Hosszú Katinka lehet a világ legjobb úszója

Hosszú Katinka úszó Eb érmeivel
Berlin, 2014. augusztus 24. Hosszú Katinka mutatja a berlini úszó Európa-bajnokságon szerzett 3 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérmét 2014. augusztus 24-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka 2013 után újfent szerepel a nevezettek listáján a FINA év sportolói választáson, a női úszók között – ez derült ki a FINA Aquatics World Magazine legfrissebb számából.

Világbajnokunknak nem lesz könnyű dolga, ha itt is nyerni szeretne, hiszen a tavalyi győztes, az amerikai Katie Ledecky újfent borzasztó erős szezont produkált, a nagymedencében megdöntötte a 400 gyors, a 800 gyors és az 1500 gyors világrekordját (utóbbit kétszer is).

Persze, Hosszú Katinka eredménysora is tekintélyes, elvégre a hat Eb-érem (közte három arany, mind egyéni számban), illetve az azt követően megdöntött öt rövidpályás világrekord szintén elsőrangú ajánlólevél a szavazáson.

"Nagy megtiszteltetés ez számomra, de természetesen ez csak afféle ráadás, a legfontosabb az, hogy a medencében érjek el jó eredményeket" – kommentálta a jelölést Hosszú Katinka.

Hosszú Katinka és az idei Eb-n szerzett 3 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérme Forrás: MTI/Kovács Anikó

A Katinka kontra Katie párviadalba természetesen még beleszólhat a berlini Eb másik két éremhalmozója, a svéd Sarah Sjöström, illetve a spanyol Mireia Belmonte, a Pan Pacificen és a Nemzetközösségi Játékokon egyaránt lenyűgözően teljesítő, a női 50 és 100 méter gyors világranglisáját vezető ausztrál Cate Campbell, valamint az elsősorban az amerikai bajnokságon remeklő, utána kisebb sérüléssel bajlódó Missy Franklin is.

A férfiaknál a két négyszeres Európa-bajnok, a francia Florent Manaudou, valamint az év eddigi egyetlen nagymedencés egyéni világrekordját elérő brit Adam Peaty mellett az amerikai Tyler Clary, a japán Koszuke Hagino, a dél-afrikai Chad Le Clos és az ausztrál Cameron McEvoy került fel a listára.

A győztesek pedig ezúttal színpadra szólíttatnak, a FINA ugyanis első alkalommal nagyszabású gálát rendez az év legjobbjainak, egy nappal a decemberi, dohai rövidpályás világbajnokság rajtja előtt. A év legjobbjainak választottak neve csak ott, a helyszínen válik ismertté, akárcsak az Oscar-díjátadókon.