Vágólapra másolva!
Novak Djokovic megcselekedte, amit megkövetelt a haza: mindkét meccsét megnyerve életben tartotta a szerb reményeket a Davis-kupa-döntőn. Csakhogy egymaga kevés volt Tomas Berdych és Radek Stepanek ellen, akik minden olyan meccsüket hozták a hétvégén, melyen Djokovic nem volt a pályán. Csehország megvédte a címét, a szerbekért hiába tombolt 15 ezer ember, csak még egy kellett volna: Janko Tipsarevic vagy Viktor Troicki - előbbi sérülés, utóbbi eltiltás miatt nem játszhatott.

Novak Djokovic a nyolcvanharmadik meccsét játszotta idén, ami brutálisan magas szám, főleg ha hozzávesszük, hogy köztük olyan meccsek is szerepeltek, mint a Stanislas Wawrinka elleni öt óra két perces csata az AusOpenen. A szerb hős májusban három év után először kikapott Tomas Berdychtől, hogy most, az idény végén holtfáradtan újra találkozzon vele.

A szerb válogatottnak mindkét vasárnapi meccset hoznia kellett volna a Dk-döntőben, a címvédő csehek ugyanis 2-1-re vezettek az első két nap után. Rendkívül nehéz helyzetben voltak a hazaiak, elvégre Djokovic győzelme esetén is még egy bravúr kellett volna a nagyon fiatal Dusan Lajovictól az idei sorozat legutolsó meccsén, a roppant rutinos, finom kezű Radek Stepanek ellen.

Djokovicon látszott a fáradtság: igencsak koncentrálnia kellett, hogy hozza az adogatójátékát, Berdych jól mozgatt a pályán, komoly erőfeszítésre kényszerítette ellenfelét. A világmásodik így is sok breaklabdához jutott, és végül 5:4-es vezetésnél, egy negyedórás játék végén nagy keservesen el is vette Berdych adogatását.

Tomboló szerbek, fúvosokkal Fotó: Ujlaky István - Origo

Hasonlóan epikusan alakult a második játszma is: 4:4-nél Djokovicnak kellett két breaklabdát hárítania, aztán pedig eljutottak a szétütésig. Berdych - aki a bemelegítésnél, csuklóból is ütött egy 199 km/órás szervát - kiválóan kezdett, eljutott minibreakig, de a végén három nem kikényszerített hibát ütött egymás után, ezzel nyomasztó, 0-2-es szetthátrányba került.

"Mintha egy fallal mentem volna szembe" - jellemezte a játékot utóbb a cseh. "Igazán gyorsan játszottam, igazán keményen ütöttem, de akármit is tettem, mindig ott volt valahogy Nole."

Ünneplik a Falat Fotó: Ujlaky István - Origo

Berdych nem is bírta a nyomást, a harmadik játszma elején azonnal elvesztette az adogatását, Djokovic pedig nem engedte ki a sajátját a kezéből. Sőt, a végén újra breakelt, 6:4, 7:6, 6:2-re nyert. Ezzel Szerbia egyenlített (2-2), a párbaj utolsó meccse következett.

Djokovic meccspontja - később, még a pályán úgy jellemezte az érzést: "A legcsodásabb, amit egy teniszező átélhet"

Stepanek úgy lépett pályára, hogy amennyiben nyer, a történelem harmadik játékosa lesz (Henri Cochet és Fred Perry után), aki Dk-döntőben hozza az ötödik meccset, és az első, aki egymás utáni döntőkben teszi ezt.

A hangulat minden eddiginél súlyosabb lett - a szerbek már akkor is tomboltak, mikor Lajovic egyik, szorult helyzetből ütött labdája csak majdnem jó lett. Amikor pedig tényleg jó lett, a sajtószobában ülve, fülhallgatóval a fejemen, egy húszméteres folyosón át is behallottam a szerbek üvöltését. A harmadik napon azonban már nem a hatalmas zaj volt az érdekes, hanem a ritmusos váltakozás: tombolás a labdamenetek előtt, csönd azok alatt, megint tombolás a poénoknál.

Stepanek is megszokta a táncrendet. Bár a heves publikum őt idegesítette a legjobban a hétvégén, vasárnapra talán már meg is szerette ezt az atmoszférát: tanári megoldásokkal oktatta fiatal ellenfelét, szellemesen játszott, így biztosan nyerte mindhárom szettet (6:3, 6:1, 6:1).

Stepanek oktatott a zárómeccsen Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Szerbia tehát csak Djokovic révén tartotta magát, a Berdych, Stepanek kettős két-két egyest és egy párost is bevállalva 3-2-es győzelmet aratott, megvédve így a címét.

Djokovicon a meccsek után is érződött az idény végi fáradtság, kimérten, udvariasan válaszolgatott a kérdésekre, gondosan megválogatta a szavakat, de ezúttal nem poénkodott. Csak egyszer, a szerb újságíróknak mondott egy vicces félmondatot, mikor sokadszorra is a dopping miatt eltiltott Viktor Troickiről kérdezték. Segíthetett volna a hazaiakon Janko Tipsarevic is, ám végül saroksérülése miatt nem tudta vállalni a játékot.

A csehek pedig egyszerre voltak lazák, családiasak és profik. A kapitány rendre felkereste a cseh újságírókat, Berdychék mindig elsütöttek valami poént is a sajtónak. Jóval a hivatalos ceremónia után is a pályán ünnepeltek a hatalmas serleggel, Stepanek pedig a mezén lévő cseh oroszlánt méltatta, ami "belső erőt ad neki", ezért "nagyon jó babona".

Mikor megkérdezték, milyen érzés beállítani Fred Perry fent említett rekordját, visszakérdezett: "És melyikünk az öregebb?" Stepanek ugyanis már tavaly is a legidősebb játékos volt, aki ötödik meccset nyert Dk-döntőn, most a saját rekordját döntötte meg. A győzelemhez az is kellett, hogy Djokovic ne játsszon párost. "A szerbek a garázsban hagyták a Ferrarit" - kommentálta a döntést Stepanek, megjegyezve, hogy ezzel a barátja, Djokovic előtt tiszteleg.

Csehország harmadszor nyert Dk-t, ezzel ellépett az oroszok mellől, fel a németek mellé. Az Egyesült Államok 32-szer nyerte meg a sorozatot, Ausztrália 28-szor, Franciaország és Nagy-Britannia kilencszer, Svédország hétszer, Spanyolország ötször, Szerbia, Horvátország, Olaszország és Dél-Afrika egyszer-egyszer.