Vágólapra másolva!

Női tőrben nem hibáztak a magyarok

Szilágyi Áron mellett a selejtezőből feljutott Gémesi Csanád és Szatmári András is vívni fog a 64 között a budapesti vb kardversenyében. Iliász Nikolász viszont kiesett. Nő tőrben mind a négy magyar felkerült a 64-es táblára.

Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron a világranglistán elfoglalt második helyének köszönhetően - a rangsor élcsoportjában álló további 15 vívóval együtt - kiemeltként nem vívott a hétfői selejtezőben.

A magyarok közül a csoportküzdelmek során Gémesi Csanád szerepelt a legjobban, ő öt győzelmet aratott és csak egy asszót vesztett el, úgyhogy az első szakaszt követően közvetlenül felkerült a főtáblára.

Ugyanez sikerült később Szatmári Andrásnak is, aki négy gőzelemmel és egy vereséggel zárta a csoportkört, majd a legjobb 64-be jutásért vívott párharcban magabiztosan, 15-4-re múlta felül a kínai Vu Csiét.

A negyedik magyar, Iliász Nikolász ugyanakkor nem vívhat majd a folytatásban, mert a csoportban elért három győzelme és két veresége után a direkt kieséses szakaszban 15-12-re kikapott a francia Nicolas Rousset-tól. Kettejük asszóját sokan követték a pást körül, és a szurkolók azt láthatták, hogy Iliász az elején egyáltalán nem találja a távolságot és a ritmust, ennek következményeként pedig a francia elhúzott 7-0-ra. Innen már szinte lehetetlennek tűnt fordítani, a magyar kardozónak azonban majdnem sikerült. Az egyperces szünet után, 8-1-es állásról felzárkózott 13-12-re, az utolsó két tust viszont megint Rousset adta, így Iliász számára véget ért az egyéni verseny.

A férfi kardozók szerdán vívnak az érmekért és a helyezésekért.

Mind a négy magyar női tőröző felkerült a 64-es táblára a budapesti világbajnokságon.

Női tőrben a 80 fős mezőnyben Mohamed Aida világranglista tizenhatodikként még éppen kiemelt volt, így ő a hétfői rajton pihenhetett, Knapek Edinának, Varga Gabriellának és Varga Katalinnak viszont meg kellett küzdenie azért, hogy a verseny szerdai folytatásában is érdekelt legyen.

Varga Katalin a csoportjában öt győzelmet aratott - többek között legyőzte a szülés után visszatért, hatszoros olimpiai bajnok, 13-szoros vb-aranyérmes olasz Valentina Vezzalit -, Varga Gabriella 4/2, Knapek Edina pedig 2/3-mal lépett tovább. Ez azt jelentette, hogy mindhárman rögtön felkerültek a főtáblára, anélkül, hogy direktkiesés asszót kellett volna vívniuk.