Cseh és Hosszú sem örül az ezüstnek

Cseh László
Az aranyérmes lengyel Konrad Czerniak és az ezüstérmes Cseh László (b-j)
Vágólapra másolva!
Cseh László és Hosszú Katinka sem igazán elégedett a teljesítményével, pedig a magyarok három ezüstöt és egy bronzérmet szereztek a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján.

Cseh László ezüstérmet nyert 100 méter pillangón a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján. A Kőbánya SC versenyzője második medálját gyűjtötte be a német fővárosban, ugyanis korábban győzött 200 méter vegyesen.

A szám olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmese, aki a pénteki elődöntő után szétúszásra kényszerült a finálés szereplésért a francia Mehdy Metellával, lassan kezdett, csak nyolcadikként fordult, de aztán szédületes hajrával a második helyre jött fel 51.89 másodperces idejével.

Az aranyérmes lengyel Konrad Czerniak és az ezüstérmes Cseh László (b-j) Forrás: (MTI/EPA/David Ebener)


"Azt hittem, hogy a jó rajt után kellőképpen gyors is vagyok, aztán kiderült, hogy nem így van, de a második ötvennel, s a hajrával elégedett vagyok" - nyilatkozta az MTI-nek Cseh László. "A nyolcas pálya jó volt, viszont nyilvánvalóan többet kell gyakorolnom ezt a számot is év közben, hogy meglegyen a kellő tapasztalat itt is."

Eredmények:
férfi 100 m pillangó, Európa-bajnok:
1. Konrad Czerniak (Lengyelország) 51.38 másodperc
2. CSEH LÁSZLÓ 51.89
3. Pavel Szankovics (Fehéroroszország) 51.92

Cseh Lászlóhoz hasonlóan Hosszú Katinka is ezüstérmet nyert, ő 200 méter gyorson állt fel a dobogó második fokára. A Vasas háromszoros világbajnoka ezzel teljessé tette medálgyűjteményét a német fővárosban, ugyanis korábban győzött 200 és 400 méter vegyesen, illetve 100 méter háton, tovább harmadik lett a 4x200 méteres női gyorsváltó tagjaként.

Hosszú jól kezdett, sokáig vezetett, de az utolsó 70-80 méteren az olasz Federica Pellegrini elhúzott tőle, így végül másodikként csapott célba 1:56.69 perces idejével, amivel mindössze 39 századdal maradt el idén májusban úszott országos csúcsától.

"Pici csalódást éreztem az ezüst miatt, de aztán ráébredtem, hogy soha nem úsztam döntőt nagy bajnokságon ebben a számban. Meg hát az a Pellegrini győzött, aki mégiscsak a világcsúcstartó, szóval megnyugodtam, s úgy ítélem most már meg, hogy erre a második helyre büszke lehetek" - értékelt Hosszú.

A bronzérmes Hemke Heemskerk, az aranyérmes Federica Pellegrini és az ezüstérmes Hosszú Katinka (b-j) a női 200 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén. Forrás: MTI/EPA/David Ebener

Eredmények:
női 200 m gyors, Európa-bajnok:
1. Federica Pellegrini (Olaszország) 1:56.01 perc
2. HOSSZÚ KATINKA 1:56.69
3. Femke Heemskerk (Hollandia) 1:56.81


Kapás Boglárka viszont meg volt elégedve, miután ezüstérmet nyert 1500 méter gyorson a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján. A 21 éves magyar versenyző harmadik medálját gyűjtötte be a német fővárosban, ugyanis korábban harmadik lett 800 méter gyorson és a 4x200 méteres női gyorsváltó tagjaként.

A BVSC úszója a verseny elején a középmezőnyben haladt, de féltávnál már harmadik volt. Nem sokkal később megelőzte, majd messze le is hagyta az olasz Martina Rita Caramignolit, de a spanyol Mireia Belmonte Garciát nem volt esélye utolérni, így simán második lett 16:03.04 perces idejével, amivel mindössze 46 századdal maradt el a tavalyi világbajnokságon úszott országos csúcsától.

"Éremért jöttem, még az arany is felsejlett, de a spanyol lány erősebb volt" - mondta a verseny után Kapás. "Tudatosan kezdtem a szokásosnál lassabban, úgy épült fel a taktikám, hogy fokozatosan gyorsítok, és amíg lehet, addig tartalékolok, hogy minél tovább kitartson az erőm".

Eredmények:
női 1500 m gyors, Európa-bajnok:
1. Mireia Belmonte (Spanyolország) 15:57.29 perc
2. KAPÁS BOGLÁRKA 16:03.04
3. Martina Caramignoli (Olaszország) 16:05.98

Balog Gábor bronzérmet nyert 200 méter háton, a döntő másik magyar résztvevője, Bernek Péter negyedik lett.

A német Christian Diener nagyon bekezdett a verseny elején, mögötte Balog volt a második 50 és 100 méter után is. Ezt követően a szám címvédője és világbajnoki ezüstérmese, a lengyel Radoslaw Kawecki begyújtotta a rakétákat és az élre állt. Az utolsó 50 méteren Bernek is megközelítette honfitársát és Dienert, de már nem tudta utolérni őket, ahogy Balog sem Dienert.

Balog 1:57.47 perccel lett harmadik, míg Bernek tőle öt századdal elmaradva negyedik. Előbbi fél másodpercet javított a pénteki elődöntőben úszott idején, míg utóbbi elmaradt tőle 11 századdal.

"Ezért jöttem Berlinbe, hogy érmes legyek! Titkon nagyon bíztam benne, de nem akartam elkiabálni, az Eb előtt inkább csak annyit mondtam, ha kérdeztek, hogy az 1-4. helyek egyikére várom magam. Bronz lett belőle, nagyon boldog vagyok. Utoljára 2008-ban álltam dobogón, amikor ezüstöt nyertem az ifjúsági Európa-bajnokságon, de nemzetközi felnőttversenyen nem volt érmem. Legalábbis máig nem" - nyilatkozta boldogan Balog, ugyanakkor Bernek Péter rendkívül csalódottan értékelt: "Legalább ezüstre számítottam magamtól, ehhez képest semmilyen érmet nem nyertem. Nagyon lassan kezdtem, kicsit stresszes is voltam a start előtt. Ezt eltoltam rendesen."

Eredmények:
férfi 200 m hát, Európa-bajnok:
1. Radoslaw Kawecki (Lengyelország) 1:56.02 perc
2. Christian Diener (Németország) 1:57.16
3. BALOG GÁBOR 1:57.42
4. BERNEK PÉTER 1:57.47

Ez volt a berlini kontinensviadal 14. magyar érme: Hosszú Katinka győzött 200 és 400 méter vegyesen, illetve 100 méter háton, Cseh László 200 méter vegyesen diadalmaskodott, ezüstérmes lett Biczó Bence 200 méter pillangón, Kapás Boglárka 1500 méter gyorson, Cseh László 100 méter pillangón, Hosszú Katinka 200 méter gyorson és a nyíltvízi szakágban 10 kilométeren Risztov Éva, 25 kilométeren pedig Olasz Anna, továbbá Baloghoz hasonlóan harmadikként zárt a női szinkrontoronyugró páros, Kormos Villő és Reisinger Zsófia, Kapás Boglárka 800 méter gyorson és a női 4x200 méteres gyorsváltó.