Vágólapra másolva!
A világ legjobb sprintereinek többsége nem él semmilyen doppingszerrel, állítja Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke. A 80 éves szenegáli sportvezető a dpa hírügynökségnek adott interjújában kijelentette, az IAAF úttörőküzdelmet folytat a teljesítményfokozó szerek használata ellen, és biztos benne, hogy a sportág nem veszít népszerűségéből.

Minyá závut Usain Bolt

"Nem hiszem, hogy a doppingesetek súlyosan károsítanák a sportág megítélését, hiszen évtizedek óta elkötelezettek vagyunk a tiltott szerek elleni küzdelemben. Úgy vélem, a pozitív esetek nem károsítják, inkább erősebbé teszik a sportágat" - nyilatkozta Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke

Az elmúlt hetekben a jamaicai Asafa Powell, Veronica Campbell-Brown és Sherone Simpson mellett az amerikai Tyson Gay is megbukott a vizsgálatokon. Diack szerint a férfi 100 méteres síkfutás mindig is előtérben lesz, ezért amikor egy sprinterről kiderül, hogy csalt, az mindig sokkal drámaibb hatást vált ki. Azt viszont rossz beidegződésnek tartja, hogy valakit csak a gyorsasága miatt doppingolással vádoljanak.

Usain Bolt Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

"Usain Bolt tiszta, ebben biztos vagyok. Sőt, a 100 métert tíz másodpercen belül teljesíteni tudó sprinterek nagy része is tiszta" - mondta Diack, aki szerdán és csütörtökön az IAAF soros kongresszusán elnököl.

Az idei világbajnokság augusztus 10-én, szombaton kezdődik, a szervezők azt ígérték, a legmagasabb szinten képesek biztosítani az eseményt.

A moszkvai vébén 206 ország 1974 sportolója indul.