Vágólapra másolva!
Telegdi Attila szövetségi kapitány jó, átgondolt és megalapozott döntésnek ítélte meg a rövidpályás gyorskorcsolyázók női váltójának összetételét.

Telegdi a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapján olvasható interjúban elmondta, kitart mellette, hogy ez egy jó döntés volt, annak ellenére, hogy olyan visszhangjai voltak, amik alapján ez talán nem volt teljesen átgondolt.

A csapatvezetők vasárnap délután jelentették be, hogy Kónya Zsófia helyett Darázs Rózsa lesz ott Heidum Bernadett, Keszler Andrea és Lajtos Szandra mellett az elődöntőben. Telegdi Attila szövetségi kapitány azzal magyarázta a döntést, hogy Kónya Zsófia betegen érkezett Szocsiba, ezért csak hétfőn kezdhette el az edzéseket, és nem érte teljesen utol magát.

Darázs Rózsa édesapja Darázs István, ő a rövidpályás gyorskorcsolyázók szakágvezetője. Ő pénteken az MTI-nek azt mondta, Kónya Zsófia rendbe jött, "90 százalékos állapotban van", vasárnap kora délután pedig a Blikknek azt, hogy szerencsére öt egészséges, jó formában levő versenyzőjük van, és csak egy órával a futam előtt hirdetnek csapatot.

Kónya tagja volt a novemberben olimpiai kvótát szerző váltónak, Heidum, Keszler és Lajtos oldalán. Az idei drezdai Eb-n váltóban (3000 m) és egyéniben (1500 m) is bronzérmes volt. A váltóban Európa-bajnok és olimpiai 5. helyezett Darázs Rózsa tavaly a csapat egyik sikertelen kvalifikációs versenye után visszavonult, így nélküle lett meg az olimpiai kvóta. Később viszont visszatért.

A Keszler, Heidum, Lajtos, Darázs összeállítású váltó hétfőn a negyedik helyen végzett a 3000 méteres elődöntőben, és így a B döntőben folytathatja szereplését. A négyes a második váltásnál szinte rögtön visszaesett az aranyéremre is legesélyesebbnek tartott dél-koreai és kanadai staféta mögé.

Innentől esélye sem volt a továbbjutásra, mert a két favorit messze elhúzott, ráadásul az oroszok is megelőzték a magyarokat. "Ez nem az a váltó, amellyel érmet nyertem az Európa-bajnokságon és az Universiadén. Nemcsak az összetételére gondolok, hanem egyénekre lebontva. Erről viszont nem szeretnék beszélni, beszéljenek az okokról azok, akik illetékesek ebben, én nem fertőzöm az agyamat ilyen gondolatokkal" - mondta akkor rendkívül feldúltan Heidum az MTI érdeklődésére.

"A következő összeállítás ismét a felkészülésen fog múlni - mondta a szövetségi kapitány. Mi máris elkezdtünk dolgozni a taktikán, láttuk az ellenfelet versenyezni, látjuk az erőviszonyokat. Bízom benne, nem jönnek otthonról olyan hírek, információk, amik megzavarják a további felkészülést. Azon leszek, hogy megnyerjük a futamot."