Vágólapra másolva!
A Debreceni Sportcentrum új edzőt keres a hosszútávúszásban olimpiai bajnok Risztov Évának. A jelöltek között a Kis Gergővel foglalkozó Farkas András, valamint a korábbi nyíltvízi úszó Kovács Rita is ott van. Az idei vb-n kilencedik helyen végzett Risztov elmondta, nem volt felkészülve az aranyéremmel járó felhajtásra, a London utáni szabadsága pedig rövidnek bizonyult.

Az úszószövetség Facebook oldalára feltett hírben az áll, hogy a Londonban hosszútávúszásban aranyérmes Risztovval háromórás egyeztetést tartott az őt foglalkoztató Debreceni Sportcentrum igazgatója, Orendi Mihály. A beszélgetésben többek közt elhangzott, hogy a nagy menetelésben kifáradó úszónak hosszabb szabadságra kellett volna mennie London után.

"Maga ismerte el, hogy lelkileg nem igazán volt felkészülve pályafutása legnagyobb diadalának a feldolgozására: a nagy ünneplésre, a kitüntetésekre, a sok-sok meghívásra, legkevésbé pedig arra az új életvitelre, ami a hírességek, az úgynevezett celebek mindennapjait jellemzi" - idézte Orendit a Telekom Sporthír Szolgálat.

A 28. születésnapját augusztus 30-án ünneplő Risztov Éva a barcelonai világbajnokság 10 kilométeres nyílt vízi versenyében a kilencedik helyen ért a célba, ugyancsak kilencedik lett az 5 kilométeres váltóban, majd az 1500 méteres gyorsúszástól betegség miatt visszalépett. Az olimpiai bajnok közvetlenül a vb előtt elhagyta a válogatottak hódmezővásárhelyi edzőtáborát, és Debrecenben készült tovább.

Orendi arról is beszámolt, hogy új edzőt keresnek az úszónak, aki mellett két trénert is foglalkoztatnának. A váltás konkrét okát nem fogalmazzák meg a hírben, de olyan szakembert keresnek, aki pályafutása hátralévő éveiben ideális és végső megoldást jelent Risztov számára. "Nem nagy a választék, de mi a jobbak közül is a legjobbat szeretnénk megtalálni Évinek" - fogalmazott Orendi. "Egészen pontosan a legjobbakat, mert szüksége lenne egy olyan segítőtársra, aki a felkészülését megtervezi, az edzésterveit testre szabottan elkészíti, de emellett egy olyan partnerre is, aki nap, mint nap ott áll mellette, fogja a kezét, és ha kell, az olimpiai bajnokot is helyre tudja tenni."

A tárgyalások már megkezdődtek, a végleges döntést szeptember 15-i határidővel akarják meghozni Debrecenben, vagyis legalább két héttel Risztov Éva edzésmunkába állása előtt. "Az elvárásoknak többen is megfelelhetnek, mint például a Kis Gergővel foglalkozó Farkas András, valamint a nyíltvízi úszásban versenyzőként már bizonyított Kovács Rita. Hangsúlyoznom kell, hogy nem a már kiválasztott edzők nevét említettem, hanem két olyan potenciális segítőtársét, akiknek a munkája kellő szakmaiságot tükröz, és akik a véleményünk szerint jól ki tudnák egészíteni egymást."

Orendi Mihály elmondása szerint úgy búcsúzott Risztovtól, hogy októberig csak az aktív pihenés edzéstervét kell teljesítenie.

Risztovot az olimpiára a Debreceni Sportcentrum szakedzője, Dévay László készítette fel, a válogatottnál Széles Sándor volt az edzője.