Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott döntőbe 400 m vegyesen a barcelonai világbajnokságon. Szintén ott lesz az esti fináléban a harmadik legjobb időt elérő Jakabos Zsuzanna, valamint Verrasztó Dávid, aki ötödik lett a férfiak hasonló számában, illetve a férfi 4x100-as vegyes váltó.

A 200 m vegyesen világbajnoki címet nyerő Hosszú nem spórolt az erejével, elképesztő tempóban kezdett, és féltávnál másfél másodperccel volt a világcsúcson belül.

Még az utolsó hosszra fordulva is jobb volt a részideje, mint az aktuális világrekord vonatkozó ideje, de gyorson már nem sietett, 4:32.72 perces eredménye így is egyéni csúcs, mi több, a világ idei legjobb eredménye.

"Nagyon örülök az időmnek, ez a szuperdressz utáni korszakban a legjobbam. Az elején nyomnom kellett, márcsak a többiek miatt is, hadd fáradjanak ők is, a végére azért visszavettem az iramomból" - összegzett Hosszú Katinka.

Szintén egyéni legjobbját érte el Jakabos Zsuzsanna, aki végig tapadt a kínai Je Si-venre és a brit Hannah Mileyra, végül a kínaival holtversenyben nyert a futamot 4:34.93 perces idővel, amely egyéni legjobbja.

"Nagyon nem jellemző rám, hogy reggel csúcsot úszok" - nyilatkozta Jakabos Zsuzsanna. "Jól éreztem magam verseny közben, azt azonban nem tudom, mennyit vett ki belőlem, ez mégiscsak a négyszáz vegyes. Igyekszem kipihenni magam estére, s tovább javítani az egyéni rekordomat."

A másik vegyesúszó számban is lesz magyar döntős, Verrasztó Dávid ugyanis futamában a második, összesítésben az ötödik legjobb időt érte el.

"A tavalyi londoni gyengélkedésem miatt izgultam, de szerencsére most jobban ment az úszás, mint az olimpián. Próbálom magam összeszedni estére is, és igyekszem megjavítani az egyéni csúcsomat a döntőben" - mondta Verrasztó.

Arról, hogy tökéletes legyen a záró nap délelőttje a Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Takács Krisztián összeállítású 4x100-as vegyes váltó gondoskodott. Cseh harmadikként váltott százon, majd jött Gyurta, aki mellen első helyen adta át a stafétát Pulainak, aki meg is tudta őrizni ezt a pozíciót.

A gyorson úszó Takács Krisztiánt a francia, a japán és a lengyel ellenfél is megelőzte, de a lengyeleket később kizárták, így a magyar csapat futamában a harmadik, az elődöntőben végül a hetedik lett, ami döntőt ért.

"Mindent megtettünk azért, hogy döntősök legyünk. Sikerült" - summázta a társak nevében is Gyurta.