Vágólapra másolva!
Kozák Danutával nagyot fordult a világ, amióta tavaly két aranyérmével a londoni olimpia legeredményesebb magyar versenyzője lett. A 26 éves kajakost boldoggá teszi, hogy az emberek örülnek a sikereinek, a média érdeklődését viszont igyekszik kizárni. Nem szomorú, amiért a júniusi Eb-n kikapott a Szerbiát erősítő Benedek Dalmától, sőt még drukkol is neki. Megszokta, hogy sokszor egyedül edz, legyőzte önmagát, és nagyon szereti, hogy a párja lett az edzője.

Hogyan sikerült a felkészülése?

Minden rendben volt, a végén már csak a formámat hegyeztük, jó állapotban vagyok, jó időket mentem. Most már csak fejben kell ott lennem, hogy a maximumot ki tudjam hozni a pályán magamból Duisburgban.

Hogy megy a közös munka a párjával?

Szerintem már az első pillanatban megtaláltuk a közös hangot, jó edzéseket tart, maximálisan rám íródnak a foglalkozások , és ezt szeretem.

Amikor egyedül edz, és nincs más kajakos a vízen, milyen módon tudja motiválni magát?

Ez az, amit meg kellett szoknom tavasszal, kicsit nehéz volt, de két hét alatt sikerült belerázódnom.

Elfogadtam, hogy nem a versenytársakkal kell vetélkednem, hanem csak önmagammal, és ez nehezebb, mint mást legyőzni.

Hogyan tudja legyőzni saját magát?

Amikor fáj, és azt érzem, hogy jaj, legszívesebben letenném a lapátot, akkor nem teszem le, hanem küzdök tovább. Ezt én nehezebbnek érzem, mint valaki elé kerülni.

A duisburgi vb-n három számban indul Forrás: Dobos Sándor

Egy éve a londoni olimpián – a legeredményesebb magyarként – két aranyérmet is nyert. Hogyan tetszett az utóbbi egy év?

Sokat változott az életem, főleg, hogy kikerültem a megszokott közegből, a csapatból, ráadásul az emberek is másként kezelnek. Megszoktam, és úgy érzem, felnőttem a feladathoz.

Mi az, ami nem tetszett, és mi az, ami igen?

Nem örültem a média, és – már elnézést – az újságírók érdeklődésének, amit inkább szeretek kizárni, tetszett viszont, hogy az emberek sokkal közvetlenebbek lettek velem. Az utcán felismertek, örültek a sikeremnek, és nagyon jó érzés volt számomra, hogy a győzelmem őket is ugyanolyan boldogsággal töltötte el, mint engem.

A londoni duplázás után mennyire volt csalódott, hogy a portugáliai Eb-n, júniusban csak második lett?

Nem szomorkodtam, főképp, mert egy nappal a döntő előtt még hőemelkedésem volt, és betegen álltam rajthoz. Nem rossz az ezüstérem, ráadásul egy olyan lánytól, Benedek Dalmától kaptam ki, aki tényleg nem gyenge, és előtte, ha tavaly nem is, de előtte rendre centikkel lett csak második itthon. Dalma az országváltás óta jobban is evez, a döntőben én beleadtam mindent, és ez a második helyhez volt elég.

Miben lett jobb Benedek?

A technikája sokkal jobb lett, és nem annyira izmos talán, mint eddig, túl izmos volt szerintem a kajakhoz. Sokkal összeszedettebb lett, és úgy gondolom, hogy kicsit lenyugodott azáltal, hogy kikerült a magyar rendszerből, nem kell már stresszelnie.

Picit talán még örülni is tudott a szerbként nyerő Benedek aranyának?

Persze, abszolút semmit sem sajnálok Dalmától, mert éveken keresztül ott volt az élmezőnyben, de itthon sokszor csak második lett. Tényleg drukkolok neki.

Ő lesz a legnagyobb ellenfele a vb-n?

Dalmán kívül az új-zélandi és a német lány, de talán az ukrán Oszipenko is esélyes Duisburgban.

A magyar válogatón négy olimpiai bajnokot – Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa, Fazekas-Zur Krisztina, Szabó Gabriella - is legyőzött, eszébe jutott, hogy ez milyen nagy fegyvertény?

Nagy győzelem, de többen velem együtt lettek olimpiai bajnokok a négyessel, és már előtte is versenyeztem ellenük, amikor még nem is voltak olimpiai aranyérmesek. Nem gondolkodtam ezen, csak arra figyeltem, hogy jól menjek.

Pedig ennyi olimpiai bajnokkal még a londoni döntőben sem kellett megküzdenie. Őszintén, melyik győzelem volt nehezebb, a londoni vagy a szegedi?

Hasonló szinten mozog a kettő. A válogatón simán nyertem, de ha Duisburgban nem győzök, akkor elmondhatjuk majd, hogy mégis csak erősebb a külföldi mezőny.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Örült vagy sem annak, hogy Douchev-Janics Natasa végül nem szerb színekben indult az idei versenyeken?

Nem foglalkoztam egyáltalán ezzel, nem zökkentett ki, csak magamra figyeltem. Főképp, hogy Natasa inkább a 200 méteres versenyekre specializálódott, én pedig az 500 méteres távokra.

Janics Natasa azt mondta, míg régebben viszonylag könnyedén is meg lehetett nyerni egy-egy világversenyt, ma már egy rossz rajt is mindent elronthat, igaz, ő a saját idősödésével magyarázta ezt. Ön szerint változott a kajakos mezőny erőssége?

Valóban erősebb lett a mezőny, hiszen régen jórészt csak a németek és a magyarok harcoltak az aranyéremért, ma viszont már sokkal több ország bele tud szólni a csatába. Ausztrália, Új-Zéland, Dánia egyaránt feljött, de ahogy nézem az ifjúsági mezőnyt, olyan országokról is hallani lehet, amelyek korábban nem nyertek aranyat. Egyre keményebb lesz nőként aranyat nyerni.

Eszébe jut már a riói olimpia?

A London utáni első évben nem gondoltam rá, csak a vb-re koncentráltam, de amikor kvalifikációs világbajnokságot rendeznek majd, akkor előtérbe kerül a 2016-os olimpia. De azért minden vb egy kis, de fontos állomás Rióig.

Három számban – 500 m egyes és négyes, 200 m váltó – is indul a vb-n, mire számít?

Szeretnék mind a három verseny után úgy kiszállni a hajóból, hogy beletettem mindent, amit lehet. Aranyérmes vágyaim vannak, de nem vagyok jós.

Mi lesz a taktika a duisburgi döntőben? Jó rajt, erős hajrá, vagy végig nyomni fog?

Végig nagyon nyomni kell, és a mezőnytől is függ, de ezt inkább nem mondanám mikrofonba. Valamikor jó a hajrám, valamikor jobb az eleje, meg hát nem is csak egy taktikával versenyzek.

Izgul még a világversenyek előtt?

Persze, izgulok. Azért érzem, hogy kicsit más, mint az első vb-k, amelyeken óriási volt bennem a versenydrukk, és arra gondoltam, hogy az életemet fogja eldönteni az adott világverseny. Most már nem így állok neki, de még mindig nagyon izgulós vagyok, és nagyon oda akarom tenni magam. Fontos számomra, hogy jól szerepeljek.

Miért izgul, hogy nehogy megsérüljön, hogy milyenek lesznek a körülmények, hogy minden részlet klappolni fog-e, vagy csak a pár perces verseny miatt?

A körülmények miatt nincs miért idegeskednem, hiszen azok adottak, csak azon izgulok, hogy jó eredményt érjek el.