Vágólapra másolva!
A Tennis Classics szervezői továbbvitték az eredeti koncepciót: idén, a hetedik gálán ezúttal nem a sportág nagy öregjei, hanem a fiatal ígéretei ragadnak majd ütőt.

"Egy folyamat következő állomása" - írták a Tennis Classics szervezői a hetedik évébe lépő tornáról, amely november 18-án lesz a Papp László Budapest Sportarénában.

Az elmúlt években többek közt Björn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl és Stefan Edberg is fellépett a gálán, ám "a múlt klasszikusaink száma véges", azoké pedig főleg, akik még mindig magas szinten játszanak. Ugyanakkor a hazai közönség a jövő (jelen?) nagy sztárjaira is kíváncsi, érthetően, elvégre "nehéz eljutni olyan helyszínekre, ahol találkozhatunk a profi tenisz elittel".

A szervezők ezért máris jó nevű, de még mindig a fiatal ászokat csábított Budapestre. Hogy kik ők, és mit tudnak?

Milos Raonic a megtestesült profizmus, Sampras nyomdokain halad. A kanadai-montenegrói mindent tud, hogy tartósan az élvonal tagja lehessen, sőt annál kicsivel többet is. Rettegett adogatása, gyilkos tenyerese mellett olyan mentalitással rendelkezik, amely csak keveseknek adatik meg. Nem csoda, hogy az idei év egyik legkiegyensúlyozottabb teljesítményét nyújtva szinte minden tornán eljut a végjátékig, Grand Slameken, és ATP 1000-es versenyeken is. Edzője, Ivan Ljubicic "a közeljövő number 1"-ját látja benne. Ugyanígy nyilatkozott Budapesten a két évvel ezelőtti Tennis Classics szerb résztvevője, Janko Tipsarevic is. Milos Raonic 2014-es eredményei alapján immár stabil top tizes teniszező, jelenlegi hatodik a ranglistán.

Raonic ellen ma már senki nem mehet biztosra Forrás: Tennis Classics

Ernests Gulbis sokáig elvesztegetett tehetségnek tűnt, pedig nagyszerű adottságai már évekkel ezelőtt nyilvánvalóak voltak. A gazdag családból származó ifjúnak idén végre sikerült az áttörés, hazája első top tizes teniszezőjeként talán végre megérett a nagy sikerre. Idén már két ATP tornagyőzelmet szerzett, legyőzte Tomas Berdychet, Grigor Dimitrovot, Juan Martin Del Potrot. A Roland Garroson pedig Roger Federer legyőzésével jutott a legjobb négy közé. Jelenleg nincs olyan játékos a világon, aki biztonságban érezhetné magát, ha a háló másik oldalán Gulbis áll. Hihetetlen fizikuma, jellegzetes, egyedi játéka és kiismerhetetlensége egyre nehezebben megoldható feladat a legszűkebb elit számára is.

Fabio Fognini az egyre ritkább showmanek igazi mintapéldánya, aki azért nagyon vigyáz arra, hogy megtartsa az egyensúlyt a szórakoztatás és eredményesség között. Persze, a top húszban tartósan csak a legeslegjobbak képesek megmaradni, Fognini pedig ilyen játékos. Elképesztő technikai képzettsége, kreativitása, de mindenekelőtt vibráló személyisége tette a pályák egyik legkedveltebb figurájává, akit nemcsak a közönség, de a játékosok is egyik kedvencükként neveznek meg. 2013-ban zsinórban három ATP-torna döntőjébe jutott be, melyekből kettőt meg is nyert, és 2014-ben is büszkélkedhet ATP trófeával. Idén Andy Murray legyőzésével a Davis-kupa elődöntőjébe repítette az olasz csapatot, ahol szeptember közepén a Federerrel és Wawrinkával felálló Svájc lesz az ellenfél. Ahol pályára lép, egy dologban biztosak lehetünk: hogy semmiben nem lehetünk biztosak.

Dominic Thiem Ausztria legújabb büszkesége. A reménység státuszt idén átlépő bécsújhelyi fiú a top ötven legfiatalabb tagjaként immár hazája elsőszámú játékosa, akinek karrierje úgy alakul, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. A világ egyik legjobb junior teniszezőjéből szisztematikus munkával, pár év alatt vált húsz éves korára a jövő generációjának legígéretesebb képviselőjévé. Immár nemcsak megszorítja a nála magasabban rangsorolt profikat, de mint azt Madridban az idei Australian Open bajnoka, Wawrinka legyőzésével mutatta, nem sok választja el attól, hogy csatlakozzon Raonicékhoz. Kreatív játéka üde színfolt, egykezes fonákja már most az egyik legjobb a világon, és egy kis rutin felszedésével könnyen lehet, hogy hamarosan már a Grand Slam trófeák közvetlen közelében találkozunk vele.

Ugyanakkor a Tennis Classics hű marad a hagyományaihoz: idén újra pályájára lép a zseniális Mansour Bahrami, aki személyiségével és játékával minden alkalommal elvarázsolta az Aréna közönségét. A szervezők azonban nem árulták el, hogy kikkel játszik majd az iráni-francia showman.

Az idei Tennis Classicsra már kaphatók a jegyek a Ticket Express irodáiban és online.