Olyan meleg van, hogy nehezen vesszük a levegőt

szocsi 2014 téli olimpia meleg
A norvég Chris Andre Jespersen a téli olimpia 15 kilométeres férfi klasszikus stílusú sífutóversenyén Krasznaja Poljanában, a Laura Sífutóközpontban 2014. február 14-én.
Vágólapra másolva!
A versenyzőktől az önkénteseken át a nézőkig mindenki kénytelen nekivetkőzni a húszfokos szocsi télben. A vaxmestereknek kásás hóban is csúszó léceket kell kreálniuk, egy versenyszámot előre kellett hozni, de a NOB szerint semmi különös nem történik. Olimpiai önkéntesként dolgozó tudósítónk helyszíni beszámolója Szocsiból.

"Nem erre készültünk, de nem zavar a napsütés, napszemüveget amúgy is hoztunk magunkkal. Legfeljebb az lehet a gond, hogy napkrémmel nem készültünk" - mondja Tatjána, a szocsi olimpia vegyes zónájában órákat izzadó önkéntesek egyike. Nemcsak a vaskos csizmával felszerelkezett önkéntes segítők, hanem a létesítmény körül talpig fekete ruhában dolgozó biztonságiak is nehezen bírják a meleget, ha lehet, az árnyékba menekülnek.

Csütörtökön Szocsi belvárosában már közel 20 fokot mértek, az 1400 méteres magasságban fekvő Laura Sportközpont női 10 km-es sífutó versenyét többen pólóban, rövidnadrágban nézték meg, egyes versenyzők pedig ujjatlan ruhában indultak.

"Vlagyimir Putyinnak sikerült az egyetlen olyan helyre vinnie az olimpiát Oroszországban, ahol télen nincsen hó" - hangzott el több alkalommal is az orosz államelnök kritikusainak szájából még Szocsi előtt. Bár a megállapítás igaz - a Fekete-tenger partján lévő, szubtrópusi klímájú, pálmafás városban jelenleg tényleg nincsen hó - az olimpiai versenyek ettől még szépen haladnak. Igaz, egyre többször téma a tavaszias időjárás.

Tavaszias fotók Szocsiból - a képre kattintva galéria nyílik Forrás: Origo

"A magaslat önmagában még nem is lenne gond, mert ahhoz hozzá lehet szokni, de mivel ennyire meleg van, sokkal nehezebben vesszük a levegőt" - mondja a körülményekről a biatlonos Szőcs Emőke, akivel a pálya melletti emelkedőt megmászva könnyen egyet tudok érteni. A szokatlan hőség a versenyzők mellett a vaxmesterek dolgát is nagyon megnehezíti, nekik ugyanis kásaszerű hóra kellene tökéletes léceket varázsolniuk.

Ez nem mindenkinek sikerül, még a klasszisok közül sem. A négyszeres olimpiai bajnok sífutó, Marit Björgen úgy mozgott a pályán a 10 kilométeres klasszikus stílusú verseny során, mintha egy kád ragasztóban lépegetne. A versenyt látva a laikusok is megértik, miért ragaszkodott annyira a törött lábbal aranyérmet nyerő Justyna Kowalczyk a világ egyik legjobb vaxmesteréhez, Ulf Olssonhoz. A többek között Therese Johaugot is vb-címhez segítő svéd szakit tavaly nyáron, a fizetési igényei hallatán először elhajtotta a lengyel szövetség, de Kowalczyk kérésére végül - privát szponzorok bevonásával - mégis találtak keretet az állítólag évi 200 ezer eurós munkabérére.

Van még tartalék

A csapadékot tíz napja nem látott Krasznaja Poljana hegyein található helyszíneken a szervezők folyamatosan küzdenek a folyamatosan olvadó és egyre rosszabb állapotú hóval. Hiába hűl le éjszakánként a levegő, a stabilan tíz fok feletti nappali hőmérséklet vészesen apasztja a használható hóréteget. Jobb bele sem gondolni, vajon mi lenne itt, ha január közepén nem kap Szocsi és környéke jelentős mennyiségű friss havat.

"Az elmúlt nyolc napban nehéz dolgunk volt, de még nincs tervben, hogy a tavalyi hótartalékokhoz nyúljunk" - nyilatkozta a snowboard versenyeknek otthont adó Rhosa Khutor Extreme Park versenyigazgatója, Oleg Kitov. Ők egyelőre a hagyományos szárazjeges és sós kezeléssel igyekeznek karbantartani a pályákat. A síugró és az északi összetett versenyek helyszínén viszont már némi hópótlásra is szükség volt. "Az időjárás korábbi olimpiákon, így Vancouverben, Torinóban vagy Naganóban is okozott nehézségeket, semmi különös nem történik most" – mondta erről a NOB kommunikációs igazgatója, Mark Adams. Pénteken azonban már az első programmódosítás is megtörtént, a férfi szuperkombináció lesiklását a jobb hóviszonyok reményében - főként a versenyzők kérésére – egy órával előbbre hozták.

A jeges sportágak versenyei a fedett csarnokokban biztonságban vannak, de a havas sportokban várhatóan nem lesz egyszerű a következő másfél hét. A hétvégére újabb melegfront érhet Szocsiba, sőt jövő keddre valószínűleg a havat szintén rongáló eső is érkezik. A versenyeket biztosan megrendezik, mert ha az idei hó netán el is olvad, a tavalyról elraktározott hatalmas mennyiséggel minden megoldható.

Tényleg nem ez az első eset

Az enyhe időjárás már a korábbi olimpiákon is többször beleszólt a programba. 1932-ben, Lake Placidben, például, a négyes bobok két záró futamát csak a záróünnepség után tudták megrendezni. Sőt, az 1928-as St. Moritz-i téli játékokon a férfi 10 ezer méteres gyorskorcsolyázást öt pár után lefújták a pályán bokáig érő tócsák miatt pedig végül még bajnokot sem avattak.