Nem bírta a Balaton vízét az uruguayi úszó

Balatonfüred, 2014. szeptember 5.
Orosz Ádám a férfi 7,5 kilométeres versenyen a II. junior nyíltvízi világbajnokságon Balatonfüreden 2014. szeptember 5-én.
MTI Fotó: Kovács Anikó
Balatonfüred, 2014. szeptember 5. Orosz Ádám a férfi 7,5 kilométeres versenyen a II. junior nyíltvízi világbajnokságon Balatonfüreden 2014. szeptember 5-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Orosz sikerrel - az arany és a bronz is nekik jutott - kezdődött Balatonfüreden a 2. junior nyíltvízi úszó világbajnokság; a junior fiúk 7.5 kilométeres versenyében a magyarok is kiválóan helytálltak, Kiss Attila a 7., Orosz Ádám a 12. helyen végzett a 44 úszót felvonultató mezőnyben.

Az ünnepélyes megnyitó után rajtolt el az első verseny, a 17-18 éves fiúk 7.5 kilométeres viadala. Az uralkodó széljárástól merőben eltérő keleti szél erősen próbára tette a fiatalokat, akiknek a 19 fokos víz mellett a hullámokkal is meg kellett küzdeniük – de a mezőny túlnyomó többsége állta a sarat. Akadtak hárman, akik nem bírták végig, az uruguayi Maximiliano Paccot-ot például 35 fokosra hűlt testtel halászták ki a vízből, ám a mentőszolgálat szakemberei rövid időn belül normális állapotba hozták a mentőhajón még erős fájdalmai miatt jajgató fiatalembert.

Ezalatt a többiek igen izgalmas csatába bonyolódtak, az élboly nemigen szakadt szét, az ugyanakkor már féltávnál látható volt, hogy a két orosz induló, Anton Jevszikov és Kirill Beljajev igen komoly tempót diktál, amit csak a venezuelai Diego Vera tudott végig tartani – a magyar Kiss Attila még 4. helyen fordult a második és a harmadik kör után, ám végül ő is az üldözőboly tagjává vált, akik a 4-10. helyért csatáztak.

Jevszikovnak végül sikerült leszakítania vetélytársait, és 3 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt, Vera lett a második: ő két éve, a kanadai Wellandban rendezett vb-n még az ifik között szerzett ezüstérmet. Harmadikként Beljajev ért célba, hét tizeddel előzve meg a francia David Aubry-t. A magyarok remekül küzdöttek, Kiss Attila végül hetedikként ütött be, míg Orosz Ádám a 12. helyen zárt.

Orosz Ádám szépen szerepelt Forrás: MTI/Kovács Anikó

Kiss Attila így értékelt: "Összességében nagyon jól éreztem magam. Igaz, versenyen még nem úsztam ilyen hideg vízben, ráadásul a hullámok is nagyok voltak, de így is nagyon sajnálom, hogy nem sikerült előrébb végeznem. Azt hiszem, főleg azon múlt, hogy későn vettem észre, megléptek néhányan. Annak örülök, hogy sikerült javítanom az Európa-bajnoki helyezésemen, de mindig a dobogó, az érem a cél, így nem lehetek teljesen elégedett. Ugyanakkor, ennél többet nem tudtam volna tenni, nagyon kihajtottam magam.”

Orosz Ádám nyilatkozata: „Az első négy kör jól sikerült, utána kicsit lemaradtam, ám a hajrában sikerült zárkóznom, három pozíciót is előre léptem. Nagyon elégedett vagyok a helyezéssel, mert sokat javítottam a zágrábi Európa-bajnoksághoz képest. Befelé, az első egyenesben nagyok voltak a hullámok, viszont amikor visszafelé úsztunk, rájuk tudtunk feküdni, és ez sokat segített. A fordulókban és a rajt után is volt némi adok-kapok, de semmi komoly, csak amennyi a szakághoz hozzátartozik.”