Vágólapra másolva!
Az idei nyílt vízi évadját Hongkongban bravúros Világkupa-győzelemmel záró Olasz Annára hosszútávúszó pályafutásának legnehezebb próbatétele vár a jövő évi kazanyi világbajnokságon. A legjobb tíz közé kell kerülnie ahhoz, hogy kiérdemelje az olimpiai indulás jogát, különben már legfeljebb egy dobása maradhat Rióra.

„Idei eredményeim alapján képesnek tartom magamat az első tízbe jutásra, de sajnos a nyílt vízi versenyeken sok minden megtörténhet, így öröm és csalódás is várhat rám. Abból kell kiindulni, hogy a kazanyi 10 kilométeres verseny tíz legjobbja megnyugodva térhet vissza a partra, mert kvalifikálta magát az olimpiára. Ideális esetben ebben a tízben két magyar is lehet. Ha csak egy, akkor ő a magyar szereplő Rióban, és senki más" - fejtegette Olasz.

"Amennyiben viszont a válogatottunk két indulója közül egyik sem viszi át a kazanyi akadályt, akkor 2016-ban egy kvalifikációs Világkupa-versenyen lehet még pótvizsgázni, de oda a kiírás szerint már csak egy magyar utazhat el. A képlet annyira bonyolult, amennyire ördögi. A kihívás pedig kísértetiesen emlékeztet a dupla vagy semmi játékra, amiből jól és rosszul is ki lehet jönni” - ecsetelte az előtte álló nehézségeket a 21 éves arizonai egyetemista Olasz Anna, akit éppen leckeírás közben ért el a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa.

A Szegedről három évre az Egyesült Államokba költözött úszónő, akinek a nyílt vízi úszó válogatottat is vezető Gellért Gábor az edzője, Hongkongban az eddigi legsikeresebb évadjára tett pontot. Világbajnoki erősségű mezőny tagjait utasította maga mögé, ezt megelőzően pedig a berlini Európa-bajnokságon az olimpiai műsorba nem tartozó 25 kilométeres távon ezüstérmet nyert, az olimpiai távon, 10 kilométeren pedig ötödik lett.

„Ma is bosszant, hogy a 10 kilométeres verseny végét egy kicsit elügyetlenkedtem, az utolsó körben gyorsabbnak kellett volna lennem, és jobban helyezkedni. Arra viszont nagyon büszke vagyok, hogy a 25 kilométeren a több mint ötórás küzdelem végén is éber voltam és még újítani is tudtam. Pedig az egyik német ellenfelem a vége felé néhányszor összetévesztette a vizet egy ökölvívó ringgel.”

Hét hónapot kell várnia a következő nyílt vízi versenyére, addig az egyetemi bajnokságban 800 és 1500 méteres szereplésekkel gondoskodik arról, hogy ne fásuljon bele az edzések egyhangúságába. Örömmel értesült a távolban arról, hogy Hosszú Katinkával és Gyurta Dániellel az élen a Világkupa sorozatban micsoda fantasztikus eredményeket értek el a válogatott társai, akik közül többen a közelgő dohai rövid pályás világbajnokságon újabb babérokat gyűjthetnek.

„Nem irigykedek rájuk, mert én ugyanolyan jól érzem magamat a hosszútávúszás világában, mint ők a medencei versenyek környezetében. Mind a két szakágnak megvan a maga szépsége és a nehézsége. Ha a szingapúri ifjúsági olimpia után végleg kikötöttem volna a 400-as és a 800-as távoknál, valószínű, hogy az arizonai egyetemi éveim után azonnal búcsút mondok a versenysportnak. Így viszont, hogy a 2011-es nyílt vízi ifjúsági Európa-bajnokságon beugróként bronzérmes lettem, új távlatok nyíltak meg előttem, amelyek az óta is erősen vonzanak. Egy újabb cserébe már bele se mennék” - hangsúlyozta az Arizonában még a nyárutó 30 fokos melegét élvező Olasz Anna.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter