Vágólapra másolva!
Szörnyen bosszúsak voltak a magyar együttes tagjai - Risztov Éva, Gyurta Gergely és Rákos Patrik - a csapatverseny után, miután a nyílt vízi úszásban gyakorlatilag nullának számító különbséggel, 1,2 másodperccel maradtak le az Európa-bajnoki éremről a rendkívül erős mezőnyben.

A nyílt vízi úszók csapatversenyét időfutam-formában rendezték meg, azaz egypercenként indították a triókat. Ezúttal mind a kilenc együttes a két férfi-egy nő formula szerint állt fel, mégpedig a legerősebb összetételben: a magyaroknál Rákos Patrik mellett Risztov Éva és Gyurta Gergely vállalta a megmérettetést. A mieink másodikként startoltak, de már a féltávú ellenőrző-pontnál utolérték az oroszokat - igaz, a 2500 méteres részeredmények szerint elég messzire kerültünk a hőn áhított éremtől: ekkor 14 másodpercre voltunk a németektől, és az ötödik helyen álltunk.

A második körben aztán egészen fantasztikusan teljesített a magyar trió: az első kör 28:17 másodperces részidejéhez képest 27.58 alatt tudták le a második 2500 métert, ilyen gyors tempót csupán a győztes hollandok mentek egy körben, senki más.

Ezzel csaknem megvolt a bronzérem, a németek azonban közbeszóltak és hihetetlenül kicsi, 1.2 másodperces különbséggel megelőzték a mieinket. Az első helyen Hollandia, a másodikon Görögország zárt.

"Korábban nem úsztam ilyen formában, még nekem is szoknom kell azt, hogy valakinek a lábvizén haladok. Úgy gondolom, hogyha komolyan akarjuk venni ezt a versenyt, akkor előre ki kell jelölni a három embert, akinek év közben többször is együtt kell gyakorolni, és akkor talán nem maradunk le ilyen kicsivel az éremről" - nyilatkozta Risztov Éva.

"Kicsit bosszús vagyok. Vagy inkább nagyon. Tudtam volna jobban is menni, de ugye, itt a csapat a fontos, igyekeztem húzni, elöl menni, nagyon sajnálom, hogy ennyin múlott az érem" - tette hozzá Gyurta Gergely.

Rákos Patrik volt talán a legkevésbé csalódott: "Az Eb előtt azt gondoltuk, érmesek is lehetünk - aztán megláttuk a többiek összeállítását, és rögtön kiderült, az első öt között hatalmas csata lesz az érmekért. Ilyen erős mezőnyben kifejezetten jó eredmény ez a negyedik hely, de persze bosszantó, hogy egy másodpercen múlt a dobogó."

Eredmény, úszó-Eb, csapatverseny (5 km)
1. Hollandia 55:47.8
2. Görögország 56:05.5
3. Németország 56:14.8
4. Magyarország (Gyurta Gergely, Rákos Patrik, Risztov Éva) 56:16.0