Olasz Anna Eb-ezüstérmes 25 kilométeren

Olasz Anna, úszás, hosszútávúszás
Gdynia, 2014. augusztus 1. A magyar Olasz Anna, miután megnyerte a BCT Gdynia Marathon nyíltvízi úszóbajnokság 19,5 km-es versenyét a lengyelországi Gdyniában 2014. augusztus elsején. (MTI/PAP/Adam Warzawa)
Vágólapra másolva!
Olasz Anna ezüstérmes lett a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyében a berlini úszó Európa-bajnokság vasárnapi napján. A magyar versenyző 6,9 másodperccel maradt le a győztes Martina Grimalditól, és négy tizeddel győzte le a bronzérmes Angela Maurert.

Olasz Anna élvezte, hogy ezúttal mezőnyben úszhatott ilyen hosszú távon, és megnehezítette a világbajnoki címvédő olasz Grimaldi dolgát. "Nagyon kemény volt, ez volt az első huszonöt kilométerem… Azért nem volt annyira unalmas, mint amilyenre gondoltam korábban. Mondjuk így jobb volt, mezőnyben úszni, két hete, a lengyeleknél a húsz és fél kilométeres versenyen végig elöl haladtam, annál sokkal izgalmasabb volt ez a csata."

"Azért kemény volt, most nem sokat látok, a szemem szépen be van dagadva, egész jól kiáztam...” – nyilatkozta a szövetség honlapjának az ezüstérmes úszó. "Az, hogy Grimaldi nyert, nem meglepő, ő a világbajnok, örülök, hogy ennyi időn át együtt tudtam vele haladni” – dicsérte ellenfelét Olasz.

A magyar úszó külön kitért a többször is sportszerűtlen eszközökhöz nyúló német vetélytársára, aki egy hajszállal, de sikerült legyőznie. "Maurert mindenképpen meg akartam verni, a cancúni Világkupán egy tizeddel kaptam ki tőle, mondtam magamnak, ez még egyszer nem fordulhat elő. Igaz, ő úgy gondolta, az utolsó bójánál büntetlenül lenyomhat a víz alá, hazai pályán úgysem fogják kizárni, ezzel viszont sikerült annyira felidegesítenie, hogy még erősebb lettem az utolsó ötven méterre."

Sportszerűtlenül sem tudták megállítani Forrás: MTI/PAP/Adam Warzawa

"A cél előtt nem sokkal már muszáj voltam én is odanyúlni, mert csak nem hagyta abba – végül csak sikerült előbb megérintenem a panelt. Boldog vagyok, többször is megpróbálom majd a huszonötöt, de azért továbbra is a tíz kilométert tekintem a fő számomnak – tette hozzá Orosz.

A szám másik magyar indulója, Szilágyi Nikolett 21 kilométernél feladta a versenyt. Hozzá hasonlóan nem ment végig a leghosszabb távon a férfiaknál Székelyi Dániel sem, ő féltávnál adta fel a versenyt.