Vágólapra másolva!
Csennajban a sakkvilágbajnoki döntő kilencedik játszmája a világossal játszó címvédő Viswanathan Anand számára katasztrofális vereséggel végződött. Kihívójának, a norvég Carlsennek mindössze fél pontra (egyetlen döntetlenre) van szüksége a világbajnoki címhez.

Norvégiában már hűtik a pezsgőket, az ország első sakkvilágbajnoki címének ünneplésére készül.

Nyugodtan tehetik, hiszen a regnáló világbajnok csúnyán elrontotta a párosmeccs kilencedik partiját. Ahogy Verőci Zsuzsa nagymester a Sakkblogban írja, Anand mindent egy lapra tett fel, rohamra vezényelte haderejét a világranglistát vezető kihívó, Magnus Carlsen királyállása ellen. Carlsen a nehéz állásban higgadtan védekezett, majd az indiai világbajnok döbbenetes hibáját kihasználva a 28. lépést követően győztesen állhatott fel a sakkasztaltól. Hihetetlen elkeseredés, szomorúság látszott az arcán, lélekben talán elbúcsúzott a világbajnoki címétől - írja Verőci nagymester, aki interneten, élőben követi a párharcot.

Anand és Carlsen Csennajban Forrás: AFP/Seshadri Sukumar

Magnus Carlsen 6 – 3-ra vezet, a pénteki tízedik partiban világossal játszik, fél pontra van szüksége a világbajnoki cím elhódításához. Ha holnap nem veszít, övé a trófea, és ő lehet Norvégia első sakkvilágbajnoka.