egy reggeli úszás volt... – vonta meg a vállát Hosszú, aki arra is kitért, hogy mit jelentett Shane lefelé fordított hüvelykujja és grimaszolása néhány karmozdulat kíséretében. - Azt mutatta, hogy rövidek voltak a tempók, nem normál hosszúságúak. Ezt én is tudom, de így az utolsó napon már tényleg tartalékolni akarok. Este jobb lesz, meglátjátok.”

Evelyn 5 századdal előzte meg a kilencediket, így ugyancsak döntős: „Nagyon jó érzés, hogy azokat az időket, amiket az elmúlt években küszködve értem el, most simán, nyugodtan, erőlködés nélkül érem el – vagy még jobbakat is. Az edző- és környezetváltás jó hatással volt rám, most sem feszültem, jól éreztem magam a vízben, és ennek meg is lett az eredménye. Azért szeretnék előrébb lépni délután, bár tisztában vagyok azzal, hogy ez nagyon nem lesz könnyű.”

Shane Tusup és Hosszú Katinka Forrás: AFP/Marwan Naamani

Félelmetes részidők

Vegyesváltónk néhány tagja sem volt teljesen egészséges, így a 10. hely (3:27.14) tisztességes helytállásnak minősítendő. Földházi Dávidon is mutatkoztak a betegség jelei, Kozma Dominik pedig három nap fekvés után próbált meg csodát tenni gyorson, oda is pakolta magát, amennyire lehetett, ám ez most ennyire volt elég – függetlenül attól, Gyurta Dániellel egyetemben egészen félelmetes részidőt úszott ő is.

„Kár, délután jobban is ment volna, reggel sosem tudok ennél gyorsabban jönni” – sajnálkozott Dani, holott nem volt min: 56.97-es ideje messze a legjobb mellúszó-részidő az egész mezőnyben (az egyetlen, aki 57-en belül jött).

„Megpróbáltunk mindent, de ennél jobbat ebben az állapotban elég nehéz lett volna nyújtani” – közölte két krákogás közben Kozma Dominik, aki így is heroikus produkcióval rukkolt elő, hiszen betegen úszott olyan időt (46.40), amelynél csupán a franciák befejező embere tudott jobbat.