Vágólapra másolva!
További enyhítésért fellebbezett Oscar Pistorius, akit február 22-én feltételesen szabadlábra helyeztek azt követően, hogy a vád szerint egy héttel korábban lelőtte barátnőjét. A paralimpiai bajnokot akkor óvadék ellenében engedték el, kineveztek mellé egy tisztet és elvették útlevelét. Ügyvédei viszont most elérték, hogy ismét utazhasson.

A pretoriai bíróság döntése értelmében enyhítettek Oscar Pistorius szabadlábra helyezésének feltételein, és a paralimpiai bajnok atléta bizonyos feltételekkel elhagyhatja az országot, és szerepelhet nemzetközi versenyeken.

Pistorius a vád szerint február 14-én négy lövéssel végzett barátnőjével, a modell Reeva Steenkamppel, a paralimpikon azonban azt állítja, betörőnek hitte szerelmét, ezért lőtt rá.

A bíróság végül úgy döntött a bizonyítékokat figyelembe véve nem kell a szökéstől tartani, így 1 millió rand (kb. 25 millió forint), óvadék ellenében szabadlábra helyezte.

A sportolónak minden személyes iratát le kellett adnia a rendőrségen, azóta nem hagyhatta el az országot, de Pretoria városából is csak akkor távozhatott, ha a mellé kinevezett tiszt arra engedélyt adott.

Ügyvédjei fellebbeztek, mert azt szerették volna elérni, hogy ezeken a feltételeken enyhítsenek, mert elmondásuk szerint Pistoriusnak a pénzkeresethez ismét versenyeznie kell.

"Egyelőre nem akar rajthoz állni, de ez biztosan változni fog" - nyilatkozta Barry Roux.

A döntés értelmében Pistoriusnak egy héttel az utazás előtt jeleznie kell indulási tervét, majd visszatérve Dél-Afrikába 24 órán belül ismét le kell adnia az útlevelét a bíróságon.