Jók a szülei, a génjei és a teste

Kaillie Humphries és Heather Moyse  kanadai bobosok
Canadian pair Kaillie Humphries (L) and Heather Moyse (R) celebrate after winning the women's Olympic bobsleigh gold at the Whistlet Sliding Center during the Winter Olympics on February 24, 2010. The Canadian pair won the women's Olympic bobsleigh gold Wednesday in a race marked by yet more spectacular spills on the Whistler track. Fellow Canadians Helen Upperton and Shelly-Ann Brown took the silver with bronze going to Erin Pac and Elana Meyers of the United States as Humphries and Moyse won by a crushing 0.85sec as they timed 3min 32.28sec. AFP PHOTO/Mark RALSTON
Vágólapra másolva!
Van, aki két szívműtét után lett világklasszis, van, aki autókat tologatva, és van, aki a világ leggazdagabb sportolói közé bekerülve készül címvédésre Szocsiban. A téli olimpia legnagyobb nyertese a már évekkel ezelőtt szobrot kapó Ole Einar Björndalen lehet, a legnagyobb vesztese az olimpiákon elátkozott Alekszander Ovecskin. A drámai bukások miatt hiányzó Lindsey Vonnt a már amúgy is utódjának kikiáltott tinédzser, Mikale Shiffrin pótolhatja. Ők lehetnek a bő két hét múlva kezdődő játékok nagy egyéniségei.

Negyvenévesen készül történelmet írni

Ole Einar Björndalen nem csupán a szocsi olimpia csillaga lehet, számára sokkal nagyobb a tét: minden idők legeredményesebb téli olimpikonjává válhat, ha begyűjt két újabb aranyérmet. A negyvenedik szülinapját jövő hétfőn betöltő sílövő hatszoros olimpiai bajnok, négy ezüstje és egy bronza van. Az élen egy másik norvég, Björn Dahlie áll, nyolc arannyal és négy ezüsttel, Björndalen két elsőséggel az érmek számában is megelőzheti.

Björndalen összesen 94 Vk-győzelemnél tart, de a mostani szezonban csak egy váltóbeli elsősége és két ezüstje van, miután még a Vk-futamokat is alárendelte Szocsinak. Ezt el is ismerte egy nyilatkozatában, hozzátéve: „Egészen más körülmények vannak a játékokon, nagyon nehéz ott nyerni.” A kőkemény norvég vetélytársak miatt az olimpiai csapatba kerülése sem volt egyszerű: „Örülök, hogy végül sikerült kiharcolnom” – vallotta be egy januári interjúban.

Björndalennek tök mindegy, hogy húsz-, harminc- vagy negyvenéves Forrás: AFP/Martin Schutt

A legfőbb fegyverének az állandó megújulást tartja, és vallja, hogy semmiben sem érzi magát másképp mint 20 vagy 30 évesen: „Jó szüleim, jó génjeim és még mindig jó testem van! És soha nem vagyok sérült.” Pedig már rég megtehetné, hogy hátradőlve élvezi a népszerűségét. 19-szeres világbajnok, szobrot kapott, és teret neveztek el róla a szülőfalujában, Simostrandán.

Szocsi után minden bizonnyal befejezi, ha netán nem sikerül történelmet írnia, akkor is vár majd rá egy történelmi pillanat. „A bankban tartott érmeimet csak akkor veszem elő, ha teljesítettem pályafutásom utolsó versenyét. Akkor nyugodtan beszélhetek majd történelemről." A Maximalista, a Kannibál és a Földönkívüli nevet is aggattak már rá az újságok, de egyik sem zavarja. Egyedül az időeredményektől fél, az idő az érmeknél is jobban izgatja, bármilyen versenyen is van.

Vonnt nem lehet csak úgy kirúgni az ajtón

Az olimpia másik nagy egyénisége a 2013-ban elképesztő balszerencse-sorozattal sújtott Lindsey Vonn lehetett volna, ám az amerikaiaknak van egy favoritjuk, aki a kieső olimpiai bajnok helyébe tud lépni alpesi síben. A 18 éves Mikale Shiffrintől amúgy is ezt várták hosszabb távon, most úgy tűnik, idő előtt rákényszerül.

Shiffrinnek a coloradói kisvárosban, Vailben nehéz lett volna elkerülni a sorsát, a hegyek és az állandó hó világában, már háromévesen elkezdték vele a szülei a síedzéseket. "Emellett minden este a Világkupáról készült videókat kellett néznem” – mesélte.

Nem véletlen tehát, hogy csodagyerekként tűnt fel, alig tudták kivárni, hogy a versenyek alsó korhatárát betöltse. Tizenhét évesen világbajnok lett műlesiklásban az első vb-jén, majd minden idők legfiatalabb Világkupa-győztese lett szlalomban pár nappal a 18. szülinapja után.

Most is megvan minden esélye az elsőségre, műlesiklásban az élen áll a Vk-sorozatban. Az aranyesélyt tiniként is felvállalta, ám a Lindsey Vonn-nal kapcsolatos elvárásokat nem szereti. „Aki azt mondja, hogy én vagyok az új Vonn, az egy fenékbe rúgással teszi ki őt az ajtón, ami nagyon nem sportszerű.” A nagy elvárások ellenére sokkal népszerűbb Ausztriában, mint az USA-ban. Ideát óriási szurkolótábora van: amikor az ausztriai Söldenben megnyerte a műlesiklást a Vk-sorozat nyitóállomásán, egy rénszarvast kapott ajándékba.

Ovecskin kibújt a farkasbőrből

Lesz olyan sportág Szocsiban, amelyben nem feltétlenül az a csúcs, ha valaki az olimpia csillagává válik. A hokis Alekszander Ovecskinnek jutott már az egyéni csillogásból elég, neki csapatszinten kellene végre pótolni a lemaradást. A 28 éves orosz egyéni szinten mindent megnyert: az NHL háromszoros gólkirálya (legutóbb 32 találattal). Hat év alatt háromszor lett a legértékesebb játékos (MVP), az All Star-csapatba bal-, majd jobbszélsőként is bekerült.

Ovecskinnek egy házasság kellett a lenyugváshoz Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Az orosz válogatottal 2008-ban és 2012-ben világbajnok volt, de a két legfontosabb trófea nem volt még a kezében. Az elmúlt hat szezonban hiába jutott be a rájátszásba, nem tudta megnyerni a Stanley-kupát a Washington Capitals csapatával, amelyet 2005 óta erősít. Az olimpiák sem jöttek be neki, 2006-ban negyedik lett az oroszokkal, 2010-ben pedig elbukták a negyeddöntőt. „Semmi más nincs bennem, csak keserűség, megszakad a szívem” – mondta 2010-ben.

Hogy végre ne kelljen keseregnie, abban a felesége is segítheti. Világéletében legalább olyan kemény bulizó hírében állt, mint amennyire jó hokis, ám a teniszező Marija Kiriljenko ennek véget vetett. Amikor arról kérdezték, hogy miért tűntek el azok a fotók, melyeken egy-egy szőke nővel és egy vagy két sörrel mutatkozott, azt mondta: „Úgy néz ki, felnőttem, többé nem vagyok olyan, mint egy farkas az erdőben.”

Aki már nyolcévesen madárrá változott

A Vonn-pótló Shiffrin nem egyedüli tiniként készül meghódítani a téli olimpiát, a 17 éves TakanasiSzara a japánok nagy reménysége a most debütáló női síugrásban. A mindössze 17 éves, 151 centis középiskolás 2012 óta uralja a világot – akkor minden idők legfiatalabb győztese lett a Vk-sorozatban, tizenhatból nyolc futamot megnyerve. Azóta 17 Vk-győzelemmel csúcstartó a sportágban.

Takanasi Szara 151 centis magassággal az olimpia favoritja Forrás: AFP/Patrick Seeger

„Síugrócsaládból jövök, a négyéves öcsém például máris a síugrás felé kacsintgat” – mondta a gyökereiről Takanasi, akit nyolcévesen küldtek fel először a pályára. „Az első ugrás előtt rettegtem, de amikor a levegőbe kerültem, mintha madárrá változtam volna, és azóta nem tudok leállni.”

A japán csapattal 2013-ban világbajnok lett, egyéniben vb-ezüstöt nyert, hajszállal lemaradva a győztes Sarah Hendricksontól, aki 19 éves létére nagy példaképe, egyben a legnagyobb vetélytársa. Takanasi korábban hiába balettozott, az egyensúlyán van még mit javítania, mert a leérkezésnél rendre pontokat veszít. Ezt meg is fogadta a tavalyi ezüst után, az esélyeit növeli, hogy az amerikai rivális felkészülését egy augusztusi keresztszalag-sérülés hátráltatta.

A százkilós németet nehéz lesz megfogni

Szocsi szánkós favoritja is korrekord-döntéssel robbant be a köztudatba: a német Felix Loch 2010-ben Vancouverben – 20 évesen – minden idők legfiatalabb olimpiai bajnoka lett a sportágában. Sőt, előtte a vb-n is a legfiatalabb aranyérmes lett 2008-ban. Nem csoda, hogy ennyi idősen betört a legjobbak közé: apja, a szintén szánkós olimpikon Norbert Loch a németek szövetségi kapitánya, a mentora pedig a háromszoros olimpiai bajnok szánkós, Georg Hackl.

A 191 centis, 98 kilós szánkós 153,98 km/órával a szánkós világcsúcsot is a magáénak mondhatja. Ráadásul mára nyolcszoros világbajnok, lényegében ahol elindul, ott nyer. 2008 óta minden vb-ről van egyéni vagy csapataranya. Abszolút favorit Szocsiban is, ő nyerte a legutóbbi két vb-t egyéniben, és a legutóbbi két Vk-sorozatot is.

Olimpiai címvédő létére nem gondolhat vissza boldogan Vancouverre, sikerét beárnyékolta a grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili tragédiája, akinek halálos balesete miatt a vancouveri pályát később le is rövidítették. Loch egy hónappal később személyesen vett részt Grúziában egy megemlékezésen.

Egy év alatt 14 millió dollárt korizott össze

Hogy Dél-Korea ne csupán a gyorskorcsolyában várhassa nagy reményekkel a téli olimpiát, ahhoz egy műkorcsolyázó csillagnak kellett feltűnnie. Kim Juna 2007 óta összesen 11-szer döntött világcsúcsot, 2009-ben világbajnok lett, majd egy évre rá, 19 évesen Vancouverben megnyerte hazája első nem gyorskorcsolyázó téli olimpiai aranyérmét.

Kim Juna 2007 óta ott van a legjobbak között Forrás: AFP/Getty Images/Dave Sandford

A mind az öt vb-jén érmet nyerő klasszis 2012-ben kihagyott egy évet, ám 2013-ra újra világbajnok tudott lenni. Azt már korábban bejelentette, hogy függetlenül a szocsi eredményétől, az olimpia után vissza fog vonulni.

A neve eredetileg Kim Jeona volt, ám az útlevéligénylésekor egy elírás miatt Kim Junaként regisztrálták, és ezt így is hagyta. A Forbes kereseti listáján is már ezzel a névvel tűnt fel: az egyetlen téli olimpikonként ő tudott bekerülni a legjobb tízbe a női sportolók között, a hatodik lett 2013-ban. Tavaly ugyanis a reklámszereplésekből, fellépési és egyéb díjakból 14 millió dollárt keresett.

Akinek bejött, hogy kitart a hazája mellett

A szocsi játékokon a kanadaiaknak egy olyan klasszis szállíthat aranyérmet, akit évekkel ezelőtt kis híján elveszítettek. A bobos favorit Kaillie Humphries 2006-ban, 21 évesen angliai születésű férje hatására azt fontolgatta, hogy átvált a brit színekre, mivel ott több esélye lesz kvalifikálni magát az olimpiára. Végül mégis inkább a szintén bobos férjből lett kanadai versenyző, de neki nem jött be, nem tudott kijutni az olimpiára, és be is fejezte. Humphriesnak viszont használt a kitartás hazája mellett, 2010-ben olimpiai bajnok lett női kettes bobban.

Nemcsak címvédő volta miatt tartják favoritnak a 168 centi magas, 73 kilós kanadait: Vancouver óta minden évben nyeri a vb-érmeket, ráadásul 2012 és 2013 világbajnoka lett. A legutóbbi Vk-szezonban nyolc versenyből hatot megnyerve végzett az élen.

Kaillie Humphries (balra) Vancouverben olimpiai bajnok lett Forrás: AFP/Mark Ralston

Humphriesnek az országváltási mizéria előtt is volt egy fontos csavar az életében. 16 évesen váltott át alpesi síről bobra, de két hét után eltörte a csuklóját egy edzésen. Az önbizalma visszaesett, négy évet fékezőként végigdolgozott a kanadai bobválogatott keretében, de csak tartalék lett a 2006-os olimpián. „Elkeseredett és letört voltam, de ebben a különleges állapotban váltam igazi bobossá” – emlékezett vissza.

A 28 éves Humpries autókat tologatva készül a címvédésre Szocsiban. „Néha azt érzed, szükséged van valami különlegesre, hogy le tudd nyomni a kötelező edzést. Megragadni egy autót kellőképpen könnyű és nehéz is egyszerre.”

Akinek a detox is belefér

Az egyik legkevésbé ismert sportágból jöhet az olimpia egyik legszínesebb és legsikeresebb egyénisége: a síakrobata Shaun Roger White az első olyan amerikai lehet, aki zsinórban harmadik aranyát szerzi meg a téli olimpián. A 27 éves klasszis rekorder a téli extrém sportok világjátékán 13 arannyal, az utolsó hatot mind megnyerte.

Nem csupán az eredményei miatt szokták emlegetni. Szívelégtelenséggel született, és még az első szülinapja előtt két nyitott szívműtéten esett át. Így is sikerült eljutnia a világ tetejére, ráadásul gördeszkában is világbajnok. Bad Things néven saját zenekara van, és a koncertek utáni bulikban sem lehet gyenge a teljesítménye, 2012-ben vandalizmus és nyilvános lerészegedés miatt állították elő, a detoxikálót is megjárta.

Az edzésekre is különös megoldást választott: Coloradóban egy olyan saját félcsőpályát építettek neki, amit csak helikopterrel lehetett megközelíteni. A Repülő Paradicsomnak becézett sztár védjegye sokáig a vörös haja volt, ám azt 2012-ben levágatta, és egy krónikus hajhullásban szenvedő gyerekeket támogató szervezetnek ajándékozta.