Vágólapra másolva!
Augusztus 13-án, szerdán rajtol a berlini úszó Európa-bajnokság, az első öt napban a nyíltvízi úszás és szinkronúszás szerepel a programban, az úszók és a műugrók augusztus 18-tól versenyeznek majd. A magyar színeket a szokásosnál kisebb létszámú csapat képviseli, de Kiss László szövetségi kapitány így is öt aranyra és legalább tíz éremre számít az öt nő és tizenkét férfi alkotta úszóválogatottól. Lesz éremesély a nyílt vízi versenyen is, a LEN viszont betiltaná a mobiltelefonos szelfizést a dobogón.

Szerdán a nyíltvízi úszók és a szinkronúszók versenyével megkezdődik a 32. úszó Európa-bajnokság Berlinben - az első napon több magyar is érdekelt, és akár érem is születhet. A magyar csapatból hatan is rajthoz állnak a nyitányon, a nők 10 kilométeres távján, 10 órától Olasz Anna, Risztov Éva és Szilágyi Nikolett indul, míg a férfiak 5 kilométeres, egyéni indításos viadalában (13.30-tól) Papp Márk, Rákos Patrik és Székelyi Dániel vesz részt.

Szűk a hely az etetőstég előtt

A délelőtti zivataros tréning után délután napsütésben edzhettek a mieink a nyíltvízi úszóviadal helyszínén, a Berlin déli agglomerációjához tartozó Grünauban. A festői szépségű tavon kialakított evezős pálya Németország legrégebben - és folyamatosan - üzemelő sportlétesítménye, ahol 1880 óta rendeznek versenyeket.

Az olimpiai bajnok Risztov Éva már szerdán vízbe száll Forrás: AFP/Martin Bernetti

Ezúttal a nyíltvízi úszók vették birtokba a pályát, ahol ideálisnak mondható, 24 fokos a víz hőmérséklete, és az előrejelzések szerint a szerdai nyitányon csendes, napos-felhős idő várható, 23-25 fokos hőmérséklettel. Ugyanakkor a pálya kijelölése igen nagy vitákat generált, az úgynevezett etetőstég előtt olyan szűk a hely, hogy hatalmas birkózás, verekedés várható, ráadásul épp a közelben van egy vízbe állított időmérő-torony is, melynek betonlábai vészesen közel vannak a nyomvonalhoz.

Risztov és Olasz érme nem lenne meglepetés

Gellért Gábor szövetségi kapitány ugyanakkor amondó: ezt leszámítva az úszótudás fog érvényesülni elsősorban. "Két hosszú egyenesből áll a pálya, azaz a fizikai felkészültség és az úszótudás számít. Eléggé szeles a terep, a visszafelé tartó szakaszon lesz szembeszél, plusz egy kicsi folyása is van a tónak, az áramlat szintén szembe megy az úszókkal, így a legjobb erőben lévőknek van igazán esélyük."

A nyíltvízi szakág vezetője szerint a hölgyek 10 kilométeres versenyében Risztov Évának és Olasz Annának is az első tízben illene végeznie, és látva a formájukat egy érem sem lepné meg Gellért Gábort. Olasz például másfél hete úgy nyerte meg a 20,5 km-es Gdynia Úszó Maratont, hogy még a férfimezőny legjobbját is majdnem négy perccel megelőzte.

Olasz Anna jó formában van Forrás: MTI/PAP/Adam Warzawa

A fiúknál időfutam formájában ússzák le az 5 kilométert - azaz egyperces időközönként indulnak a versenyzők -, a három magyar résztvevő első ízben vesz részt ilyen megmérettetésen, azaz nehéz megjósolni, mire lesznek képesek.

A nyíltvízi úszók technikai értekezletén egyébként elhangzott, hogy a LEN szeretné megszüntetni a különféle versenyeken egyre inkább terjedő szokást, hogy az érmes versenyzők az eredményhirdetést követően mobiltelefonjukkal szelfiznek a dobogón. "A telefonokra rátekerjük az akkreditációs kártyákat, és a kettőt csak a ceremónia végén adjuk vissza együtt" - viccelődött Sven Folvik protokollvezető. Kérdés, hogy a látható akkreditációs kártyák mellett miként veszik el a zsebek mélyén lapuló, láthatatlan telefonokat.

Hosszú tíz számban indul

"Biztosra veszem, hogy idén jobb eredményeket érünk el, mint a legutóbbi, 2002-es berlini Eb-n. Akkor egy másik uszodában versenyeztünk, és arany nélkül maradtunk: nyolc ezüst és egy bronz volt mérlegünk. Risztov Éva 12 éve szerzett négy ezüstje után most az uszoda helyett a nyílt vízen tér vissza" - mondta Kiss László szövetségi kapitány. "Semmilyen negatív esemény nem zavarta a munkánkat a felkészülés záró periódusban. Mindenütt 50 méteres uszodákban, ideális körülmények közt, betegségektől mentesen készülhettünk."

Hosszú Katinka tíz számban próbál szerencsét, szinte mindegyikben dobogós eséllyel száll medencébe, rajta kívül Gyurta Dániel, Cseh László, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Kozma Dominik és Verrasztó Dávid érhet a dobogóra. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta ugyan fő számát, a 200 méter mellet kihagyja, de 100-on sem esélytelen, Cseh pedig 400 méter vegyesen nem áll rajthoz.

Cseh: Ütőképes leszek

"Két éve, Debrecenben sorozatban ötödször nyertem Eb-t 400 vegyesen, ám a tavalyi vébén már nem próbálkoztam a távon és idén is úgy döntöttem, nem erőltetem. Edzőmmel, Turi Györggyel arra az elhatározásra jutottunk, hogy Berlinben a 100 pillangón és a 200 vegyesen próbálom a lehető legtöbbet kihozni magamból, a két számban körülbelül ugyanannyi esélyt adok magamnak. Emellett kiegészítésképpen 50 pillangón is rajthoz állok. Sőt, ha szükség lesz rám, akkor a váltóban is indulok" - nyilatkozta a tizenegyszeres Európa-bajnok Cseh. "Idén baleset és sérülésmentes volt a felkészülésem. Jónak ítélem a formába hozást is, bár mindent a versenyeredmény mutat majd meg. Jó erőben érzem magam és ütőképes leszek."

Cseh László eddig 11 Eb-aranyat szerzett Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A háromszoros olimpiai ezüstérmest ugyanakkor edzője nem kíséri el a német fővárosba, Turi György 25 év után először hagy ki Eb-t, de elmondása szerint inkább a nanjingi ifjúsági olimpiára utazik három tanítványával, Szilágyi Liliánával, Horváth Dáviddal és Szabó Norberttel.

Bernek Péter három számot vállalt, a 400 méter gyorsot amolyan bemelegítésnek, formában tartásnak tekinti, a 100 m háton is indul, de a nagy eredményt a 200 m háton várják tőle. "Megingások nélkül, felszabadultan edzett. Nagy elvárásai vannak önmagával szemben” - nyilatkozta róla Güttler Károly a Kőbánya SC edzője.

Kozma Dominik főszáma a 200 m gyors (a debreceni Eb-n bronzérmes volt), de az 50 és a 100 m gyorson is indul. "Azt gondoljuk, hogy a gyorson a legnehezebb labdába rúgni, de a két évvel ezelőtti bronza kötelezi. Edzői úgy látják, hogy a szárazföldi edzései kivételes erőállapotról tanúskodnak és a formája is ígéretes" - vélte Güttler.

2,5 millió liter víz már a medencében

Még tartanak az utolsó simítások a berlini úszó Európa-bajnokság kiemelt helyszínén, a Velodromban: a 2002-es kontinensviadalhoz képest újítás, hogy nem a klasszikus, földalatti uszodában rendezik az úszóversenyeket, hanem átvitték a szomszédos kerékpárcsarnokba, így ugyanis sokkal több néző ülheti körbe az ideiglenes medencét. (A rendes uszodában a szinkronúszást és a műugrást rendezik meg.)

Úszó-Eb a kerékpárcsarnokban Forrás: Origo

A 2,5 millió liter vízzel feltöltött medence mellett jól látszik a bringapálya, viszont a fedett uszoda nézőtéri kapacitásához képest jóval többen, 4500-an szurkolhatnak a lelátókon - szokatlan módon valóban körbeveszik a széksorok a medencét, azaz nem a szokásos szögletes az elrendezés -, és még elfér további ezer akkreditált személy is, azaz a csapatok, a média képviselői, valamint a meghívott vendégek.

Minden pillanat látható lesz

Az Európa-bajnokság nyitó sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy 44 ország több mint 900 versenyzője vesz részt a berlini Európa-bajnokságon, amelynek minden egyes pillanata látható lesz. A LEN honlapján élő streamen követhetők azok az események is, amelyről nincs tévéközetítés, így például a szinkronúszók selejtezői is - utóbbiban szintén lesz magyar érdekeltség szerdán, hiszen a párosoknál Kiss Szofi és Schwartz Dóra indul (15 órától), és a csapat is bemutatkozik a kötelezőkben, 19 órától. Az Eb-ről az M1 minden nap élőben közvetít.