Vágólapra másolva!
Bernek Péter ezüstérmet szerzett a dániai Herningben zajló rövidpályás úszó-Eb-n a 200 méteres hátúszás döntőjében. Hosszú Katinka ellentmondást nem tűrő győzelmet aratott 200 vegyesen, majd mindössze 13 percet pihenve negyedik lett 200 pillangón. Gyurta Dániel a legjobb idővel lépett döntőbe a gyengébbik számának számító 100 mellen. Cseh László jó rajt után elmerevedett, és gyenge idővel utolsó lett a 200 vegyes döntőjében.

A 200 hát döntőjébe a legjobb idővel bejutó Bernek Péter délelőtt azt mondta, életében először végre le szeretné győzni a szám klasszisát, Radoslaw Kaweckit, és ennek megfelelően át is vette a vezetést féltávnál. A két éve verhetetlen lengyel azonban a fordulónál robbantott, és a víz alatt jókora előnyt szerzett. Bernek hiába közelített rá a két fal között, a fordulónál tovább nőtt a rivális előnye, aki végül magabiztosan nyert.

Kawecki megvédte címét, Bernek pedig a tavalyi Eb-hez hasonlóan ezüstérmes lett. Egyéni csúcsával megverte volna Kaweckit, ezzel együtt idei legjobbját úszta. "Az idő lehetett volna kicsit jobb, bár most annyit mentem, mint tavaly Kawecki, csak ő is javult egyet" - mondta Bernek a döntő után. "A fordulóival vert meg, hiába adtam bele mindent, sajnos a delfinezéssel mindig nagy előnyre tesz szert. Ha én is megpróbálnék hasonlóan nagyokat fordulni, még hamarabb elfáradnék, bár így is eléggé kivagyok. Az ezüstéremmel persze elégedett vagyok, sokat kell még dolgozni azon, hogy egyszer arany legyen."

A 200 női vegyes világcsúcstartója, Hosszú Katinka az első méterektől kezdve vezetett, féltávnál jelentősre növelte előnyét. A szám kétszeres Európa-bajnoka, Verrasztó Evelyn ekkor feljött a harmadik helyre. Hosszú a gyorsúszásban visszaverte az orosz Jefimova támadását, majd magaztosan több mint egy testhosszal győzött. Ideje 2:04,33, ezzel megjavította Verrasztó Evelin Eb-csúcsát, aki végül hatodik lett.

"Jól ment az úszás, azt hiszem, 200 vegyesen sikerült a legjobbamat nyújtanom" - idézte a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala Hosszút. "Ez az idő jobb, mint a régi világcsúcs, amit augusztusban döntöttem meg, azaz mondhatjuk, ennél az időnél még senki sem úszott jobbat rajtam kívül."

Gyurta Dániel 100 mellen 67,56 mp-cel nyert az első a futamban, ezzel egy mp-et javított délelőtthöz képest, és a legjobb idővel lépett a döntőbe.

A női 200 pillangó döntőjében a spanyol Garcia Belmonte féltávig egy testhossz előnyt szerzett Hosszú előtt. Az aranyérme után mindössze 13 percet pihenő magyar klassszis ezúttal a folytatásban sem tudott gyorsulni, így végül címvédőként negyedik lett, mindössze öt századdal előzte meg az ötödik Szilágyi Liliánát.

"Picit sajnálom a 200 pillét, az összes fordulót elrontottam, de akkor sem lett volna sokkal jobb. Meg aztán úgyis a 200 vegyesen volt a hangsúly" - mondta Hosszú a szám után. "Ha tizenhárom percnél több pihenő van a két szám között, talán másként alakul az egész, de nem fáj a szívem a pillangó miatt. Úgy érzem, kezdek bemelegedni."

A győztes Belmonte elvette Hosszú Európa-csúcsát.

Férfi 200 vegyesen Cseh László remek rajttal az élen fordult a hátúszásra, majd a féltávnál is vezetett. Mellen megérkeztek rá a riválisok, a portugál Oliveira átvette tőle a vezetést. A gyorsúszásban a számban ötszörös aranyérmes és címvédő magyar klasszis nagy meglepetésre elmerevedett, és végül az utolsó helyen végzett, két és fél másodpercet rontva délelőtti idején. Ugyanitt Verrasztó Dávid hetedik lett.

A férfi 50 gyors döntőjében Kozma Dominik a kilencedik lett. A Hosszú Katinka, Dara Eszter, Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn összeállítású 4x50 méteres magyar gyorsváltó a nyolcadik helyen végzett.