Hosszú Katinka el sem hiszi, mennyit fejlődött

nk20141028
Tokió, 2014. október 28. Hosszú Katinka, miután győzött a rövidpályás úszó Világkupa tokiói viadala 200 méteres női gyorsúszásának döntőjében 2014. október 28-án. (MTI/Hszinhua)
Vágólapra másolva!
A Magyar Úszó Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján a rövidpályás világkupa-sorozatot 69 éremmel, közte 51 arannyal záró, és összetettben győző Hosszú Katinka azt mondta, el sem hiszi, mennyit sikerült fejlődnie az elmúlt két évben. Az ob-n nem a fiataloktól akarja elvenni a lehetőséget, hanem az a célja, hogy minél komolyabb terhelést kapjon. Teljesítményével a fiataloknak akar példát mutatni.

A magyar úszóválogatott 70 aranyérmet szerzett a rövidpályás világkupa-sorozaton, ebből 51-et egyedül Hosszú Katinka. Az úszónő ezzel kapcsolatban azt mondta, rendkívül boldog, hogy kifizetődött a kemény munka, ami Shane Tusuppal, edzőjével és egyben férjével közösen végeztek.

"El sem hiszem, hogy mennyit fejlődtem a 2012-es londoni olimpia óta, ahol nem sikerült érmet nyernem. Akkoriban ráadásul csak nyolc számban álltam rajthoz, ez a szám mostanra tizennégyre emelkedett. Az országos bajnokságon még ennél is több lesz, hiszen minden számban rajhoz állok. Még azon is gondolkodtam, hogy versenyen kívül tegyem mindezt, hiszen nem az a célom, hogy elvegyem a sikereket mások elől, csak a versenyterhelésre törekszem."

Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup Forrás: Facebook/Hosszú Katinka


Egész éves sport lett az úszás

Hosszú az Origó kérdésére elmondta: rendkívüli módon élvezi a világkupa-sorozattal járó utazást, a sok kihívást, pörgős lett az élete. Ezzel együtt az edzésmódszerei is átalakultak, de alapjában véve nem szakított a hagyományos munkával és a szárazföldi edzésekkel annak ellenére sem, hogy a versenyek részben már átvették a tréningek szerepét.

Ezt erősítette meg Kiss László szövetségi kapitány is, aki kiemelte, hogy Hosszú mellett a Gyurta testvérek, Dániel és Gergely, valamint Verrasztó Dávid és Evelyn is végigúszta az idényt. Ez a tendencia várhatóan erősödni fog az úszóvilágban, ami egyébként egybevág a nemzetközi szövetség törekvéseivel.

Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnöke elmondta, egyre sikeresebb az a törekvés, hogy az úszást egész éves sportággá tegyék, részben ezért is kerül sor decemberben a rövidpályás világbajnokságra Dohában.


Hosszú nem fog kipukkadni

Hosszú sikereivel kapcsolatban Gyárfás azt mondta, ezek most az ünneplés percei, és ne aggódjunk előre az olimpiai eredmények miatt. "Sokan kérdezgetik tőlem, hogy nem félünk-e attól, hogy Katinka kipukkad a sorozatterhelés miatt. A rövid válaszom az, hogy nem, sőt példaértékű az a felkészülés, amit Hosszú és edzője, Shane Tusup végigcsinált. Azt persze sosem titkoltuk, hogy a felkészülésünk középpontjában a riói olimpia áll."

Hosszú Katinka a várható esélyeit illetően azt mondta, egyelőre keresik azokat a számokat, amelyekben az olimpián is rajthoz fog állni, hiszen egyértelmű, hogy Brazíliában már nem vállalhat 10-12 számot. "Elsősorban a vegyes, a hát és a 200 méter gyors lehet az erősségem, de a konkrétumok még az olimpiai időbeosztásától is függnek, és persze addig még sok időnk van, hogy kitapasztaljuk, miben lehetek a legjobb. Egyébként akkor sem lennék csalódott, ha valamilyen oknál fogva nem sikerülne érmet nyernem Rióban, büszke lehetek arra, amit eddig elértem a magyar úszósportban" - mondta.

Az egymillió dolláros úszónő

Az úszónő, aki a sportágban először keresett csupán a pénzdíjaiból egymillió dollárt, egyáltalán nem jött zavarba a pénzügyi kérdésektől, sőt részben maga hozta szóba. "Minden dollárért kőkeményen megdolgoztam, de nem is ennek van igazán jelentősége, hanem annak, hogy a fiatalok lássák: a kemény munka kifizetődik a medencében és a medencén kívül is."

Hosszú Katinka, miután győzött a rövidpályás úszó Világkupa tokiói viadala 200 méteres női gyorsúszásának döntőjében Forrás: MTI/ÚJ KÍNA/-------------------


A világkupa-sorozatban nem mindig állnak rajthoz a sportág legjobbjai, az amerikaiak zöme, például, egyetemi kötelezettségük miatt marad távol, így nehéz megítélni, pontosan mekkora sportértéke és presztízse van a sorozatban megszerzett érmeknek.

A FINA Aquatics World Magazine legfrissebb száma közzétette a FINA év sportolói választásra jelölt sportolók listáját. A női úszók hat kiválasztottja között ott van Hosszú Katinka is - a győzteseket első ízben egy, az Oscar-díjátadók külsőségeit idéző gála keretében jelentik be, a dohai rövidpályás úszó vb előtt.

Katinkának nem lesz könnyű dolga, ha itt is nyerni szeretne, hiszen a tavalyi győztes, az amerikai Katie Ledecky ismét borzasztó erős szezont produkált, nagymedencében megdöntötte a 400 gyors, a 800 gyors és az 1500 gyors világrekordját - utóbbit kétszer is.

Élmény Katinkával együtt dolgozni

Gyárfás Tamás ennek ellenére bizakodó. "Először is már azt ki kell emelnünk, milyen nagy dolog, hogy Katinka ott van a legszűkebb elitben. Hab lenne a tortán, ha a végső győzelmet is meg tudná szerezni. Kétségtelen, hogy amíg az olimpiát 50 méteres medencében rendezik, addig nem a rövidpálya presztízse lesz a legnagyobb, de a sorozat értéke minden szempontból emelkedik. Ezt igazolja Katinka jelölése is, a végső eredménye pedig jó indikátora lesz a világkupa sorozat értékének" - válaszolta az Origó kérdésére Gyárfás.

Shane Tusup az előző két vk-szezonban nyújtott teljesítményt hihetetlennek, a mostanit pedig lenyűgözőnek nevezte. "Már gyerekként is rajongtam a sportolókért, csodálatos érzés, hogy a tanítványom világsztárrá nőtte ki magát tehetségének, szorgalmának köszönhetően. Élmény vele dolgozni, és tudom, hogy nagy izgalmamban sokszor hülyét csinálok magamból a medence szélén, de engem ez nem érdekel, csak hogy mindenben a segítségére legyek" - értékelte versenyzőjét Tusup.

Az esemény végén mérlegre kerültek Hosszú érmei is: az 51 arany-, 9 ezüst- és a 9 bronzérem pontosan tíz kilogrammot nyom.