Vágólapra másolva!
Hosszú Katinkának örülni sem volt energiája a 400 vegyesen aratott győzelme után a barcelonai világbajnokságon. A két arannyal és egy bronzzal záró úszónőnek ez élete legboldogabb éve.

"Mintha vért hánytam volna, annyira elfáradtam, azt hittem, hogy soha nem fogom elérni a falat" - kezdte a futam után Hosszú Katinka. "Úgy lelassultam a végére, hogy úgy éreztem, mintha egy vasmacskát húztam volna magam után. Amikor beértem, akkor már örülni sem volt energiám. Őszintén szólva már reggel is éreztem, hogy a gyors alatt savasodok, de nem baj, mert tudom, visszahallottam, hogy a futam alatt a többiek elképedve mondogatták, hogy világcsúcsrészidő alatt úszok már reggel, azaz kicsit sikerült megijeszteni őket. Azért elfáradtam a héten, ezt éreztem délelőtt is, de nem mondtam meg Shane-nek" - nyilatkozta Hosszú Katinka, akinek edzője és párja, az amerikai Shane Tusup viccesen leteremtette a futam után, hogy egy tizeddel elmaradt az Európa-csúcstól, mert nem kezdte elég jól a pillangót. "De persze iszonyatosan büszke rám. Ahogyan én is nagyon boldog vagyok, ez életem legboldogabb éve."

Hosszú Katinka két aranyat nyert Barcelonában Forrás: MTI/Kovács Anikó

Hosszú sokáig a világcsúcsrészidőn belül úszott, de a végén nem volt esélye megdönteni. Elmondta, ez azért is van, mert a csúcstartó kínai Je Si-ven 58 másodpercet úszott az utolsó úszásnemben, gyorson, miközben a mezőny általában 1 perc 1 másodperc alatt teljesíti az utolsó százat. "Ahhoz, hogy egyszer világcsúcsot ússzak, még nagyobb előnyt kell majd előtte összekaparnom, de ennek az időnek is nagyon örülök" - mondta Hosszú, aki az első háromszoros világbajnok magyar úszónő. "Nagyon meglepődtem, amikor ezt hallottam. Már csak egy olimpiai arany kellene" - kommentálta.

"Akartuk azt a világcsúcsot, persze, de kit érdekel most már, a lényeg, hogy Katinka fantasztikus időt úszott így is, és elképesztően teljesített az egész vébén" - mondta röviden a futam után az Origónak Shane Tusup, aki két hét múlva a Seychelles-szigeteken összeházasodik a magyar úszónővel.

Hosszú Katinka két arannyal és egy bronzéremmel zárta a világbajnokságot, ezzel a magyar küldöttség legeredményesebb úszója lett. "A vébé előtt ezzel simán kiegyeztem volna, sőt, egy arannyal is, szóval túlteljesítettem az elvárásaimat."