Vágólapra másolva!
A csütörtökön kezdődő moszkvai kajak-kenu vébén az utóbbi évek talán legerősebb magyar válogatottja indul, pedig sem a nemrég született gyermekével elfoglalt Kovács Katalin, sem a gerincműtéte után pihenő Douchev-Janics Natasa nem lesz ott. Az utódok azonban szintén a világ legjobbjai közé tartoznak.

A negyven magyar indulótól összesen tíz érmet remél Storcz Botond a csütörtökön kezdődő moszkvai kajak-kenu világbajnokságon. A szövetségi kapitány ezzel egyáltalán nem tette magasra a lécet, jóval többet is várhatunk a magyar küldöttségtől. Versenyzőink remek formában vannak, a júliusi, brandenburgi Európa-bajnokságról 8 aranyat és 5 ezüstöt hoztak el, majd a szegedi U23-as vébén is begyűjtöttek 10 aranyat.

"A vébéig vezető utunk látványos sikerekkel van kikövezve. Lehet nagyot álmodni, mert csapatunk képes megvalósítani ezeket az álmokat, ám én úgy érzem, az esélylatolgatást illetően maradjunk a realitások talaján. Vagyis ismét azt mondom, tíz érem megszerzése esetén már jól teljesít a magyar válogatott" - idézte a napokban a szövetség honlapja Storcz Botondot. Ha minden idők legjobb magyar vébészereplése (2006, Szeged: 12 arany, 2 ezüst, 4 bronz) nincs is veszélyben, két számjegyű éremnek szinte biztosan össze kell jönnie Moszkvában is.

Kovács és Janics nélkül is a világ legjobbjai

Kovács Katalinnak nemrég született gyermeke, Douchev-Janics Natasa pedig gerincműtétje miatt kihagyja a vébét, ennek ellenére a legtöbb érmet természetesen ismét a női kajakosok szállíthatják, elvégre mind a négy számban aranyérmet nyertek az Eb-n. A jelenlegi első számú magyar kajakosnő, Kozák Danuta az Eb-n a négyes mellett mindkét olimpiai számban (200-on és 500-on) győzött - 200-on ez volt az első érme. Sprintszám lévén a 200 elég lutri, tehát nincs rá garancia, hogy Kozák a vébén is nyer ezen a távon - különösen úgy, hogy Moszkvában ott lesz a szám olimpiai és világbajnoka, az új-zélandi Lisa Carrington. Az idén ez lesz az első csatájuk.

Kozák Danuta jókedve érthető Forrás: Kajakkenusport.hu

A női kajaknégyes 500 méteren 2009 óta nem kapott ki. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összeállítású négyes a szegedi Világkupán és az Eb-n is győzni tudott, és a vébén is magasan a legnagyobb esélyesnek számít. "Nagyon erős ez a csapat, szinte azonnal megtaláltuk az összhangot, működik minden, mintha mindig is együtt eveztünk volna" - mondta Kárász Anna, aki Vad Ninettával 200 méter párosban, valamint a váltóban (Tóth Dzsenifer, Lucz Dóra, Kárász Anna, Vad Ninetta) is rajthoz áll a vébén. Kárász az U23-as vébén júliusban betegen tudott két aranyat nyerni. Medveczky Erika páros 1000 méteren Sarudi Alízzal közösen küzd az éremért, a 13-szoros maratoni világbajnok Csay Renáta pedig 5000 méteren indul.

Kammererék lemásolnák az olimpiát

Ami a férfi kajakosokat illeti, az utóbbi időben felzárkóztak a világ élmezőnyébe, bár az Eb-n egyetlen érmet sem sikerült szerezniük. Ez azért is alakulhatott így, mert több számban is más összeállítású hajók indultak Brandenburgban, mint a vébén. Ilyen például az 1000 méter négyes, ahol az Eb-n Szalai Tamás, Schenk Áron, Kucsera Gábor, Kugler Attila kvartett vett részt, a vébén azonban Fábiánné Rozsnyói Katalin másik négyese, a londoni olimpián ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta csapat próbál meg érmet nyerni. A legutóbbi, duisburgi vébén éppen csak lemaradt a dobogóról ez a négyes. "Bízunk benne, hogy ez idén másként lesz. A felkészülésünk jól sikerült, egységes a csapat, nagyon várjuk a rajtot" - mondta Kammerer Zoltán, az egység vezérevezőse, aki az Eb-n 1000 egyesben, a kvartett többi tagja közül pedig Pauman 5000 egyesben, míg Tóth Dávid Kulifai Tamással párosban indult.

Az olimpiai ezüstérmes négyes ismét összeült, és a vébén is az éremre hajt Forrás: Kajakkenusport.hu

"Sajnos az Eb előtt egy vírusos fertőzés söpört végig rajtunk, de nem akarom erre fogni a gyenge szereplést. Mostanra azonban mindenki rendbe jött, jó erőállapotban vagyunk, és a négyes a mi igazi területünk" - mondta az Origónak Tóth. Arra a felvetésre, hogy edzőjük, Fábiánné Rozsnyói Katalin szerint nem voltak harapósak, így felelt: "Arra gondolhatott, hogy elkényelmesedtünk, egy rossz rajt elég volt ahhoz, hogy kikapjunk, de most már észnél vagyunk, nem engedhetünk meg magunknak egy apró hibát sem."

A legnagyobb várakozás talán Kökény Roland és Dombi Rudolf szereplését előzi meg. A két éve olimpiai bajnoki aranyat nyert páros tagjainak útjai azóta elváltak. Már korábban is hallani lehetett arról, hogy feszült a viszony a két sportoló között, majd nem jöttek az eredmények sem. Aztán 200 méterrel a cél előtt feladták az első válogatót, a következőn pedig már nem együtt versenyeztek. Dombi összeült Boros Gergellyel, akivel 500-on kijutott a vébére, 1000 méteren pedig Kökény és a fiatal Hufnágel Tibor párosa rajtol majd Moszkvában, miután a válogatón legyőzték Dombiékat. Pedig Hufnágelnek az U23-as világbajnokságon is volt jelenése, így összesen négy hetet, csupán kilenc alkalommal tudtak együtt edzeni. "A kevés közös edzés ellenére nagyon jól csúszik a hajó alattunk. Más Tibivel evezni, mint Rudival volt, a fiatalos lelkesedés jobban megvan benne. Harag nem maradt bennem, de remélem, hogy a vébén kiderül majd, jól jártam a váltással" - mondta az Origónak a 38 éves Kökény.

Hufnágel Tibor és Kökény Roland meglepetést okozhat Moszkvában Forrás: Kajakkenusport.hu

"Nincs bennem félelem, és nem nyom agyon a teher sem, mert jó kezekben vagyok. Jó visszajelzéseket kapok az edzőmtől és a páromtól, Kökény Rolandtól, így bízom benne, hogy sikerül egy dobogós eredményt megcsípnünk" – mondta kérdésünkre Hufnágel Tibor. Júliusban a szegedi utánpótlás-világbajnokságon már bizonyította, hogy remek formában van, miután Ceiner Benjámin párjaként aranyérmet nyert.

Dombvári Bence tavaly bronzérmes lett 1000 méteren a világbajnokságon, most pedig 500-on is rajthoz áll. Májusban remekelt a világkupán, majd betegsége miatt visszaesett, de a második válogatón és az U23-as vébén már ismét jobb formában lapátolt. "Hosszú ez az idény, elég megterhelő, de bízom benne, hogy sikerül kipihenten, fizikailag és mentálisan is jó állapotban rajthoz állnom a világbajnokságon. Most még nem érzem magamban a kirobbanó erőt, az 1000 méterhez talán kellene még két hónap felkészülés, de 500-on talán ez is elég lehet az éremre" - magyarázta a fiatal kajakos. A vb-bronzérmes Dudás Miklós világkupát és U23-as vébét már tudott nyerni az idén 200-on, a felnőtt vb-n most bizonyíthat Moszkvában.

Vajda hajrájától tartanak

A kenusoktól Storcz Botond nem titkoltan aranyakat vár. "A tavalyi vébén két olimpiai számban nyertünk aranyérmet, és versenyzőink, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros, valamint Vajda Attila képes lehet a címvédésre" - jósolta a szövetségi kapitány.

Ami az olimpiai bajnok Vajdát illeti, legnagyobb ellenfelét, a német Sebastian Brendelt tavaly a saját közönsége előtt győzte le a vébén, ám az idén eddig kétszer találkoztak, és mindkétszer kikapott tőle. "A sorozatok megtörnek egyszer, és én arra törekszem, hogy Moszkvában fordítsak" - mondta Vajda, megjegyezve, tisztában van vele, mi a nála jóval fiatalabb Brendel ellenszere. "Tart a hajrámtól, ezért azt kell elérnem, hogy a táv elején ne menjen el túlzottan." Vajdának nagyon okosan kell bánnia az erejével, mert szombaton délelőtt 1000, délután pedig már 5000 méteren indul.

Vajdának erőltetett menet lesz a szombati nap, de képes lehet a győzelemre Forrás: Kajakkenusport.hu

A Storcz által említett Vasbányai, Mike kettős is két számban áll rajthoz, 500 és 1000 méteren, utóbbi számban várható tőlük, hogy az aranyért küzdjenek, a tavalyi Eb óta nem kaptak ki a hosszabbik távon. "Moszkvába is nyerni megyünk, és hiszem, hogy ezer méteren jobbak leszünk az oroszoknál. Igaz, ők változtattak: az Európa-bajnokságon négy számban induló Alekszej Korovaskov helyett Viktor Melantyev lesz Ilja Pervuhin párja” - mondta Mike.

Esélye van a dobogóra a Nagy Péter, Lantos Ádám kettősnek is, de kenu egyes 500 méteren Khaut Kristóf is szerezhet meglepetést, ő Kozák Danutával együtt készült fel a vébére, így ha valami, a győztes mentalitás biztosan átragadhatott rá.

A vébé programja:
csütörtök:
500 és 1000 m-es előfutamok 7.00
500 és 1000 m-es középfutamok 13.30

péntek:
500 és 1000 m-es előfutamok 7.00
500 és 1000 m-es középfutamok 12.15
200 m-es előfutamok 14.30

szombat:
500 és 1000 m-es döntők 9.00
200 m-es középfutamok 12.30
5000 m-es döntők 14.30

vasárnap:
500 és 1000 m-es döntők 7.25
200 m-es döntők 9.38
váltó előfutamok 13.00
váltó döntők 15.00

A magyar csapat
Férfiak
:
200 m:
K-1: Dudás Miklós
K-2: Molnár Péter, Bán Kristóf
C-1: Nagy Péter
C-2: Lantos Ádám, Nagy
K-1 váltó: Dudás, Tótka Sándor, Hérics Dávid, Nádas Bence
C-1 váltó: Nagy, Lantos, Hajdu Jonatán, Korisánszky Dávid

500 m:
K-1: Dombvári Bence
K-2: Dombi Rudolf, Boros Gergely
C-1: Khaut Kristóf
C-2: Vasbányai Henrik, Mike Róbert

1000 m:
K-1: Dombvári
K-2: Hufnágel Tibor, Kökény Roland
K-4: Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel
C-1: Vajda Attila
C-2: Vasbányai, Mike
C-4: Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál

5000 m:
K-1: Csontos Csaba
C-1: Vajda

Nők:
200 m:
K-1: Kozák Danuta
K-2: Kárász Anna, Vad Ninetta
C-1: Lakatos Zsanett
K-1 váltó: Vad, Kárász, Lucz Dóra, Tóth Dzsenifer

500 m:
K-1: Kozák
K-2: Szabó Gabriella, Csipes Tamara
K-4: Szabó, Kozák, Kárász, Vad
C-2: Lakatos, Takács Kincső

1000 m:
K-1: Csipes
K-2: Medveczky Erika, Sarudi Alíz

5000 m:
K-1: Csay Renáta