Vágólapra másolva!
A német Marcel Kittel nyerte meg 101. Tour de France kerékpáros körverseny első szakaszát, amelyet Angliában, a Leeds és Harrogate közötti 190,5 kilométeres távon rendeztek meg. A befutónál óriásit esett a mezőny egyik legjobb sprintere, Mark Cavendish, aki szerencsére megúszta törés nélkül a bukást.

A célba azonos idővel bezúduló élmezőnyből a második helyet a szlovák Peter Sagan, a harmadikat pedig a litván Raimundas Navardauskas szerezte meg. A címvédő brit Chris Froome hatodikként kerekezett át a célvonalon.

Utóbbi ugyancsak az esélyesek között emlegetett honfitársa, Mark Cavendish számára ugyanakkor balszerencsésen alakult az első szakasz, mivel a hajrában elesett és vállsérülést szenvedett. Cavendish-t kórházba szállították, és a vizsgálat azt mutatta ki, hogy nem tört el a kulcscsontja, így vasárnap ott lehet a második szakasz rajtjánál.


eredmények, 1. szakasz, Leeds-Harrogate, 190,5 km:

1. Marcel Kittel (német) 4:44:07 ó
2. Peter Sagan (szlovák) azonos idővel
3. Ramunas Navardauskas (litván) a.i.

Az angol, francia, belga és spanyol területeket érintő, 3664 kilométer össztávú, s a július 27-i párizsi befutóval záruló háromhetes körverseny második napján, vasárnap a York és Sheffield közötti 201 kilométeres etap leküzdése vár a mezőnyre.