Vágólapra másolva!
Öt magyar úszó is rangos nemzetközi versennyel búcsúztatja az évet. Ketten az Európa-Amerika párviadalon indulnak Európa képviseletében Glasgow-ban, míg a péntek-szombati szentpétervári eseményen hárman állnak rajthoz Szentpéterváron.

A kontinensek versenyére a világbajnoki hatodik helyezett, a vasárnap zárult dániai rövidpályás Eb-n 400 méter vegyesen aranyérmes Verrasztó Dávid és a korábbi ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence utazott el már szerdán. Velük tarthatott volna a Glasgow-ba korábban szintén meghívott Jakabos Zsuzsanna és Kapás Boglárka is, csakhogy ők ketten még műtét, illetve betegség után lábadoznak, így vissza kellett mondaniuk a szereplést.

Az oroszországi versenyen az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániel, a vb- és Eb-aranyérmes Hosszú Katinka, valamint az olimpiai ezüstérmes, sokszoros világ- és Európa-bajnok Cseh László indul. A szentpétervári rendezvény különleges magyar vonatkozása, hogy a Vlagyimir Szalnyikov-kupa névadója, az olimpiai bajnokból lett orosz szövetségi elnök a versenyprogramot is kész volt átalakítani a magyar világsztárok kedvéért.

A szombaton vízbe szálló Gyurta és Hosszú ugyanis csak pénteken kel útra Oroszországba, mivel nekik előző este még jelenésük lesz a Magyar Sportújságírók Szövetségének hagyományos év végi budapesti ünnepségén, ahol az év legjobbjainak választott hazai sportolókat, edzőket, szövetségi kapitányokat tüntetik ki. A barcelonai vb-n parádézó Gyurtának és Hosszúnak az első hely megszerzésére is jó esélye van.

"Az idén június 22-e volt hivatalosan a Magyar Úszás Napja, eredendően évente csak egy ilyen van, de ezúttal december 19-e is az lesz. A bölcs újságírók szavazatai alapján nagy sikerre számítunk" - összegezte várakozásait Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.