Vágólapra másolva!

Megállás nélkül úszott 48 órán át

Megszakítás nélkül 48 órán keresztül úszott New Yorkban egy külön e célra felállított szabadtéri medencében Diana Nyad, a Floridai-szorost cápaketrec nélkül elsőként átúszó sportoló, hogy adományokat gyűjtsön a tavalyi Sandy hurrikán károsultjai javára. Az akció 105 ezer dollárt hozott.

A 64 éves amerikai hosszútávúszó helyi idő szerint csütörtök reggel kilenc órakor lépett ki teljesen kimerülve a manhattani Herald Square területén felállított 36,6 méteres medencéből. Mint elmondta, a kétnapos nonstop úszás a vártnál sokkal nehezebb volt, és bár készen áll hasonló karitatív akciókra, a jövőben csak 24 órás úszást vállal.

Az extrémsportolóval néhány táv erejéig mindig együtt úszott valaki más is, felváltva egy-egy helyi híresség, tűzoltók, rendőrök, sőt még egy Roscoe nevű kutya is, amely túlélte a Sandy hurrikán okozta árvizeket. Az összegyűlt adományok szétosztásában az AmeriCares Foundation nevű szervezet fog segíteni.

A hosszútávúszónak szeptemberben elsőként sikerült átúsznia a Kubát az Egyesült Államoktól elválasztó Floridai-szorost cápaketrec nélkül. Nyad, akinek négy kudarcba fulladt kísérlet után ötödszörre sikerült megtennie a 166 kilométeres távot, mintegy 53 óra alatt úszta át a szorost.