Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka edzője-férje, Shane Tusup nehezen vallja be, de örül annak, hogy a magyar úszónő nem szerzett érmet Londonban. Az ebben a szezonban 32 Világkupa-aranyat nyerő Vasas-versenyző idén számtalan versenyen rajthoz állt, ám méterben így is kevesebbet úszott, mintha edzéseken rótta volna a hosszokat. A párosnak van különleges terve, ám az roppant egyszerű.

Káprázatos évet zárt Hosszú Katinka, az eredményei szó szerint is súlyosak: összesen hét és fél kilónyi érmet nyert, a rövidpályás Vk-sorozatban például 55-öt, köztük 32 aranyat. Kétszáz és négyszáz vegyesen világbajnok lett, az európai sportági szövetség meg is választotta az év úszónőjének. Egy ilyen sűrű időszak után egyedül a kiégéstől féltik néhányan, ám férje-edzője, Shane Tusup különleges tervvel igyekszik megakadályozni ezt.

"Lélegzetelállító idény áll mögöttünk, megtiszteltetés, hogy a része lehettem" - foglalta össze az érzéseit Tusup az Origónak. Hosszú az olimpia után szakított Dave Salo edzővel, akivel még Amerikában dolgozott együtt. A Vasas versenyzője mélypontra került London után, mikor egy interjúból megtudta, hogy Salo tudatosan hanyagolta el a külföldi tanítványait, hogy ezzel is javítsa az amerikaiak esélyeit.

Azóta Hosszú befejezte az iskolát, hazaköltözött, és magával hozta Tusupot, akihez a két aranyat és egy bronzot hozó barcelonai vb után hozzáment feleségül. A számos változás átlendítette a holtponton Hosszút, majd belekezdett a fenti sikersorozatba egy sajátos módszer segítségével: párjával úgy döntöttek, a monoton edzések helyett inkább versenyekre utaznak majd, miután az utazásban több örömét leli a 24 éves úszónő.

Hosszú éve minden várakozást felülmúlt Forrás: AFP/ANP

"Mikor London után munkához láttunk, négyéves tervet dolgoztunk ki, a 2016-os riói olimpiáig" - magyarázta Tusup. "Egy teljesen új programot építettünk fel, az alapján, hogy mit tartunk fontosnak, és mit nem. Közben igyekszünk felszámolni Katinka gyengéit, egyúttal fejleszteni a természetes erősségeit. Az idei évet tesztnek szántuk, nem azt tartottuk fontosnak, hogy Katinka sok aranyérmet nyerjen, hanem hogy végigvigyük a programunkat. Az eddigi sikerek ellenére mindent átvizsgálunk visszamenőleg is, egy teljesen semleges kiindulópontról. Mintha nem egy pazar év állna mögöttünk, csak simán rendben lévő."

A terv, hogy Rióig minden évben felülvizsgálják, min kell javítani. Bár az edzések helyetti versenyzés ma még szokatlannak számít, Tusup óvakodott attól, hogy forradalminak nevezze a módszert: "Az amerikai Missy Franklin hasonlóan készül. Nem egyszerűen arról van szó, hogy Katinka induljon el minden egyes versenyen: vannak rövid-, közép- és hosszú távú céljaink, így minden egyes versenynek megvan a maga funkciója. Az csak besegít, hogy Katinka egyszerűen versenyzésre született."

A Los Angeles-i születésű egykori hátúszó Hosszú munkabírására is épít, edzőként ugyanis kihívás elé kell állítania a versenyzőit, márpedig a magyar úszónő többször "elevenen felfalta" az edzéstervét, amitől "leesett az álla".

Hosszú - aki csütörtökön megkezdi az idei utolsó versenyét, a dániai Herningben - London óta "ugyanúgy beszél és ugyanúgy edz", mint előtte, de "többé már nem fél", mondja Tusup, elgondolkodva: "Utálom beismerni, de örülök, hogy nem szerzett érmet az olimpián, mert akkor ma nem becéznék Iron Ladynek."

Favágómódra dolgozni sem könnyű

Az úszás felkészülési módszereinek változása a sportág fejlődésével függ össze. Ahogy Kiss László szövetségi kapitány elmondta: "A tradicionális felkészülés három makrocikusból áll, alapozási időszakból, felkészülési versenyekből, végül egy főversenyből, amire kihegyezik az egészet. Most arrafelé megy az úszás, mint a tenisz: minél több versenyt szerveznek egy évre, így a sztárok folyamatosan szerepelnek, a pénzdíjak pedig emelkednek, professzionalizálódik a sportág."

Ennek megfelelően alakul át az úszók felkészülése, "az alapozó időszak eltűnt", mondja Kiss, "a felkészülés pedig nincs kiélezve egy főversenyre", ezzel együtt ahogy Hosszú készül még viszonylag új irányzatnak számít, amit "még a dél-afrikaiak olimpiai és világbajnoka, Chad le Clos követ. Méterszámban Hosszú kevesebbet úszik, mintha a hagyományos módon készülne, csak sokkal intenzívebben teljesít. Különben az az út sem könnyű, amikor nincs verseny, viszont dolgozni kell favágómódra."

Kiss: Hosszú nem többet, hanem intenzívebben úszik Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hosszú Katinka klubja, a Vasas úszószakosztályának vezetője, Magyarovits Zoltán ugyanakkor árnyalja kicsit a képet: "A sok versennyel készülés nem olyan nagy újdonság, mert Amerikában az egyetemek csapatai minden hétvégén versenyeznek egymással, csak az nem kap akkora sajtóvisszhangot. Megjegyezném, Hosszú sem edzés helyett jár versenyezni, hanem mellette: amikor nincs versenye, 13 edzést tart egy héten. A versenyeken pedig nem csak a fő számaiban indul el, ami korábban is létezett: Czene Attila és Egerszegi Krisztina is elindult egy-egy ob-n minden számban. És nem feltétlenül csak egy út vezet a csúcsra, Gyurta Dániel például korábban éppen kevesebb versenyen indult, és több hangsúly jutott az edzéseire. Nem mondhatni, hogy eredménytelenül."

Ráadásul Hosszúék sikereinek "a sűrű versenyprogram csak egy része", jegyzi meg Magyarovits, "nagy hangsúlyt helyeznek ugyanis a szárazföldi edzésre, a táplálkozásra, és a táplálékkiegészítőkre is. A sikernek tehát sok összetevője van."

Ahogy Tusup fogalmazott: "Egy teljes paklival kártyázunk, nem csak királynő, de király, ász és joker is található a lapok közt. Minden apró részletre figyelnünk kell, minden területet alaposan elemzünk, és igyekszünk összecsiszolni őket." A hasonlat többszörösen is találó, elvégre az úszónőt Queen Hosszúnak is becézik angolul.

Nincs kiégetve

Ám bárhogy is keverik a kártyát, Hosszú szédületes tempóját látva óhatatlanul is megjelenhet a kiégés réme. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke úgy fogalmazott az Origónak: "Az egész világ leborul előtte, fantasztikus, amit produkál, de aggódunk, hogy meddig tartható a csoda, amit művel. Példátlan, hogy valaki ilyen sorozatban a csúcson legyen, ennek egyelőre nincs modellje."

Gyárfásból a "szeretetteljes féltés" beszél, mert persze szeretné, ha a Vasas versenyzője "mindennap világcsúcsot úszna", de mivel eddig példátlan nyerő sorozatban van, "az is lehet, ha holnaptól kevesebbet edz, akkor már nem nyer. Ezt nem tudhatjuk."

Hosszú és Tusup figyel a regenerációra is Forrás: MTI/Kovács Anikó

A szövetségi kapitány - aki a Komjádi uszodában nap mint nap látja Hosszú edzéseit - nem tart ilyen problémától: "Meggyőződésem, hogy nincs kiégetve, és nem is tartok ettől. Imád versenyezni, így nagyon magas szinten fog tudni teljesíteni a következő időszakban is."

"A vb előtt már lezajlott ez kicsiben, mondták, hogy 'egész évben versenyeznek, mi lesz ebből?' Aztán láttuk, ahogy Hosszú két vb-aranyat nyert" - közölte Magyarovits. "Két arannyal Rióban sem lennénk elégedetlenek."

Kiss hozzátette még, hogy a regenerálódásra ugyanúgy ügyelnek Hosszúék, akár a többiek, és azért a január, február így is csendesebb időszak, amikor nagyon kevés a verseny.

Felhős viszony

A parton azonban nem stimmel minden úgy, ahogy a medencében. A 25 éves Tusup még a barcelonai vb idején a következőt nyilatkozta az Origónak: a magyar edzőkkel "nem teljesen felhőtlen a kapcsolatom, egyrészt a korom miatt, másrészt azért sem vagyok túl népszerű, mert amerikai vagyok". Mint most elmondta, e téren azóta sem változott semmi, viszont pozitív, hogy "mind Katinka, mind az én kapcsolatom rendkívüli mértékben javult a szövetséggel".

Az interaktív Tusup Forrás: MTI/Illyés Tibor

A nyitott és "nagyon interaktív" Tusup azonban mindenkivel jó kapcsolatra törekszik, december első napján például a Testnevelési Egyetemen több edző mellett ő is tartott egy szakmai előadást.

"Dugig megtelt az előadó" - jegyezte meg Magyarovits. "De korábban Kiss László több fórumon is példaként állította Tusupék modelljét a magyar edzők elé, akik részéről van is fogékonyság az újításokra."

Kiss László a maga részéről nem tapasztalt feszültségeket, a kérdésről csupán annyit mondott: "Le a kalappal Shane előtt, amiért eljött a felesége kedvéért Magyarországra, és nekünk hozza az eredményt - ugyanígy mehetett volna Katinka is Amerikába."

Shane azért költözött Budapestre, mert "Magyarországon dolgozva akartak részesei lenni valaminek, része a nemzeti válogatottnak, amellyel képviseljük az országot". Ugyan a belváros sétálóutcáit szereti, túl sok ideje nincs városnézésre, inkább a szűkebb közegében, az uszodában kezdi otthon érezni magát. A TF-es előadásában pedig többes szám első személyben fogalmazott, magyar edzőként.

A különleges tervük egyszerű Forrás: MTI/Illyés Tibor

Azt pedig közvetlen hangnemben árulta el, mi a különleges tervük a kiégés elkerülésére: "a különleges terv csak annyi, hogy Katinka élvezze az úszást. Értelmetlen lenne csinálni, ha nem találna benne örömet, ezért is találtuk ki, hogy az állandó edzés helyett inkább utazzunk versenyekre. Még ha magas szinten csinálod is a dolgod, és komolyak is a kihívások, akkor is kell legyen benne örömöd, különben az egész értelmetlen."