Vágólapra másolva!

A legveszélyesebb kígyók között futottak kajakosaink

Először vett részt magyar páros a háromnapos dél-afrikai versenyen, a Dusi Maratonon. A Ferencváros kajakosa, Máthé Gábor és a Tolna Vízmű Kajak-kenu SE versenyzője, Boros Adrián több mint 800 indulóból a 69. helyen végzett - írja a Kajakkenusport.hu.

Embert próbáló szakaszok 120 kilométeren keresztül a Msunduzi folyón, zúgók, sziklák és meredek hegyek megmászása kajakkal a kézben - erre vállalkozott a két versenyző, akik első magyar párosként vettek részt az eseményen.

"Nem egyszerű viadal volt, Magyarországon nincs még ehhez hasonló verseny" – kezdte élménybeszámolóját Máthé Gábor. "Ez volt az első évünk, tanulni jöttünk Dél-Afrikába, és mivel mi a télből érkeztünk a nyárba, mindössze két hetünk volt arra, hogy olyan formába kerüljünk, mint amilyenben a helyiek vannak. Igaz, nekem nem az evezéssel, sokkal inkább a futással voltak gondjaim, hiszen a dzsungelben néha olyan helyeken kellett futnunk a hajóval, ahol még gyalogolni sem egyszerű. Félembernyi helyeken kellett haladnunk, ráadásul ezen a vidéken igen gyakori faj, a fekete mamba, vagyis a világ legveszélyesebb kígyója. Igaz, annyira elmerültünk a versenyben, hogy időnk se volt arra, hogy a kígyókra figyeljünk. A harmadik napon a Burma hegy volt a legdurvább futószakaszunk, mert két kilométert kellett felfelé meredeken futni."

Máthé Gábor hozzátette: a második napon a kormányuk elhajlott, és az első, és egyben utolsó borulásuk során őt beszívta egy csatorna, amelyből csak tíz ember segítségével tudott kijönni.

Boros Adrián szerint mentálisan és testileg is nagyon megterhelő volt a verseny. "Minden pillanatban figyelni, koncentrálni kellett, de hihetetlen érzés, hogy megcsináltuk."

Jövőre az egyesek küzdelmét rendezik meg a Dusin, amelyre a két versenyző szeretne felkészülten visszatérni. A srácok a befutó után kaptak egy kupát is, amely azoknak a versenyzőknek jár, akik úgy teljesítették a pályát, hogy nem kaptak segtíséget, vagyis se elöl, se hátul nem ült olyan ember, aki ismerte volna a pályát vagy korábban indult volna a Dusin.