Vágólapra másolva!
A nyolcaddöntőnél tovább egyik magyar női tőrvívónak sem sikerült eljutnia a budapesti vívó-világbajnokságon. Varga Gabriella az első körben, Varga Katalin a 32 között búcsúzott. Knapek Edinát és Mohamed Aidát egyaránt olasz vívó ejtette ki a legjobb 16 mezőnyében.

Az első kört a négy magyar közül csak Varga Gabriella nem tudta sikerrel venni, Mohamed Aida, Varga Katalin és Knapek Edina továbbjutott, utóbbi kettőt a következő körben összesorsolták.

A legjobb 32 közötti magyar-magyar párharcban az első találatot Knapek adta, majd 5-1-re és 8-3-ra elhúzott. Az első pihenőt Knapek 8-5-ös vezetésénél kezdték meg, a szünet után azonban Varga közelített honfitársához, s feljött 12-10-re. Ezt követően Knapek újítani tudott, ellépett 14-10-re, majd ismét Varga pillanatai következtek, 14-13 után azonban Knapek bevitte a döntő tust.

"Ne haragudj!" - borult könnyes szemmel csapattársa nyakába a győztes. A két versenyző pár pillanatig egymást nyugtatgatta, majd Varga azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy bár szeretett volna győzni, nincs elkeseredve. "Sok éve vívunk együtt, ismerjük egymást. A vége felé feltámadtam, de nagyon sok érvénytelen találatot vittem be" - mondta.

A két magyar nagy csatát vívott a második körben Forrás: MTI/Földi Imre

Knapek a győztes mérkőzés után arról beszélt, hogy - miként egymás elleni asszóikban mindig, úgy most is - minden találatért nagyon meg kellett dolgozniuk. "Az egymás közötti asszóinkat nézve majdnem döntetlenre állunk. Egyszer egyikünk, másszor másikunk győz, most nekem sikerült" - mondta Knapek Edina.

A 32 között Mohamed Aida német ellenfelet kapott, és miután az első tust bevitte, folyamatosan adta a találatokat Anne Sauernek. Az összességében sima mérkőzés során mindig megvolt a magyar három-négy tusos előnye, a végén pedig fölényes, 15-7-es sikerrel jött le a pástról.

Varga Katalin csak az első meccse után örülhetett Forrás: MTI/Illyés Tibor

A nyolcaddöntőben Mohamed az olimpiai bajnok olasz Elisa Di Franciscával találkozott, aki nagyon simán verte 15-3-ra. "Nagyon csalódott vagyok, mert szorosabb eredményre számítottam, de nem tudtam felvenni az olasz ritmusát" - mondta letörten az MTI-nek a Törekvés 37 éves sportolója.

Knapek a szintén olasz Carolina Erbával mérkőzött meg, és hiába vezetett 8-3-ra, majd 10-8-ra is, végül óriási csatában kikapott.

a 16 között:
Elisa Di Francisca (olasz) - Mohamed Aida 15-3
Carolina Erba (olasz) - Knapek Edina 14-13

a 32 között
Knapek Edina - Varga Katalin 15-13
Mohamed Aida - Anne Sauer (német) 15-7

korábban a 64 között:
Knapek - Astrid Guyart (francia) 15-13
Varga K. - Alekszandra Szinita (ukrán) 15-13
Mohamed - Martyan Jelinska (lengyel) 13-12
Valentina Vezzali (olasz) - Varga Gabriella 12-10