Vágólapra másolva!
Nem jutott az elődöntőbe - és végül csak hetedik lett - a magyar férfikard-csapat, a nőitőr-válogatott pedig a legjobb 16 között kapott ki a Budapesten zajló vívó-világbajnokságon.

Ha reggel ezt mondják nekem, föl se kelek

A Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Gáll Csaba alkotta magyar válogatott a kardozók szombati csapatversenyében Argentína (45-24), majd Franciaország (45-40) legyőzésével a negyeddöntőig menetelt, ahol 45-44-es vereséget szenvedett a román együttestől.

Az első asszót a románok nyerték, ám az olimpiai bajnok Szilágyi Áron 7-2-es sikere után már a magyar válogatottnál volt az előny. Innen kezdve végig a magyar csapat vezetett, 30-22 és 35-30 is állt az eredményjelzőn, majd Iliász Nikolász 10-4-es veresége után fordított az ellenfél, és 40-39-re vezetett.

Az utolsó asszót Szilágyi vívta, visszavette az előnyt, 44-40-re is vezetett, egyetlen tusra volt a győzelemtől, de a románok - vitatható ítéletekkel - innen fordítottak, és nyertek.

A románok örülhettek... Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Egy álom tört most darabokra" - nyilatkozta Iliász Nikolász. "Többször is a zsebünkben volt a találkozó, mégse tudtuk megnyerni. Sokkoló, ami történt. Nem akarom a zsűrire fogni, de fontos pillanatokban ítéltek hibásan ellenünk. Nem sokszor, de döntő helyzetekben. Ilyen volt a harmadik asszóm vége, ha ott 40-39 nekünk, akkor biztos vagyok abban, hogy megnyertük volna a végén" - mondta. Hozzátette, a fehéroroszok Olaszország elleni győzelme külön szívfájdalom számára, mivel meggyőződése, hogy le tudták volna győzni őket, és úgy az aranyért harcolhatnának délután. Utána ki is kaptak az olaszoktól Szilágyiék, így csak a hetedik helyért vívtak, ahol egy tussal legyőzték az Egyesült Államok csapatát.

A döntőben az oroszok 45-38-ra verték meg a románokat.

A női tőrcsapat is elesett

A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin összeállítású tőrcsapat a lengyelekkel találkozott a legjobb 16 között, ahol 43-35-re kikaptak a magyarok, így a kilencedik helyért folytathatták.

Kreiss Gábor, a női tőrözők szakágvezetője azzal kezdte értékelését, hogy nem szokott a bírókra hivatkozni, de ezúttal a zsűri nem állt a helyzet magaslatán. "Az elején feszültek voltak a lányok, de aztán Aida visszahozta a mérkőzést. Ezt követően, a közepén Edinánál legalább négy-öt tust fordítva ítéltek meg, és ez a végén végzetes lett" - mondta a szakvezető. Hozzátette: a lengyel és a magyar két egyforma erősségű válogatott, a legutóbbi két összecsapásukat a magyarok nyerték, most bírói segédlettel a lengyelek.

Varga Gabriella elmondta, hogy nagyon felkészültek erre a mérkőzésre, videón is elemezték az ellenfelet, nem tudja, miért nem jött ki a lépés. Knapek Edina bevallotta, hogy nagyon feszült volt, de mindannyiukban nagy volt a bizonyítási vágy, hazai közönség előtt szerettek volna olyan jól szerepelni, mint a bronzérmet hozó júniusi Európa-bajnokságon. "Számítottam rá, hogy küzdelmes lesz a mérkőzés, hiszen a lengyelek is készültek ránk" - magyarázta Mohamed Aida, aki szerint Knapek Edina asszója döntött, amikor bármilyen lámpa égett, a bíró minden találatot a lengyeleknek ítélt.

női tőr, a 9-16.helyért:
Magyarország - Mexikó 45-32

a 9-12. helyért:
Magyarország - Japán 45-21

a 9. helyért:
Németország - Magyarország 45-41

negyeddöntő:
Olaszország - Kína 45-20
Oroszország - Kanada 45-21
Franciaország - Lengyelország 45-29
Koreai Köztársaság - Ukrajna 38-28

elődöntő:
Olaszország - Koreai Köztársaság 45-19
Franciaország - Oroszország 45-42

a 3. helyért:
Oroszország - Koreai Köztársaság 45-38

döntő:
Olaszország - Franciaország 45-18